AYM, Atalay, Sabuncu ve Şık için 'ihlal yok', Kadri Gürsel ve Murat Aksoy için 'ihlal var' dedi

Bireysel başvuruları görüşen Anayasa Mahkemesi, Kadri Gürsel dışındaki eski Cumhuriyet yazarlarının 'ihlal' başvurusunu reddetti. Ilıcak ve Altan'ın dosyaları ise yarın görüşülecek.

AYM, Atalay, Sabuncu ve Şık için 'ihlal yok', Kadri Gürsel ve Murat Aksoy için 'ihlal var' dedi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, aralarında Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Ahmet Şık ve Kadri Gürsel ile tutuklu gazeteci yazarlar Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu 9 gazetecinin bireysel başvurularını bugün görüşmeye başladı.

Mahkeme Cumhuriyet eski İcra Kurulu Bakanı Akın Atalay, Genel Yayın eski Yönetmeni Murat Sabuncu, eski muhabiri Ahmet Şık ve eski Vakıf üyesi Bülent Utku başvurularını reddetti.

Cumhuriyet Gazetesi eski yazarı Kadri Gürsel’in ise kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verildi.

AKSOY'A 40 BİN TL TAZMİNAT

AYM, gazeteci Murat Aksoy’un da kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Aksoy’a 40 bin TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.

AYM gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Ali Bulaç’ın başvurularını ise yarın ele alacak.

NE OLMUŞTU?

Gazeteci-yazar Ahmet Altan, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında 10 Eylül 2016 tarihinde gözaltına alınmış, ardından çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince 23 Eylül'de tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Ahmet Altan adına 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan bireysel başvuru, AYM 1. bölüm tarafından 4 Temmuz 2018 tarihinde görüşülerek AYM Genel Kurulu'na sevkine karar verilmesinden yaklaşık 10 ay sonra Genel Kurul gündemine alındı.

Ahmet Altan ve kardeşi Mehmet Altan ile birlikte yargılandığı dava kapsamında cezaevinde 1000. gününü geçtiğimiz hafta sonu dolduran Nazlı Ilıcak'ın AYM başvurusu da 2016 yılından bu yana AYM'de bekliyordu.

AYM'nin başvuru tarihinden 2 yıl sonra gündemine aldığı diğer dosyalar ise Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında yargılanıp hapis cezasına çarptırılan Murat Sabuncu, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Önder Çelik'in başvuruları. Çelik'e verilen 3 yıl 9 ay ile Gürsel'e verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesince Şubat ayında onanmıştı. Onama kararının ardından Çelik, 26 Nisan'da yeniden cezaevine girmişti. Gürsel ise tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurulduğundan yeniden cezaevine konulmamıştı. Öte yandan aynı dava kapsamında yargılanıp 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Atalay ile 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verilen Sabuncu ve Şık'ın dosyaları ise Yargıtay'a gönderilmişti.

Gazeteci Murat Aksoy ise kamuoyunda 'FETÖ medya davası' olarak bilinen dava kapsamında 'üye olmaksızın örgüte yardım' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası almıştı. Aksoy, cezası kesinleştikten sonra 22 Kasım 2018'de yeniden cezaevine girmiş, 4 Ocak 2019'da ise denetimli serbestlikle tahliye edilmişti. Aksoy'un avukatlarının 2016 yılında yaptığı başvuru üç yıl sonra incelenecek. (HABER MERKEZİ)

dava gazeteci anayasa mahkemesi