AYM'den gazeteciye polis şiddetine tazminat cezası
Anayasa Mahkemesi, Gezi eylemlerinin birinci yıl dönümünde haber takibi yaparken polislerce darp edilen gazeteci Erdal İmrek'e tazminat ödenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıl dönümünde düzenlenen eylemi takip ederken, polis tarafından darp edilen gazeteci Erdal İmrek'in ifade ve basın hürriyetleri ile insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar vererek, tazminata hükmetti.
Gezi eylemlerinin birinci yıldönümü olan 31 Mayıs 2014'te Taksim'de düzenlenen etkinlik sırasında polis, toplanan kalabalığa müdahale etmiş, olayı izleyen gazeteciler de polislerce ablukaya alınarak bölgeden uzaklaştırılmaya çalışılmıştı. Bu sırada olayı izleyen gazeteci Erdal İmrek, polisler tarafından gazetecilerin arasından alınarak, farklı bir noktaya götürülmüş, burada bir süre tutularak, tekmelenmiş ve yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılmıştı.
Polis saldırısının ardından İmrek'in şikayeti üzerine inceleme başlatan savcılık, polisin zor kullanmadığını savunarak, 'kovuşturmaya yer olmadığına' karar vermişti.
Bunun üzerine İmrek avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. İmrek'in başvurusuna ilişkin 18 Temmuz'daki toplantısında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi'nin kararı bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.
AYM 'ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine' ve 'insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine' hükmederek, İmrek'e 27 bin 500 Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
AYM ayrıca, "Kararının bir örneğinin insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağı ile ifade ve basın ifade hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma ve yargılama yapılmak üzere İstanbul 2. İdare Mahkemesine ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine" kararlaştırdı
Anayasa Mahkemesi, o dönem Evrensel gazetesi çalışanı olan İmrek’e 27 bin 500 Türk Lirası manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)