Aynı gün bir KHK ile ihraç diğer KHK ile iade

Aynı gün bir KHK ile ihraç diğer KHK ile iade
Hukuk Doçenti Cenk Yiğiter, "Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı bir üst yazı yazdı ve altını bürokratlar mı doldurdu? KHK’ları kim yazıyor? Bu durum...

Hukuk Doçenti Cenk Yiğiter, "Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı bir üst yazı yazdı ve altını bürokratlar mı doldurdu? KHK’ları kim yazıyor? Bu durum Bakanlar Kurulu’nun yetkisini bürokratlara ve rektörlere devrettiğinin göstergesi" diye konuştu.

Sibel HÜRTAŞ / ANKARA

Kanun Hükmünde Kararnameler’in kamu ihraç ve iade bölümlerinde skandal kararlar ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısında aynı isimler hem kamudan ihraç ediliyor hem de iade ediliyor.

2017 yılı başından bu yana çıkarılan tüm Kanun Hükmünde Kararnamelerin ortak bir özelliği var. Tüm KHK’lar Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak 2017 tarihli toplantısının imzasını taşıyor. KHK’ların hepsinin aynı Bakanlar Kurulu toplantısına atıfta bulunması ise beraberinde skandalları getiriyor.

2017 yılı başından bu yana 9 Kanun Hükmünde Kararname yayımlandı. 6 Ocak’ta 679-680-681 Sayılı, 23 Ocak’ta 682—683-684-685- Sayılı, 7 Şubat’ta 686 Sayılı ve son olarak 9 Şubat’ta 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler yayımlandı. Tüm bu kararnamelerin giriş paragraflarında, "Olağanüstü hal kapsamında bazı tedbirler alınması; Anayasanın 121 inci maddesi ile 25/10/1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 4 üncü maddesine göre, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 2/1/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır" ifadesi yer aldı. Yani, tüm KHK’ların içeriği Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısında belirlenmiş.

Bu toplantıya atıfta bulunularak çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde hem kamudan ihraç hem de iade kararları yer alıyor. Bu listeler incelendiğinde, Bakanlar Kurulu’nun aynı gün aynı toplantıda aynı isimleri hem kamudan ihraç ettiği hem de iade ettiği ortaya çıkıyor.

İŞTE O İSİMLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hakkari Şube Müdürü Hacı Demir, Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısına atıfta bulunulan 679 sayılı KHK ile görevden çıkarıldı; Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısına atıfta bulunulan 683 Sayılı KHK ile görevine iade edildi. İlk KHK Resmi Gazete’de 6 Ocak’ta diğeri 23 Ocak’ta yayımlandı.

Diğer örnekler:

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısında hem ihraç ettiği hem de iade ettiği isimler:

Sağlık Bakanlığı:

Cemil Kaya

İbrahim Güleryüz

İsmet Temiş

Orhan İlim

Şaban Kara

Vehbi Güler

Zübeyde Yiğit

Bu isimler de 679 Sayılı KHK ile görevden çıkarıldı, 683 sayılı KHK ile göreve iade edildi.

"CUMHURBAŞKANININ İRADESİ BÜROKRATLARIN ELİNDE"

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak tarihindeki toplantısında aynı isimleri hem ihraç hem iadesini değerlendiren kendisi de KHK ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen Hukuk Doktoru Cenk Yiğiter, "Komedi" diyor. Yiğiter, "Bu nasıl gerçekleşiyor bilmiyoruz, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı üst yazıyı yazdı, imzaları attı, altını bürokratlar ve rektörler mi doldurdu? Eğer böyleyse bu ülkenin koca Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı makamının kim olduklarını bilmediğimiz rektörlerin ve bürokratların oyuncağı haline geldiğinin tipik göstergesi" dedi. Yiğiter, şunları söyledi:

"Eğer süreç Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu’nun üst yazıyı gönderip altının bürokratlar ve rektörler tarafından doldurulması ile işliyorsa, bugün bürokratlar bir yasama işlevi görüyor anlamına geliyor. Yürütmenin yapacağı yasama işlemini onlar yapıyorlar. Bu da tipik bir gösterge.

Bu durum bir hukukçu gözüyle KHK’ların yoklukla karşılaşmasını bile sağlayabilir. Burada ağır bir yetki gaspının olduğu görülüyor. Ama Anayasa Mahkemesi OHAL KHK’larını denetlemem diyerek, tüm yolları ortadan kaldırmış durumda. "

BU KHK’LARI KİM YAZDI?

Cenk Yiğiter, "Eğer bu KHK’ları Bakanlar Kurulu yazmıyorsa kim yazıyor?" diye soruyor: "İdare hukukunun belli temel mekanizmaları vardır. İhraç ve çıkarmalarda teklifi yazan makam bellidir. Bunun üzerinde bir denetim vardır. Bu denetim de yurttaşlarca bilinir ve yargı da bunu o usullere uyulup uyulmadığını denetler. Bu mekanizma OHAL ile ortadan kaldırıldı. Şimdi biz bu KHK’ları Bakanlar Kurulu yazmıyor ise kimin yazdığını bilmiyoruz. İleride sorumluluk arayacağımız zaman bir sorumlu bulamayacağız."

7 SAATTE BİNLERCE LİSTE

Bakanlar Kurulu’nun 2 Ocak toplantısı sadece 7 saat sürdü. Bu toplantıya dayanarak çıkarılan 9 Kanun Hükmünde Kararname ile onlarca kanun değişikliği yapıldı. 6 Ocak’taki KHK lar ile 8 bin 390, 23 Ocak’ta 397, 7 Şubat KHK’sı ile 4 bin 4645 kişi kamudan ihraç edildi. Bakanlar Kurulu, 2 Ocak’taki 7 saatlik toplantısında 13 bin kişiyi ihraç etti.

Öne Çıkanlar