Ayvalık halkı denizden demir madeni çıkarılmasına karşı
Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova sahilinde denizden demir madeni çıkarılmasına ilişkin projeye tepkiler giderek büyüyor.
ARTI GERÇEK- Altınova sahilini kuşatan 1608 hektarlık alanda denizden demir madeni çıkarılmak istenmesine karşı geçen yıl yapılan itirazlar sonucu valiliğin izin vermediği proje bu yıl yeniden gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Densan Madencilik firması tarafından yeniden sunulan projeyle ilgili ÇED dosyası kabul edilerek resmi süreç başlatıldı.
ÇED dosyasıyla ilgili halkın katılım toplantısı 16 Ekim tarihinde Altınova merkezinde yapılacak. Halk ise projeyle ilgili yapılacak toplantı öncesi tepkilerini çeşitli şekillerde dile getiriyor. Bu kapsamda yan yana gelen Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Tabiat Derneği, Ayvalık Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği gibi sivil toplum örgütleri yaptıkları bir toplantıyla ortak bir eylem planı hazırladı.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Eylem planı kapsamında "change.org" sitesinde bir imza kampanyası başlatılırken, dün Altınova pazar yerinde stant kurularak ıslak imza toplandı. Bugün de Ayvalık Talatpaşa Caddesi'nde stant açılarak imza toplanılmasına devam edilecek.
DEMİR DEĞİL ALTIN MADENİ ARANACAK İDDİASI
Yeni proje dosyası da bir yıl önce hazırlanan ancak valilikten onay almayan eski proje dosyasıyla benzerlik taşıyor. Geçen yılki projeyle ilgili bir rapor hazırlayan Aksaray Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Hidrojeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Murat Kavurmacı, Altınova denizindeki maden arama işleminin demir değil altın olabileceği iddiasını gündeme getirmişti. Kavurmacı hazırladığı raporda, deniz tabanındaki cevherleşmenin yapısının incelendiğinde çıkarılmak istenen madenin demir değil altın olduğu kanısının güçlendiğini ileri sürmüştü. Kavurmacı raporunda ayrıca proje tanıtım dosyasının birçok konuda gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, deniz içinde maden arama ve çıkarma faaliyetinin iptal edilmesi gerektiğini dile getirmişti. Yine proje tanıtım dosyasını değerlendiren EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz de projenin birçok deniz canlısını öldürebileceği, ağır metal kirliliği yaşanabileceğini uyarılarında bulunmuştu.
ÇED DOSYASI
ÇED raporunda yer alan bilgilere göre proje kapsamında şunlar yapılacak:
- 3361056 Erişim Numaralı IV. Grup ruhsatlı, denizde yer alan saha içinde 1608,33 hektar ve 3371984 Erişim Numaralı IV. Grup ruhsatlı denizde yer alan saha içinde 20.104,14 hektar büyüklüğündeki toplam 21.712,47 hektarlık sahada Demir Cevheri (Manyetit) arama ve çıkarma faaliyeti yapılması planlanıyor.
-Denizde yapılacak maden arama çalışmaları, gemi üzerinden tarama-sondaj yöntemiyle yapılacak, çalışmalar sırasında; deniz seviyesinden -22 kotuna kadar olan alanda sondaj yapılması hedefleniyor.
-Deniz dibinin taranması ile elde edilecek manyetit, ruhsat sahalarına yaklaşık 21 km mesafe yer alan, yaklaşık 35 bin 913 metrekarelik alanda stoklanacak.
Proje Sarmısaklı Tabiat Parkı proje alanına kuş uçuşu yaklaşık 6,5 km uzaklıkta yer alıyor. Proje sahasına en yakın koruma alanı kuş uçuşu yaklaşık 2,1 km uzaklıkta bulunan Ayvalık Sulak Alanları.