Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü

Yangında tarım arazileri, üzüm bağları, bademlikler ve meyve ağaçları küle döndü.

Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü

Mardin'in Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Bagok Dağı bölgesinde 2 Ağustos'ta çıkan çatışmanın ardından meydana gelen yangın çevredeki yurttaşların ve Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ait itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu günler sonra söndürüldü. Süryanilere ait Elbeğendi (Kafro), Üçköy (Arkah), Dibek (Badibe) ve Güzelsu (Hebab) köylerinde etkili olan yangında tarım arazileri, üzüm bağları, bademlikler ve meyve ağaçları küle döndü.

İBADETHANELERDE HASAR

Bölgenin dağlık olmasından dolayı söndürme araçlarının da yetersiz kaldığı yangından Süryanilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği 12'si aktif olmak üzere 14 manastır etkilendi. İbadethaneler arasında bulunan açılışı 2013 yılında yapılan Mor Yakup Manastırı'nın duvarları yangından zarar görürken, bahçesindeki çok sayıda ağaç da küle döndü.

Can kaybı yaşanmaması için yurttaşlar tahliye edilirken, 4 gün süren çalışmalar sonucu söndürülebilen yangın, ormanlık alanda yaşayan tüm canlıları da etkiledi.

Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü - Resim : 1

Yangının kontrol altına alınmasının ardından bölgeye yakın bir noktada bulunan Midyat ve Şırnak'ın İdil yolu üzerindeki dağlık alanda da yangın başladı. Herhangi bir müdahalenin olmadığı yangının sürdüğü öğrenildi.

Yangının çıktığı bölgeye giderek, yurttaşlar ile görüşen ve alanda inceleme yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker ve Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) üyesi David Vergili, özellikle Süryani köylerinde çıkan yangınlara ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu.

Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü - Resim : 2

TÜRKER: YANGINI SÖNDÜRMEK İSTEYEN YURTTAŞLAR ENGELLENDİ

Süryani Dernekler Federasyonu (SÜDEF) Başkanı Evgil Türker, 2 Ağustos'ta Mor Yakup Manastırı'nın bulunduğu bölgeye yakın bir yerde çıkan çatışmanın ardından yangının meydana gelen yangının kısa bir süre içerisinde manastıra ulaştığını aktardı. Yangının çevredeki yurttaşların yardımıyla söndürüldüğünü belirten Türker, bölgenin ciğerleri olan binlerce hektarlık ormanlık alanın küle döndüğünü söyledi. Askerlerin bölgedeki çatışmayı gerekçe göstererek geniş bir alana yayılan yangını söndürmek için bölgeye gelen yurttaşları engellediğini aktaran Türker, köylülerin mağduriyetinin giderilmesi çağrısı yaptı.

VERGİLİ: MÜDAHALE OLSAYDI HASAR BÜYÜK OLMAYACAKTI

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) üyesi David Vergili ise, neredeyse her yıl bölgede yangınların çıktığına işaret ederek, "Bu yılki yangınları bir farkı var. Hem Kuzey Suriye'de hem de bu bölgede çok sayıda yangın oldu. Yangınlar ile birlikte bölge insanlarının çok mağdur oldu" dedi. Yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için hem Türkiye'de hem Avrupa'da çalışmalar yürüteceklerini belirten Vergili, Avrupa'da ile Türkiye'de çıkan yangınları kıyaslayarak, "Bu yerler arasında fark çok büyük. Avrupa'daki yangınlara tüm imkanlarla müdahale ediyor. Ormanlar insanların ciğerleridir. Ama burada maalesef devletin desteği çok az. Bazı yerlerde itfaiye ekipleri müdahale etti ama yangını söndüremedi. Buradaki yangınlar, köylülerin el birliği sonucu söndürüldü. Burası dağlık alan olduğu için insanlar da fazla etkili olmadı. Ama helikopterler devreye girmiş olmuş olsaydı hasar bu kadar büyük olmayacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Bagok'taki yangın günler sonra söndürüldü - Resim : 3

HDP'Lİ ÇELİK: BU YILKİ EMEK YOK OLDU

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik de yangının yaşandığı bölgenin arazi koşullarına değinerek, "Bu bölgede yangın çıkma olasılığı var. Onun için yetkililerin öncesinden burada önlem alması gerekirdi. Eğer burada tedbirler alınmıyorsa burada ihmalkarlık vardır" diye konuştu. Yangından kaynaklı yaşanan zarara dikkat çeken Çelik, "Yurttaşların bu yılki emeği yok oldu. Her taraf siyaha büründü. Yurttaşların zararlarının da tanzim edilmesi gerekir. İnsanların mağdur olmaması için çalışma yürüteceğiz" dedi.

'AÇIK BİR İHMAL SÖZ KONUSU'

Bölgede dağ keçileri, domuz ve sırtlan gibi yaban hayvanlarının yaşadığını ifade eden Çelik, "Herhangi bir hayvanın yaşamayacağı alanlar haline gelmiş burası. Önceki senelerde küçük alanlarda çıkan yangınlar yurttaşların müdahalesi sonucu söndürüldü. Bu yıl kısa bir süre içerisinde arka arkaya iki yangın çıktı. Bu yangınlar çok büyük alanı kapsadı. Bu da insanın aklına başka şeyler getiriyor. Helikopterler müdahale etmeliydi. Açık bir ihmal söz konusu" dedi (Mezopotamya Ajansı)

yangın nusaybin Mardin midyat Süryani