Bakan Ersoy, Kız Kulesi ile ilgili konuştu: Kısaca çürümüş

Bakan Ersoy, Kız Kulesi ile ilgili konuştu: Kısaca çürümüş
Ersoy, 'Sadece görünen yüzü değil, alttaki zemin de delinmiş. Ulaştırma Bakanlığı ile çalışarak alt zemin düzeltilecek. Bayrak direği var, paratoner yok. Bina sürekli yıldırım çekiyor' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyona alınan Kız Kulesi'ne ilişkin "Yapılan bazı çalışmalar ve eklemeler statiğe uygun değil. 80 yıldır yanlış üstüne yanlış yapılmış. Ağırlık bindikçe binmiş. Ara katlar yapılmış. Üstelik beton, demir, deniz kumu kullanılmış. Özgün malzeme çürümüş" dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat'a açıklamalarda bulunan Ersoy, sosyal medyada "yıkıldı" yorumları yapılan Kız Kules'nin restorasyonuna ilişkin şu bilgileri aktardı:

'KISACA ÇÜRÜMÜŞ'

"Yapılan bazı çalışmalar ve eklemeler statiğe uygun değil. 80 yıldır yanlış üstüne yanlış yapılmış. Ağırlık bindikçe binmiş. Ara katlar yapılmış. Üstelik beton, demir, deniz kumu kullanılmış. Özgün malzeme çürümüş. Kolon ve kirişler birbirine bağlı değil. Üstünü örtüp geçmişler. Beton zemine beton kubbe konulmuş. Külah çatlamış. Duvarlar çatlamış, boşluklar oluşmuş. Enjeksiyonla dolduruluyor. Üniversiteler ‘Dayanıklı değil’ dediler. Kısaca çürümüş. Sadece görünen yüzü değil, alttaki zemin de delinmiş. Ulaştırma Bakanlığı ile ortak çalışarak alt zemin düzeltilecek. Bayrak direği var, paratoner yok. Bina sürekli yıldırım çekiyor.

'İKONİK YAPILARDA YEME, İÇME AMACI OLMAMALI'

Kız Kulesi en son 1996 yılında 49 yıllığına bir firmaya tahsis edilmiş. Restoran amaçlı kullanılmak üzere. Oysa ikonik yapılarda yeme, içme amacı olmamalı. İkonik yapılar Galata Kulesi’nin yeni hali gibi olmalı.

Yargıya başvurduk. Doğal olarak hukuki anlamda haklılıklarımız vardı. En basitinden gerekli bakım yapılmamıştı. Yargı bakanlığı haklı buldu, süre dolmadan tahliye sağlandı. Kız Kulesi A’dan Z’ye jeoradar ve lazerle tarandı. Ortaya çıkan tablo ürkütücüydü. Dünyada resmi en çok dolaşan beş yerden biri olan Kız Kulesi, bir hortumda gidecek, orta şiddetli bir depremde yok olacak hale gelmişti. Üniversiteler ve uzmanlarla çalışmalar başladı. Çalışmalar şeffaflık içinde yürütülecek dedik, internet sitesi kurduk."

Yazının tamamı için tıklayın

Öne Çıkanlar