Bakan'dan Kanal İstanbul gerekçesi: 'Yeğenim boğazı yarım saatte geçiyorum' dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, 'Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat, deniz trafiği var’ dedi' diye konuştu.

Bakan'dan Kanal İstanbul gerekçesi: 'Yeğenim boğazı yarım saatte geçiyorum' dedi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul projesini savunurken İstanbul Boğazı’ndaki deniz trafiğinden bahsederek, Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenininn söylediklerini referans gösterdi.

NTV’de canlı yayına katılan Bakan Turhan, Kanal İstanbul projesi hakkındaki soruları cevaplarken ileride deniz trafiğinin artacağını iddia ederek, güzergahı çevreye en az zarar verecek alan olarak tespit ettiklerini söyledi. Turhan, "Kanal İstanbul’un yapılma nedeni birinci olarak, Boğaz ve çevresinde yaşayan canlıların hayatı. İkincisi çevre, üçüncüsü de tarihi dokumuzun korunması. Boğaz’dan ortalama yılda 43 bin gemi geçiyor. Boğaz’dan 1950 yılında 50 metrelik gemiler geçerken bugün 350 metrelik gemiler geçiyor" dedi.

‘TÜRK ARMATÖRLERİ İSTEDİ'

Turhan, "Dünyanın en büyük laboratuvarlarından birinde testler yapıldı, modellendi. Marmara Denizi’nde oksijen sorunu var. İstanbul Boğazı’ndaki akım hızı 2,2 metre saniye. Ona yakın bir değer ölçtük laboratuvarda. Buradaki oksijen hareketine çok fazla etkisi olmayacak, olumlu etkisi olacak" ifadesini kullandı. Turhan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bizim yaptığımız kanal, Montrö Sözleşmesi’nde bir probleme sebep olmayacak. Kanal İstanbul projesi için çevreye en az zarar verecek güzergah seçildi. Boğaz’da şu an gemilerin ortalama bekleme süresi 14 saat.

Türk armatörleri bu kanalın gelecekte çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti. Boğaz’daki güvenlik için ileride daha sıkı tedbirler alabiliriz. Her gün Üsküdar’dan Beşiktaş’a geçen yeğenim ‘Önceden 15 dakikada geçiyorduk şimdi yarım saat, deniz trafiği var’ dedi. Çok yoğun deniz trafiği var. Kocaman gemi, denize girdiği zaman onun geçişini beklemek durumunda kalıyorsunuz. Boğaz’dan 25 bin gemi ancak geçirebileceğiz. Kanal İstanbul bir su yolu projesi.

Kanalımızın boyutlarını hesapladık. Kanalın sahilinde yüz ellişer metrede yaşam mekânları yapacağız. Kanalın sahili civarında yapılaşma izni vermeyeceğiz. Küçükçekmece Gölü’nün çevresinde riskli yerler var, biz buralarda bu insanlara yapı vereceğiz. Bu çok önemli bir konu. Kanal nasıl kendini yaptıracak? Yap-işlet- devret modeli ile yapacağız. Kanalın yakınındaki arsaların ticari olarak değerlendirilmesiyle finansman yapacağız. Biz planlamamızı, kanalımızın yerini belirledik, kanalın yapıldığı yerlerde önemli hatlar var, bunlarla ilgili tüm çalışmaları tanımladık. Hizmetin aksamaması için oradaki yolları yeniden yapacağız. Kanal güzergahından çıkan toprağı Karadeniz kenarındaki bölgeye götüreceğiz. Durusu ve Karadeniz arasında tedbir alacağız. Sızma mesafesini uzatmış olacağız. Kanalın seviyesi sıfır olacak. Buna karşı da tedbirlerimizi alacağız." (HABER MERKEZİ)

bakan kanal istanbul ulaştırma