Bakırköy’de doktorun şiddete uğraması protesto edildi
İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir doktorun şiddete uğramasını protesto etti.
ARTI GERÇEK - Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir doktorun şiddete uğraması protesto edildi.
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktor Burak Altunpak randevusu olmayan hastaya öğreleden sonra bakabileceğini söyleyince darbedilmişti. Doktorun burnunun kırıldığı ve kafa travması yaşadığı öğrenilmişti.
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES), doktora dönük bu şiddet olayını hastane önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti. "Sağlıkta şiddete alışmayacağız, sessiz kalmayacağız" pankartını taşıyan sağlık emekçilerine CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de destek verdi.
HEKİME ŞİDDET PROTESTO EDİLDİ
Basın açıklamasında konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, sağlıkta yaşanan şiddetin performans sisteminden kaynaklı olduğunu belirterek Türk Tabipleri Birliği tarafından sunulan ancak TBMM’de bekletilen "sağlıkta şiddeti önleme" yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını talep etti.
Basın açıklamasını SES Bakırköy Şube EşBaşkanı Nuran Göngür okudu. Güngör’ün okuduğu açıklamada "şifa dağıtmaya geldiğimiz işyerlerimizde hasta ve hasta yakınları tarafından artan bir şekilde şiddete uğramaktayız. Sağlık çalışanlarıyla, hasta ve hasta yakınları arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesinin nedeni bizler değiliz. Sorunların kaynağı uygulanan sağlık sisteminin bizzat kendisidir" ifadelerine yer verildi.
‘PERFORMANS SİSTEMİ HEKİME ŞİDDETİ ARTIRIYOR’
Açıklamada yaşanan şiddet olayının arkasında yatan nedenler hakkında şöyle denildi:
"Sağlıkta dönüşüm programının getirdiği müşteri-ticarethane anlayışı, yetkililerin sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hasta ve hasta yakınları ile bizleri karşı karşıya getirici popülist söylemleri, bununn sonucunda beklenti ve taleplerin yükseltilmesi kısa randevu süreleri ve performans ssitemi gün geçtikçe şiddet oylarını artırmakatadır."
Şiddete uğrayan doktorda kafa travması ve burun kırığı oluştuğu belirtilen açıklamada "Artık yeter diyoruz. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Kurumlarınızın ve çalışanlarınızın saygınlığı, çalışma ve can güvenliklerinin sğlanması, giysi ve kıyafetlerinin edep, adap ve inançlarına göre uygun olmaları ile değil sizin alacağınız önlem ve yasal kararlar ile olacaktır" dendi.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI: SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİR
Açıklamada Sağlık Bakanlığı’na uyarıda bulunan hekimler, can güvenliği konusunda Bakanlığın sorumluluğunu yerine getirmeye çağırarak yaşanan şiddetin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının insanlık ve meslek değerlerine yöneldiği belirtildi.
Güngör açıklamanın sonunda "Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan 2020 tarihinde "Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü"nde tüm meslektaşlarımız ve sağlık çalışanlarımızı G(ö)reve bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.