Banu Yüksel: Konsomatrisler, ‘biz buraya düşmedik, pavyona gelen müşterileri tuzağa düşürüyoruz’ diyorlar

Akademisyen Banu Yüksel, “Kimse Fahişe Doğmaz” adlı yeni kitabını, gazeteci Canan Kaya’nın Artı Gerçek’in YouTube kanalında hazırlayıp sunduğu “Lafı Dolandırmadan” programında anlattı.

Banu Yüksel: Konsomatrisler, ‘biz buraya düşmedik, pavyona gelen müşterileri tuzağa düşürüyoruz’ diyorlar

Kitapta; toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna dikkat çeken Yüksel, kadın meselesi ve eril düşünce gibi olguları pavyon hayatı üzerinden irdeledi. Bu çalışma için pavyon müşteri, sahipleri ve konsomatrislerle online görüşmeler yapan Yüksel, "Bir erkek, psikolog yerine neden pavyona gider?" sorusunun kendisini harekete geçirdiğini belirtti.

PAVYON SAHİPLERİ, MÜŞTERİLERİ VE KONSOMATRİSLERLE ONLİNE GÖRÜŞMELER YAPTI

Kendisini bu kitabı yazmaya iten en büyük nedeninin, çocukluk döneminden itibaren bireylerin kadın konusunda aileleri ve sosyal çevreleri tarafından yanlış yönlendirilmesi sorunsalı olduğunu belirten Yüksel, hem kadınların hem de erkeklerin toplumsal cinsiyet kavramıyla ilgili bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Yüksel, pavyon hayatının içindeki insanlarla yaptığı online görüşmeleri ise şu cümlelerle anlattı:

KONSOMATRİSLER: BİZ BURAYA DÜŞMEDİK, PAVYONA GELEN MÜŞTERİLERİ TUZAĞA DÜŞÜRÜYORUZ

"Konsomatrislerle yaptığım görüşmede genellikle şu soruya karşı alerjileri var: "Siz buraya nasıl düştünüz?" Diyorlar ki; "Biz buraya belli sebeplerden dolayı geldik ama düşmedik. Asıl biz insanları burada tuzağa düşürüyoruz." Çünkü bile isteye biri geliyor ve güzel sözler duymak için tonlarca para ödüyor.

"KONSOMATRİSLERİN AYLIK GELİRİ 40 BİN LİRA CİVARINDA"

Görüştüklerimin yüzde 70’i temas izni vermediklerini de belirtti. Aslıda bu bir sevgi alış verişi. Bir taraf yalan söylüyor, diğer taraf da o söylenen yalana karşılık anlık tatmin sağlıyor. Aylık gelirleri ise ortalama 35-40 bin lira civarında.

"PAVYON SAHİPLERİ ‘BİZ TİCARET YAPIYORUZ’ DİYORLAR"

Pavyon sahipleri ile yaptığım görüşmelerde biraz çekindim ve korktum açıkçası. Neyi, nasıl soracağımı bilemedim. Normalde meslekleri sorulduğu zaman, "Ticaret yapıyoruz" dediklerini söylüyorlar. "Biz sadece kendilerini iyi hissetmek isteyen birilerinin duymak istedikleri sözü satıyoruz. Ama biri bize sorduğunda ‘pavyon sahibiyiz’ dediğimizde başka bir gözle bakıyorlar" cevabını veriyorlar.

"BAZI ERKEKLER KISKANILMAK İÇİN GİDİYOR"

Erkeklerin ise sadece güzel söz duymak için pavyona gitmediklerini söyleyen Yüksel, görüştüğü pavyon müşterilerinden birinin eşi tarafından hiç kıskanılmadığını söylediğini ve bu duygusunu tatmin etmek için gittiğini belirttiğini söyledi.

"ASLOLAN RUH FAHİŞELİĞİDİR"

Yüksel, bu görüşmelerin sonunda özetle şu çıkarımı yaptığını söyledi:

Çocuklarınızı yanlış yetiştirirseniz ve sevgi açlığı olursa, bu sevgi açlığı yaşı kaç olursa olsun başka yerlerde tatmin edilmek üzere hep bir potansiyel olarak bekler. Diğer taraftan kadınlara "fahişe" diyen bir zihniyet var. Bu sokakta o kişiler tarafından kılık kıyafetiniz uygun görülmediğinde de karşılaştığınız bir söz ne yazık ki. Dolayısıyla bu kadar çabuk yaftalayan bir toplum düzeni içerisinde asıl mesele yakınlarına, iş arkadaşlarına veya sosyal çevresine yalan söyleyen, düzenbazlık yapan insanlardan oluşan "ruh fahişeliği" meselesidir."

artıgerçek canan kaya +Gerçek TV