Baraj inşaatında hakkını isteyen işçiler işten atıldı
Bingöl’de uzun çalışma saatleri nedeniyle işi durduran işçilerden 4’ü işten atıldı. Baraj çalışmasının köyde neden olduğu tahribat ise gözle görülecek düzeyde.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Çaytepe köyü Duşmalan Mezrasında yapımı devam eden Kale 2 barajı çalışmaları nedeni ile köyde dev yarıklar oluşturmuştu. Baraj çalışmasının köyde neden olduğu tahribat gözle görülecek düzeyde. Fay hattının geçtiği, birinci derecede heyelan bölgesi olduğu alanda toprak kayması devam ediyor.
Cengiz Holding tarafından yapılan baraj inşaatında sorunlar bununa sınırlı değil. Baraj şantiyesinde çalışan yaklaşık 500 işçi, iki hafta önce iş bırakma eylemi yaptı. Bir hafta boyunca iş başı yapmadı. İşçiler, uzun çalışma saatlerinin kısaltılması talebi ile başlattıkları iş bırakma eylemi hafta sonuna kadar devam etti. İşçilerin şikayet ettiği konu, sabah 7’den akşam 7’ye kadar olan çalışma saatiydi. İşçiler günlük 14 saat olan çalışma sürelerinin fazla olduğunu ifade ederek, çalışma sürelerinin kısaltılmasını talep ediyordu.
ŞİRKET HAKKINI İSTEYEN İŞÇİLERİ İŞTEN ATTI
İşçilerin başlattığı eylem Cuma gününe kadar devam etti. Cuma günü eylemi sürdüren işçiler ile görüşen şantiye yönetimi, sorunları dikkate alacaklarını, eylemi sonlandırılmaları durumunda pazartesi günü koşulları konuşacaklarını söyleyerek işçilerden iş başı yapmalarını istedi. Taleplerinin karşılandığını düşünen işçiler iş başı yaptı. Ancak şantiye yönetimi, işe işçileri içten çıkarmakla başladı. Taşeron işçisi olan 4 kişiyi işten çıkaran şantiye yönetimi, "Çalışma saatlerinden şikayet edenler işten çıkarılacaktır. Bu şartlarda çalışanlar işine devam etsin" duyurusunu yaptı. Şantiye yönetimin bu tehdidi işe yaradı. Eylemi sonlandıran işçiler iş başı yapmak zorunda kaldı.
İŞVEREN İŞÇİLERİ İKİYE BÖLEREK EYLEMLERİ BİTİRTTİ
Artı Gerçek’e konuşan şantiyede çalışan bir işçi, şantiye yönetiminin ilk önce eylemde bulunan işçileri ‘Taşeron’ ve ‘Şantiye işçisi’ olarak ikiye ayırdığını, bu işçiler ile ayrı ayrı görüştüğünü söyledi. İşçileri ikiye bölgen şantiye yönetiminin eylemi başlattıkları düşündükleri işçileri işten atarak harekete geçtiğini anlatan işçi, "Eylem haklıydı. İş saatleri gerçekten çok uzun… Yönetim işçileri ikiye bölmeyi başardı. İşçiler kendi aralarında birliği sağlayamayınca talepler de karşılanmadı, hiçbir şey kazanılmadı. İnsanlar işsiz kalırız korkusu ile bu zor şartlara boğun eğdi" dedi.
TARİHİ YAPILAR YERLE BİR OLDU, KALE KÖYÜ SESSİZCE SUYA GÖMÜLDÜ
Cengizler Holding, Kığı barajı başta olmak üzere bölgede sayısız baraj inşaatı yaptı. Yapmaya devam ediyor. Kığı’da tarihi kalıntıların olduğu alan tahrip oldu, tarihi Kığı kalesi taşları barajda dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Bingöl Solhan’da tarihi Kale köyünde yapılan Kale 1 barajı ise tamamlandı. Barajın kapakları geçtiğimiz hafta sessiz sedasız kapatıldı. Aralarında tarihi cami, zindan ve çok sayıda tarihi yapı sulara gömüldü. Aynı firma Murat nehri üzerinde bulunan ve işçilerin eylemlerine sahne olan Kale 2 barajı çalışması ve aynı güzergahta bulunan tren yolu çalışmasını da yürütüyor.
DEMİRYOLU HEYELANLI BÖLGENİN ALTINDAN GEÇİRİLDİ
Genç İlçesi Duşmalan köyünden hem deprem fay hattı geçiyor, bölge hem de birinci derece heyelan bölgesi. Baraj çalışması nedeni ile köyde dev yarıklar oluştu, geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi. Demiryolu da heyelanın meydana geldiği dağın altından geçiyor. İşçilerin verdiği bölgeye göre, demiryolu çalışması tamamlandı. Ancak tahrip olan doğadaki yıkım durmadı. Toprak kayması devam ediyor.