‘Barınamıyoruz Hareketi’ nedir, ne istiyorlar?

Yurt ve ev kiralarındaki pahalılık nedeniyle ‘Barınamıyoruz’ diyen üniversite öğrencilerin eylemi birçok kentte 9’ncu gününde devam ediyor. Peki, bu öğrenciler kimdir ve ne istiyorlar?

‘Barınamıyoruz Hareketi’ nedir, ne istiyorlar?

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK- Yurt ve ev kiralarındaki pahalılık nedeniyle barınamayan üniversite öğrencileri, başlattıkları 'Barınamıyoruz' eylemleri 9’ncu gününde devam ediyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Kocaeli başta olmak üzere günlerdir devam eden eylemlerde öğrenciler polis tarafından darp edildi, gözaltına alındı. Ancak öğrenciler sorun çözülene kadar eylemlerini devam ettirmekte kararlı.

19 EYLÜL | ‘BARINAMIYORUZ’ DİYEN GENÇLER KİMDİR?

Son zamanlarda konutlardaki fahiş kira artışları sıkça gündeme geliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.

Artan kiralar ve talebe yetişecek kadar evin bulunmaması nedeniyle öğrenciler, pansiyon ve yurtlara yöneldi. Bu konaklama alanlarının hali ise perişan. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın anca sığdığı bir odanın fiyatı 900 lira. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Tüm bu koşulları protesto eden öğrenciler "Barınamıyoruz Hareketi’’ni kurdu. Öğrenciler ilk nöbetini ise 19 Eylül tarihinde İstanbul’daki Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda başlattı.

20 EYLÜL | PARA SAYMA MAKİNASINI FIRLATTILAR

Eylemlerinin ikinci gününde öğrenciler, İstanbul’da Kadıköy ilçesinde bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde "Ne evdeyiz ne yurtta isyandayız sokakta! Barınma hakkının gasp edilmesine karşı şimdi senin sıran" diyerek eylem yaptı. Üniversiteliler para sayma makinesi atarak basın açıklaması yaptı.

Öğrencilerin ikinci gün Beşiktaş'taki eylemlerine aileleri de destek verdi.

21 EYLÜL | MİLYONLARCA ÖĞRENCİNİN DERDİNİ YÜKLENDİK

Üniversite öğrenciler akşam saatlerinde Beşiktaş'ta Şairler Parkı'nda toplandı. Burada yaptıkları açıklamada öğrenciler, "Bütün gençleri, öğrencileri, kamuoyunu barınamayanların sesini büyütmeye çağırıyoruz" diyerek geceyi banklarda yatarak geçireceklerini duyurdu.

Öğrenciler burada yaptığı açıklamada, "Biz ev bakmayı, apartlarla pazarlık yapmayı, iş aramayı bıraktık, dün gece sokakta yattık. Bundan sonra her gece, tepesine bir çatı dahi fazla görülmüş milyonca gencin öfkesini, derdini yüklenip sokaklarda yatıyoruz" dedi. Öğrencilere CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

22 EYLÜL | ÜLKENİN GELECEĞİ SOKAKTA

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca ve Bornova'da iki yurt kiraladıklarını duyurdu. Soyer, "Kira artışları nedeniyle öğrencilerimizin yaşadığı mağduriyetin farkındayız. Gençlerimiz için Buca ve Bornova'da iki yurt kiraladık. Özel yurt sahipleriyle ise kontenjan için görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ülkenin geleceğini, sokakta sahipsiz bırakmayacağız." diye yazdı.

23 EYLÜL | ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINDI

'Barınamıyoruz' diyerek birçok kentte parklarda sabahlayan öğrenciler polis engeliyle karşılaştı. Eskişehir'de 6 öğrenci gözaltına alındı, Ankara ve Kocaeli'nde ise öğrenciler parklardan çıkarıldı. Öğrencileri ablukaya alan polis ekipleri, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa göre basın açıklaması yapılması ve pankart açılmasının yasak olduğunu" söyleyerek grubun dağılmasını istedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yurtlara yerleşemedikleri için ‘Barınamıyoruz Hareketi’ni başlatan öğrencilere "İrtibatta kalalım" dedi. Kasapoğlu, bir gün önceki açıklamasındaysa "Algıyla milletimizi kandırmaya çalışıyorlar" diye seslenmişti.

24 EYLÜL | ÖĞRENCİLER EMNİYETTE SABAHLADI

Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen öğrenciler, ifadelerinin alınmasının ardından gece saat 03:00 sıralarında serbest bırakılmıştı. Yine aynı öğrenciler, önceki gece de aynı yer ve aynı saatte geceyi dışarıda geçirme eylemlerini sürdürmüştü. Eskişehir Valiliği'nin, salgın tedbirleri kapsamında üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek toplanmasını yasaklamış olmasına rağmen öğrenciler önceki gece de parkta bir araya gelerek ‘Barınamıyoruz’ sloganı ile başlatılan eylemlerini devam ettirmişti.

25 EYLÜL | ERDOĞAN ‘BARINAMIYORUZ’ DİYEN GENÇLERİ YALANLADI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan yurt ve kira fiyatları nedeniyle geçinemediklerini söyleyip, sokakta kalan öğrencilere "Son günlerde üniversite öğrencileriyle ilgili çirkin bir kampanya yürütülüyor. Hiç ilgisi olmayan kişileri banklarda yatırarak yalan söylüyorsunuz. Bizim yurtlarımız ortada. Yurt sayısını arttırdık, yokmuş gibi kampanya yürütülüyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'barınamıyoruz' diyen öğrencilere yönelik "Yalan söylüyorsunuz, hayatınız yalan" sözlerine de cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Gençleri ya işsiz bırakıyorsun ya yurtsuz! Çıkmışsın 'Gençlerin sorunu yok' diyorsun. Sorunları reddedince yok olmuyorlar, sen sadece hamaset yapmış oluyorsun. Derdini anlatan gençlere yaklaşıp 'Çıkar telefonunu göster' diyen dayılara benziyorsun Erdoğan, zerre farkın yok!" ifadelerini kullandı.

26 EYLÜL | POLİS ÖĞRENCİLERİ UZAKTAN İZLEDİ

Eskişehir’de 2 gece art arda gözaltına alınan öğrenciler, polis tarafından gözaltına alınmamanın çaresini buldu.

Öğrenciler gece yaptıkları eylemde hem ‘Barınamıyoruz’ pankartı açmadılar hem de sosyal mesafelerini korudular. Öğrenciler kendi aralarında en az 7-8 metre mesafe bırakarak yanlarında getirdikleri battaniyelere sarılarak eylemlerini gerçekleştirdi. Pankart açmayan ve sosyal mesafelerini koruyan öğrencilere polis işlem yapmadı ve öğrencileri uzaktan izledi.

27 EYLÜL | BARINMA HAKKI VERMEYEN DEVLET NEREDE?

Birçok kentte devam eden öğrencilerin eylemine Munzur Üniversitesi öğrencileri de destek verdi. Öğrenciler yaptığı açıklamada, "Bugün aldığımız bilgiye göre 250 öğrenci kayıtlarını dondurdu. Yurtlarda yedek olarak kalan öğrenciler yurt yönetimi tarafından yurtlardan çıkarılmakla tehdit ediliyor. Öğrenciler bir yatakta iki kişi kalıyor, dört kişilik odada on kişi kalıyor. Bunu sorgulamayan, öğrencilere barınma hakkını vermeyen devlet nerede" diye sordu.

28 EYLÜL | ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI

Üniversiteli öğrencilerin yüksek kiralar ve yurt pahalılığı nedeniyle yaşanan barınma problemine dikkat çekmek için başlattığı eylemlere İstanbul Kadıköy ve İzmir'de polis müdahale etti.

Sosyal medyada "Yurtsuzlar" adlı hesaptan yapılan paylaşıma göre, 8 gündür Kadıköy'deki Moda Parkı'nda sabahlayan gençlerin nöbetine saldıran polis, yaklaşık 50 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?

Günlerdir devam eden eylemlerde sokakta sabahlayan gençlerden biri de Bilge Çelik. Ankara’da ‘barınamıyoruz’ eylemlerine katılan Çelik, bu sene Boğaziçi Üniversitesi Felsefe bölümünü kazanmış.

Eylemlere katılma sebebi de yaşadığı barınma sorunu. Çelik, memur bir aileden geliyor ve yurtların açıklanmasını büyük bir endişeyle beklediğini söylüyor. Lise ve ortaokulu burslu okuduğunu anlatan Çelik, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

‘İNSANCA YAŞAMAK BÖYLE BİR ŞEY DEĞİL’

"Ben de neredeyse tüm yaşıtlarım gibi bir yerden kısıp öbürüne yetiştirmeye çalışmaya çok alışkınım. Şimdi, yeni ve daha pahalı bir şehre taşınacağım. Velev yurt, velev öğrenci evinde nasıl geçineceğimi kara kara düşünüyorum. Boğaziçi yurtlarının açıklanmasını endişe ile bekliyorum. Açıklandığında barınabilme durumumu öğrenmiş olacağım ben de. Okulumun bunu açıklamayı bu kadar geciktirmesi hepimizi telaşlandırıyor, yurt çıkmadığı durumda ne yapacağımızı düşündürüyor. Ben de, yurt çıkmadığı durumda okulumun açılmasına 10 gün kala hiç bilmediğim bir şehirde ev tutmak ve ev arkadaşı bulmak zorunda kalacağım. Hiç ama hiç akıl karı bir durum değil bu yaşadığımız. Ayrıca biliyorum ki, ben birçok yaşıtıma kıyasla ev ve ev arkadaşı bulma dayanışması konusunda çok daha şanslı bir pozisyondayım. Okula yeni başlayacak, lise boyunca kapalı kutuda yaşamak zorunda kalmış yaşıtlarımın geçinemediği, barınamadığı için okulu dondurmak veya tarikat yurtlarında yaşamak zorunda kaldığını biliyorum. İnsanca yaşamak böyle bir şey değil."

‘BARINMA KRİZİ HİÇ YENİ DEĞİL’

‘Barınamıyoruz’ kelimesinin başlı başına bir cümle olduğunu ve söyledikleri sözlerin öğrencilere hitap eden bir durum olduğunu söyleyen Çelik, "Şu an öğrencilerin barınma aciliyeti tarafından taşınan bir hareket olabiliriz fakat 21’nci yüzyılın en büyük sorunlarından biri şüphesiz barınmadır. Barınma krizi hiç yeni değil. İşçisinden öğrencisine, fahiş fiyatlara asgari ücretle, yetersiz burslarla barınmaya yani yaşamaya çalışıyoruz. Mümkün değil" dedi.

‘BARINMAK, İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’

Taleplerinin çok net olduğunu söyleyen Çelik, "Kiralara üst sınır belirlensin, yurt kapasiteleri artırılsın, burslar artırılsın. Taleplerimiz öğrencilerle sınırlı olmamakla birlikte, 1.5 yıllık bir online eğitim sürecinin üstüne eğitim gördüğü şehre dönen öğrencilerin aciliyeti ile sesi daha çok duyulur hale gelmiş durumda. Barınmak, insanca yaşamak istiyoruz" dedi.

İstanbul Ankara yurt İzmir Öğrenciler kira yüksek kira barınamıyoruz