Barış Akademisyeni Erhan Keleşoğlu'nun davası reddedildi: 'Hukuksuzluğa emsal niteliğinde'
Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
ANKARA - Ankara 22. İdare Mahkemesi, Olağanüstü hal (OHAL) döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile İstanbul Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Barış Bildirisi imzacısı akademisyen Doç. Dr. Erhan Keleşoğlu'nun, OHAL Komisyonu kararına karşı açtığı davayı reddetti. Keleşoğlu, verilen karar ile ilgili "Hukuksuzluğa emsal niteliğinde" dedi.
Verilen karar, mahkemenin Barış Akademisyenleri hakkında uzun bir süre sonra açıkladığı ilk hüküm olma özelliği taşıyor. Konuyla ilgili birçok mahkeme karar vermiş ve Danıştay sürecine gelinmişken, kimi akademisyenler iki yıla yakın süredir Ankara 22. İdare Mahkemesi'nin karar vermesini bekliyor.
Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan ve aralarında Doç Dr. Erhan Keleşoğlu'nun da olduğu beş “Barış Akademisyeni”nin başvurusunu, yargılandıkları davalarda beraat etmelerine ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ifade özgürlüğü” kararı vermesine rağmen reddetmişti.
'BELİRSİZLİK REJİMİ HÜKÜM SÜRÜYOR'
İlk derece mahkemenin başvurularına karar vermesinin uzun sürdüğünü vurgulayan Keleşoğlu, "Geçen sene bu zamanlarda diğer ilk derece mahkemeler kararını vermişti. Bununla ilgili de birçok arkadaşımız üst mahkemeye başvurmuştu. Hatta Danıştay'da görülen davalar var. Uzun süren bir sürecin ardından ret kararı verdi. Bu denli uzun süren bir süreç adalete etki eden, hukuksuzluğa emsal niteliğinde sayılabilir" dedi.
Barış Akademisyenleri ile ilgili farklı kararlarının verilmesini "belirsizlik rejiminin bir parçası" olarak niteleyen Keleşoğlu, "Türkiye'de insan hakları ve hukuk devleti açısından hukuk devleti rejiminin yerine belirsizlik rejimi hüküm sürüyor. Hukuk devletinin gerekliliklerinin yapılması gerekiyor" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)
Fotoğraf: Evrensel