Baro: Hukuk, Kafka’nın ‘Dönüşüm’ü ile benzer trajediye sahip
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, 'Gregor Samsa’nın bir sabah böceğe dönüştüğü gibi, bizler de bir sabah hukukun KHK’lara ve bir kişinin lütfuna indirgendiği bir Türkiye’ye uyandık' dedi.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK- Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Mülkiyeliler Birliği, "Türkiye’nin Hukuk Düzeninin Dönüşümü" başlıklı panel düzenledi.
Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Başkan Yardımcısı Avukat Aşkın Demir ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Kerem Altıparmak yaptı.
SAĞKAN: HUKUK BİR KİŞİNİN LÜTFUNA İNDİRGENDİ
Ankara Barosu Başkanı Sağkan, "Bugün gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti’nde hukukun dönüşümü, Kafka’nın aynı adlı öyküsündeki dönüşümle benzer trajediye sahiptir. Gregor Samsa’nın bir sabah böceğe dönüştüğü öyküdeki gibi bizler de bir sabah hukukun OHAL KHK’larına ve bir kişinin lütfuna indirgendiği bir Türkiye’ye uyandık. Liyakat ve teamülün yapı söküme uğratıldığı, evrensel hukuk ilkeleri ve temel özgürlüklerin her gün hem de bizzat kanun uygulayıcıları tarafından ihlal edildiği bir Türkiye. Hukuk devletinin vatandaşına korkusuz yaşama hakkı sağlaması gerekirken, hukukun bizzat korkunun kendisi ve sebebi haline geldiği bir Türkiye" diye konuştu.
İnsan hakları felsefesi ve hukukçu olmanın sorumluluğuna değinen Sağkan, şöyle devam etti: "Biz, insan haklarının felsefesini, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkının, en temel evrensel hukuk prensiplerinin kıymetini kitaplardan okumak yerine senelerdir yaşayarak ama en çok boyun eğmeyerek idrak ediyoruz. İşte tam da bu nedenle, Türkiye’de hukukun bu dönüşümü, tersine bir evrim gibi bizi, çocuklarımızı ve hatta bu tersine evrim için canla başla çalışan hukuk düşmanlarını yok etmesin diye buradayız ve hep var olacağız. Çünkü hukukçu olmak, en karanlık zamana fener tutma yükümlülüğünü yeminimizle birlikte omuzlarımıza yükler."
Ankara Barosu ve Mülkiyeliler Birliği, 'Türkiye’nin Hukuk Düzeninin Dönüşümü' başlıklı panel düzenledi.
AŞKIN: DÜŞÜNME ESKİSİNDEN DE ÇOK SUÇ SAYILIYOR
Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aşkın Demir ise avukatların yaşadığı sorunları aktardı. Avukatların savunma yaparken duruşma salonlarından yaka paça çıkarılarak tutuklandıklarını, ofis basmaların yaşandığını, savunmanın sesinin kısılmaya çalışıldığını söyleyen Demir, "Biliyoruz ki doğruyu savunmak, gerçeği söylemekle eşdeğerdir. Üzülerek ancak cesurca söylemeliyiz ki, yargımızın tam anlamı ile yürütmenin yönetimine girmesinin istenildiği, insanların diline, dinine, siyasi görüşüne göre yargılamalar yapılmasının olağanlaştırılmaya çalışıldığı, düşünmenin ve söylemenin eskisinden de çok suç sayıldığı acı bir gerçektir" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından "Anayasal Düzen ve Meşruiyetin İnşası", "Devlet Aygıtı ve Yürütme Organı", "Yargının Bağımsızlığı ve Bağımlılığı" başlıklarında tartışma yürütüldü.