Başkale'deki patlama sonrası askerler alana girmedi: Mayınlı saha, risk var
Van’da, 14 yaşındaki bir çocuğun ağır yaralandığı patlama sonrasında haber verilen askerler “Risk var” gerekçesi ile olay yerine gitmedi. Çocuğu köylüler alandan kendi imkanlarıyla çıkardı.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK-Suriye, Irak ve İran sınır hattı başta olmak üzere askeri birliklerin etrafına döşenen mayınlar ve bu alanlarda bulunan patlayıcı maddelerin neden olduğu ölüm ve yaralanmalar sürüyor. En son olay İran’a sınır olan Van’ın Başkele ilçesi Gelenler (Kiratî) köyünde meydana geldi. Köyünün mezrasında koyunlarını otlatan 14 yaşındaki H. E, patlayıcı bir cismin infilak etmesi sonucu ağır yaralandı. Patlama sonucunda bir eli kopan ve ağır yaralanan H. E. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne tedavisi sürüyor. 14 yaşındaki çocuğun durumu ağır.
ORHAN: KOPAN ELİ ALMAK İSTEYEN AİLE ENGELLENDİ
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, patlamanın ardından 14 yaşındaki H. E.'nin ağır yaralanarak kolunu kaybettiğini duyurdu. Patlamanın ardından uzun bir süre yaralı çocuğa yardım gönderilmediğini belirten Orhan, "Çok yakın olan karakoldan yardım istenmesine rağmen destek ve Ambulans gelmedi. Patlama nedeniyle Kopan kolu almak isteyen aile engellendi" paylaşımında bulundu.
AMBULANS GİTMEDİ
+Gerçek’e konuşan H. E'nin yakınları, patlamanın Türkiye sınırları içerisinde yaşandığını, o bölgenin ise köylerinin mezrası olduğunu aktardı. 1990’lı yıllarda o noktada askeri birliğin olduğunu anlatan yakınları, "Bu birlik yaklaşık 20 yıl önce kaldırıldı. Şimdi kimse kullanmıyor. Patlama da orada yaşandı. O sırada H. E. birlikte aynı yaşta olan iki kuzeni daha var orada. Onlar abisini arayıp, ‘çocuk hasta’ diyorlar. Patlama olduğunu söylemiyorlar. Abisi, annesi ve yakınları yola çıkıyor. Gittiklerinde iki kuzenin şokta olduğunu görüyorlar. H. E. ise yüz üst yerde yatıyordu. Eli kopmuş, vücudu ağır yaralıydı. İki koyunda paramparça olmuştu. Yerde bir çukur vardı. Artık ona koyunlar mı bastı, yoksa H. E mi bastı bilemiyoruz. Kontrol ettiklerinde nefes aldığını fark ediyorlar" diye anlattı.
ASKERİ YETKİLİ: ORASI MAYINLI BÖLGE, ASKER SOKAMAYIZ
Bunun ardından köy muhtarı ve yakınları bölgede bulunan askeri karakolu arayarak yardım istiyor. Bu yardımlara bir türlü cevap verilmediği gibi, bölgeye ambulans ta gönderilmiyor. Karakolu aradıklarında onlarında durumu üstlerine bildirdikleri bilgisinin kendilerine verildiğini aktaran yakınları, "Karakolu arayınca onlar üstlerine soruyor. Üstleri ‘Orası mayınlı bölge, o bölgeye asker sokamazsınız’ diyorlar. Bunun üzerine karakol asker göndermedi. Köy halkı, yakınları arabayla gidebildikleri noktaya kadar arabayla gidiyor. Orada abisi, yakınları ve annesi çocuğu getiriyor. Özel araçla Gelenler köyüne getirilen H. E. burada ambulansa teslim ediliyor. Çocuk öyle hastaneye kaldırılıyor" diye anlattılar.
HAYVAN OTLATILAN ALANDI
H. E.'nin ağır yaralanmasına neden olan patlayıcı maddenin türüne ilişkin bilgi yok. Yetkililer konuya ilişkin bir açıklama yapmış değil. Cismin mayın olup olmadığına ilişkin soruya yakınları, "Bilmiyoruz. Biz orada patlayıcı madde olduğunu bile bilmiyorduk. O bölge köyümüzün merası. Sürekli hayvanlarımızı orada otlatıyoruz. Yaklaşık 25 yıl önce mayın patlaması olmuştur ama yakın tarihte olmadı. Kimse bize bilgi de vermedi. Yetilerin bu konuda bir açıklama yapması gerekiyor" cevabını verdi.
TÜRKİYE’DE TOPRAK ALTINDA BİR MİLYONUN ÜZERİNDE MAYIN VAR
Toprak altında çok sayıda mayının bulunduğu Türkiye, 1 Mart 1999 tarihinde yürürlüğe giren, "Dünyada büyüyen mayın sorununa karşı; anti-personel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına ilişkin" Ottawa Antlaşması’na taraf olan ülke. 2004 yılında Mayın Yasağı Anlaşması'na taraf olan Türkiye, toprağa döşeli tüm mayınları 2014 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulundu ancak bu taahhüdünü yerine getirmedi. 2013 yılına kadar ek süre istedi. Ancak yine de bu süre zarfında herhangi bir çalışma yapılmadı.
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi verilerine göre, Türkiye’nin Suriye, Irak ve İran sınırında mayın yoğunluğu bulunuyor. Antep, Urfa, Mardin ve Ağrı en fazla mayın bulunduğu iller. Bu illeri Şırnak, Hakkâri, Van ve Iğdır takip ediyor. Batman, Bitlis, Siirt, Bingöl, Diyarbakır, Kars, Ardahan, Tunceli, Van, Hatay, Iğdır, Hakkâri, Şırnak, Ağrı, Mardin, Urfa ve Antep il sınırlarında toplam 1 milyon 3 bin 943 kara mayını bulunuyor. 2014 yılına gelindiğinde Türkiye tekrar ek süre isteyerek mayınların imha sürecini 2022’ye kadar erteledi. Kara Mayınları İzleme Örgütü’nün (MONITOR) 2018 yılı raporuna göre, Türkiye’de mayın temizliğini planlandığı gibi ilerlemedi. Bu taahhüdün 2022’de de bitmeyeceği belirtildi.