Belediyelere plastik poşet genelgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik poşet kullanımı ile ilgili yerel yönetimlere genelge gönderdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik poşet kullanımının azaltılması ile ilgili yerel yönetimlere genelge gönderdi. 1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe giren uygulamada plastik poşetlerin satış noktalarında kullanıcılara ücret karşılığı verilmesi kararlaştırılmıştı.
Düzenlemeyle beraber 31 Aralık 2019’a kadar kişi başına tüketilen yıllık torba miktarının 90’ı, 31 Aralık 2025’e kadar ise 40’ı geçmemesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AKP’nin 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçim kampanyasında plastik poşete karşı file ve bez torba kullanımını önermişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bugün uygulamayla ilgili olarak belediyelere plastik poşet genelgesi gönderdi. Türkiye’de yıllık 30-35 milyar plastik poşet kullanıldığını belirtilen genelgede plastik poşetin, "kısa sürede atık haline geldiğini ve petrol bazlı olmaları sebebiyle doğaya zarar verdiği" belirtildi.
Ücretlendirilen poşet kullanımıyla poşet kullanımını azaltacağının hedeflendiğinin belirtildiği genelgede şu ifadelere yer verildi: "Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin uygulamanın yeni başladığı bu dönemde tüketicilerde gerekli hassasiyetin oluşmasına yardımcı olunması, tüketicilerin uygulamaya daha kısa sürede uyum sağlayabilmesi ve uygulamanın nihai amacına ulaşması amacıyla belediyenizce, özellikle plastik poşetlerin yaygın olarak kullanıldığı yerlerde pazarlar, marketler gibi çok kullanımlık bez torba, file gibi alternatif malzemelere vatandaşlarımızın kolayca erişebilmesi, bunların vatandaşlarımıza doğrudan temini ve dağıtımı yönünde gerekli çalışmaların yapılarak uygulamaya destek sağlanması hususunda gereğini rica ederim." (DHA)