Berat Albayrak’ın kurduğu vakıf için suç duyurusu

Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Vakfı’nın, Beykoz’daki ormanlık alanda’ kiraladığı 267 bin metrekarelik arazinin aylık kirası 12 bin lira. İBB suç duyurusunda bulundu.

Berat Albayrak’ın kurduğu vakıf için suç duyurusu

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da kurucuları arasında yer aldığı Nun Vakfı’nın Beykoz’daki bir arazinin "kiralanmasında" usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

Konuyla ilgili hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu raporunda, Beykoz’un Dereseki Mahallesi’nde "Özel Orman Alanı" statüsündeki arazinin 267 bin 858 metrekarelik kısmının söz konusu vakfa aylık 12 bin, 5 bin 900 ve 1215 lira artı KDV gibi bedellerle kiralandığı belirtildi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nun "Berat Albayrak’ın savcılıktaki dosyası" yazısında aktardığına göre; İBB’nin kiralamada işleminin yapılmasında görev alanlar ve mevcut yapılar hakkında herhangi bir işlem yapmayan Beykoz İlçe Belediyesi görevlileri hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

AİLE VAKIF YÖNETİMİNDE

Nun Vakfı 3 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararla kurulmuştu. Vakfın kurucuları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, ağabeyi Serhat Albayrak ve Sabah-ATV’nin sahibi Ömer Faruk Kalyoncu yer alıyor. Yönetim Kurulunda ise Esra Albayrak (Cumhurbaşkanı’nın kızı-Berat Albayrak’ın eşi), Tamer Yılmaz, Fatih Nida Üye ve Gökçe Kalyoncu (Mehmet Kalyoncu’nun eşi) yer alıyor.

BAKANLIK OKULU İÇİN DEVREYE GİRDİ

Terkoğlu yazısında, "NUN Vakfı da malum vakıflar gibi hızlı büyüdü. Geçmişin haberlerinde okunabiliyor. Daha önce İBB Meclisi’nde imara aykırı bulunan NUN okulları inşaatı, 2015 yılının mayıs ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesiyle "özel eğitim tesisleri alanı" ilan edilmişti. 10 Mayıs 2018 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, NUN Vakfı’na vergi muafiyeti tanınmıştı. Kısacası büyümede siyasetin kararlarının da payı vardı" ifadelerini kullandı.

BALA BATIRILMIŞ SÖZLEŞME

Terkoğlu’nun yazısı şöyle devam ediyor:

"Sözünü ettiğim rapor, mülkiyeti İBB’nin Kiptaş AŞ iştirakinde olan, Beykoz’un Dereseki Mahallesi’ndeki araziyi konu alıyor. 8 Pafta, 360 parselde kayıtlı, "Özel Orman Alanı" statüsündeki arazi, NUN Vakfı’na tuhaf bir sözleşmeyle kiralanmış. 1 Aralık 2018 tarihli sözleşme, tam da İBB’nin el değiştirdiği yerel seçimin arifesine denk gelmiş.
13 Temmuz 2021 tarihinde görevlendirilen müfettişler, toplamı 554 bin 843 metrekare olan arazinin 267 bin 858 metrekarelik kısmının kiralanmasını incelemişler. "Birilerinin özel çıkarı" için kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığını sorgulamışlar. Sonuçta 15 Ekim 2021 tarihinde raporlarını sunmuşlar. Biliyorum, hemen aklınıza "kaça" sorusu geliyor.
Raporda yanıtı var: 197 bin 737 metrekarelik kısmı aylık 12.000 lira+KDV, 57 bin 900 metrekarelik kısmı aylık 5 bin 905 lira+KDV, 12 bin 221 metrekarelik kısmı ise aylık 1215 lira+KDV bedelle kiralanmış. Sanki imzalanmadan önce bala batırılmış gibi duran sözleşme ömürlük gibi, bir kısmı 49, bir kısmı 50, bir kısmı 51 yıllık."

İBB RAPORU: YAPILAN İŞ HUKUKSUZ

"Peki, rapor ne diyor?

– Kiptaş genel kurul muvafakati olmaksızın yapılan kiralama-kullandırma işlemleri ve alınan kararlar hükümsüzdür.
– Toptan satış sonucunu doğuran, hatta devir ve satıştan daha olumsuz sonuçlar yaratabilecek çok uzun süreli kullandırma; Türk Borçlar Kanunu’na ve Türk Ticaret Kanunu’na aykırıdır.
– Kiralama, KİPTAŞ’ın menfaatlarına aykırılık oluşturacak şekilde gerçekleştirildi.
– Türk Ticaret Kanunu’nda açıklanan özen, bağlılık, dürüstlük, şirket çıkarlarını gözetme, koruma ve tedbirli olma yükümlülüklerine sadık kalınmadı.
– NUN Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kullanımındaki KİPTAŞ arazisi üzerine imar mevzuatlarına ve orman kanunlarına aykırı bina/yapı yaptı.
– Yapılan sözleşmeleri de ihlal etti.
– NUN Okulları’nın söz konusu araziden tasfiyesi hukuk yoluyla gerçekleşmeli.
– Tahliye gününe kadar da "emsal bedel" üzerinden kira ödenmeli."

MÜFETTİŞ YARGI DEDİ

"Haliyle ortada bir soru var: İBB şimdi ne yapacak?
Müfettiş raporu yolu çizdi.
Dönemin Kiptaş’taki 24 yetkilisi hakkında, yetkilerini NUN Vakfı yararına, Kiptaş’ın zararına kullandıkları gerekçesiyle, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmayı önerdi. Bu 24 kişiden, Kiptaş’ı uğrattıkları 6 milyon 526 bin 269 lira (KDV hariç) zararın, yasal faiz işletilerek tazmin edilmesini istedi.
24 kişiden ikisi dikkatimi çekti. Biri bugün Ulaştırma Bakanı olan Adil Karaismailoğlu. Öbürü daha önce de bir başka satış üzerinden, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Kiptaş’ı zarara uğratmakla suçladığı, eski Kiptaş Genel Müdürü, halihazırdaki Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım.
Müfettişler, çalışmalarının bir bölümünü, dört kişilik uzman heyet tarafından hazırlanan teknik rapora (bilimsel mütalaa) dayandırdı. Buna göre, imar mevzuatına ve orman kanunlarına aykırı olarak, "kaçak yapı hükmünde olduğu açıklanan" yapılar hakkında gereğini yapmayan Beykoz Belediyesi görevlileri hakkında, Beykoz Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını teklif etti. Öte yandan söz konusu yapıların sahibi olan NUN Vakfı yetkilileri hakkında da aynı savcılığa başvurulmasını önerdi."

Yazının linki:

ibb Berat Albayrak Vakıf Suç Barış Terkoğlu