BES'ten Saray'daki Adli Yıl açılışına tepki
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin ve Diyarbakır şubeleri, Adli Yıl Açılış Töreni'nin Saray'da yapılmasına tepki göstererek, yargı emekçilerin sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, Adli Yıl açılışına ilişkin şube binalarında basın açıklaması yaptı. "Demokrasi, Hukuk ve Adalet Adına Bağımsız Yargı Demokratik Türkiye" pankartının açıldığı açıklamayı BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen yaptı. Adli Yıl Açılış töreninin Saray’da yapılmasının baroları isyan ettirdiğini ve Yargıtay’ın açılış davetine 51 ilin barosunun katılmadığını hatırlatan Göçmen, "Demokratikleşmenin sağlanmadığı, hukuk devletinin rafa kaldırıldığı, hak ve özgürlüklerin yok edildiği, etkin bir adalet sisteminin olmadığı bir ülkede yargının da sürekli tartışma konusu olması kaçınılmazdır" dedi.
‘YARGININ TARTIŞILMASI KAÇINILMAZDIR’
Son kamuoyu yoklamalarında yargıya güven endeksinin yüzde 38’lere düştüğünü vurgulayan Göçmen, "Reform olarak sunulan belge ile şu an yargının da içinde olduğu genel hukuk düzeninde hangi skalada yer aldığımız açıkça görülmektedir" diye konuştu.
Yargı emekçilerinin her reform paketi açıklandığında, "acaba bizim de sorunlarımıza çözüm getirir mi?" beklentisine girmekte olduklarını söyleyen Göçmen, yargı emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal haklarına yönelik sorunların bu paketlerde de bulunmadığını aktardı.
‘KAYYUM KARARI TARİHE KARA BİR GÜN OLARAK GEÇMİŞTİR’
Açıklamada Van, Mardin ve Diyarbakır’a atanan kayyumlara da değinen Göçmen, "Seçmenin iradesinin yok sayılarak, hukukun tüm kuralları ve normları çiğnenip, haklarında kesinleşmiş bir yargı kararı olmaksızın idari işlemlerle seçilmişlerin görevden uzaklaştırılması hukuk ve demokrasi açısından tarihe kara bir gün olarak geçmiştir" ifadesinde bulundu.
Emekçiler açıklamanın ardından taleplerini şu şekilde sıraladı: "Yargı emekçilerine insanca yaşayacakları bir ücret için derhal ek zam verilmelidir. Şu anda Ankara, İstanbul ve İzmir illeriyle sınırlı olmak üzere ödenen yol ücretleri, tüm yargı emekçilerine ödenmelidir. Zabıt katibi yargı emekçilerine VHKİ kadrosu verilmelidir. Sözleşmeli istihdama son verilmeli, güvenceli istihdam esas alınmalı ve 4/B kadrosunda istihdam edinilen yargı emekçileri 4/A kadrosuna geçirilmelidir. Disiplin soruşturması yönünde 2802 sayılı Yasanın ilgi hükümleri kapsamından çıkarılan yargı emekçilerinin de 657 sayılı yasa kapsamında disiplin soruşturmasına tabi tutulması konularında düzenleme yapılmalıdır. Fazla mesai ücretleri genişletilerek tüm yargı emekçilerine ödenmesi sağlanmalıdır. Atama ve görevde yükselmelerde mülakat değil, liyakat esas alınmalıdır. Artan iş yüküne karşın yeteri kadar personel alımı yapılması yerine yargı emekçileri üzerinde baskı arttırılarak sorun çözülmeye çalışılmaktadır. Bu tür uygulamalardan vazgeçilerek personel istihdamı yapılmalıdır."
DİYARBAKIR
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Yeni Adli Yıl Açılışı'na ilişkin sendika binasında basın açıklaması yaptı. BES Diyarbakır Şube Sekreteri Suphi İzol, adliye çalışanlarının özlük ve sosyal haklarına yönelik baskıların arttığı bir dönemde adli yıl açılışının gerçekleştiğine dikkat çekerek, "Yargı emekçilerinin sorunları, yapılan adalet saraylarının büyüklüğüyle yarışır hale gelmiştir" dedi.
Yargı alanında çalışan emekçilerin sorunlarının Yeni Yargı Paketinde yer verilmemesine tepki gösteren Suphi İzol, yargı hizmetin nitelikli hizmet verebilmesi için öncelikle özlük ve sosyal hakların tam sağlanması gerektiğini ifade etti.
'ADALET BAKANLIĞI ADALETLİ OLSUN'
Yıllardır biriken sorunlara karşı, gerek Adalet Bakanlığı’nın, gerekse siyasi iktidarın duyarsız kalmasına tepki gösteren İzol, Adalet Bakanlığı’nın yargı hizmetini bütün olarak değerlendirmesi ve yargı emekçilerinin sorunlarını adaletli bir şekilde çözme iradesini göstermesi gerektiğini dile getirdi.
(MEZOPOTAMYA AJANSI)