İstiklal saldırısı davasında Albashir savunma yapmadı

İstiklal saldırısı davasında Albashir savunma yapmadı
Beyoğlu'nda 13 Kasım 2022'de düzenlenen ve altı kişinin öldüğü, 99 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin haklarında dava açılan 36 sanığın yargılanmasına başlandı. Albashir, savunmasını iddianame eline ulaştıktan sonra yapabileceğini söyledi.

Artı Gerçek - Taksim İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili duruşma devam ederken sanıklar hakim karşısında. Sanık Ahlam Albashir savunmasını iddianame eline ulaştıktan sonra yapabileceğini tercüman aracılığıyla söyledi.

Beyoğlu'nda 13 Kasım 2022'de düzenlenen ve 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin de yaralandığı terör saldırısına ilişkin haklarında dava açılan 36 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Marmara Cezaevi karşısındaki salonda görülen duruşmaya, aralarında Ahlam Albashır'ın da bulunduğu tutuklu 15 sanık ve avukatları ile 14 müşteki katıldı.
Tutuklu 12 sanığın, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada bazı müştekilerle yakınları da hazır bulundu.

Duruşma, sanıkların kimlik tespiti işlemiyle devam ediyor.

ALBASHIR, SAVUNMASINI SONRAKİ CELSEDE YAPACAK

Mahkeme başkanı hazırlanan iddianamenin Arapça çevirisinin sanıklara tebliğ edilmediğini belirtti. Bu nedenle başkan sanık Ahlam Albashir savunmasını iddianame eline ulaştıktan sonra yapabileceğini tercüman aracılığıyla söyledi. Albashir savunmasını bir sonraki celse yapmak istediğini belirterek savunma yapmadı. Mahkeme başkanı diğer sanıkların savunmalarını almaya devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da meydana gelen patlamada altı kişi öldü, 81 kişi yaralandı. Saldırının failinin Ahlam Albashir olduğu açıklandı. Albashir'e ait olduğu belirtilerek yayınlanan ilk görüntülerde, zanlının caddede beton saksıdaki banka paket bıraktıktan sonra olay yerinden elinde bir gül ile uzaklaştığı görüldü. Albashir, Küçükçekmece'de yakalandı. Aynı evde bulunan çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Esenler'de ikamet eden Albashir'i Küçükçemece'ye getiren ve yurt dışına kaçırmakla görevli kişinin Ahmet Jarkas olduğu öne sürüldü. Kardeşi Ammar Jarkas'ın da Albashir'le birlikte yaşayan Billal Hassan'ı kaçırdığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilk açıklamasında, saldırı talimatının Kobanê'den verildiğini ve Albashir'in Afrin'den Türkiye'ye sızdığını, PKK tarafından istihbarat eğitimi verildiğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında ise, Albashir'in İdlib'den Türkiye'ye geçtiği bilgisi yer almıştı. Açıklamada, “Şahıs yapılan sorgusunda, PKK terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin – İdlib üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir” denilmişti.

'AĞABEYİM ÖSO KOMUTANI' DEMİŞTİ

Albashir'in ifadesi olarak açıklanan anlatımlarda ise Türkiye'ye İdbil'den geldiği belirtiliyordu. Albashir'in pakette bomba olduğunu bilmediğini ve uyuşturucu sandığını söylediği de öğrenildi.

Albashir’in ifadesinde, ağabeyinin Suriye'de Beşşar Esad yönetimine muhalif olan Özgür Suriye Ordusu’nda (ÖSO) üst düzey komutan olduğunu söylediği ortaya çıkmıştı. Kendisinin ise Menbiç’te YPG üst düzey yöneticileri tarafından casuslukla suçlandığını dile getiren Albashir, 1 ay cezaevinde kaldığını anlatımştı.

Saldırının ardından Albashir’le birlikte 51 kişi gözaltına alındı. Aralarında Ahlam Albashir’in de bulunduğu 17 şüpheli tutuklandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar