Bilirkişi raporu: Fahrettin Altun’un Üsküdar’daki araziye yaptırdığı şömine ve çardak imara aykırı
Uzman 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, arazinin Boğaziçi Kanunu kapsamında bulunduğu belirtilerek çardak ve pergolenin imar mevzuatına aykırı olduğu vurgulandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Üsküdar’da kiraladığı araziye izinsiz yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkılmasına ilişkin Cumhuriyet'in haberi ardından Altun’un şikâyeti üzerine açılan davalarda önemli bir gelişme yaşandı.
Hazal Ocak'ın haberinde yer alan bilgiye göre; TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, dava dosyalarına sunulmak üzere çarpıcı bir bilirkişi raporu hazırladı. Raporda, yasalara göre "şömine ve çardağın birer yapı olduğu ve izinsiz yapıldığı" bir kez daha gözler önüne serildi. Basın İlan Kurumu gazetemize toplam 7 günlük resmi ilan kesme cezası verdi. 7 günlük resmi ilan kesme cezasının 3 günü yazarımız Barış Terkoğlu’nun 30 Nisan 2020 tarihli "Rahatsızlıktan dolayı özür dilemeyiz" başlıklı yazısında Altun’un izinsiz yaptırdığı şömine ve çardağa "kaçak yapı" ifadesini kullandığı içindi. Diğer 4 gün ise 10 Mayıs 2020 tarihinde hem gazetemizde hem internet sitemizde yayımlanan yazılarla ilgili. İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi gazetemizin iki itirazını da reddetti.
"Kaçak yapı" ibaresiyle ilgili Altun’un şikâyet ettiği tek kurum gazetemiz değil. Bu ibare kullanılarak hakaret ettiği iddiasıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’e de manevi tazminat davası açıldı. Bu kapsamda avukat Aysemin Gülmez, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden "şömine, çardak, pergola ve çit gibi yapılaşmaların yasal anlamda yapı olarak nitelendirilip nitelendirilmeyeceği, yapılabilmeleri için herhangi bir kurumun iznine tabi olup olmayacağı, izin alınmadan yapılmış ise kaçak yapı sınıfına girip girmeyeceği" sorularının cevaplanması istemiyle bilirkişi raporu talep ettiğini yazan Ocak, Konunun uzmanı 3 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda bölgenin Boğaziçi Kanunu kapsamında incelenmesi gerektiğine dikkat çektiğini ifade etti.
Raporda özetle "İzin alınmadan yapılan yapıların mevzuata aykırı yapılar olup 2960 sayılı kanun hükümlerine göre değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" denildi. Söz konusu rapor, Altun’un evinin fotoğraflandığı iddiasıyla yargılanan CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş’ın dava dosyasına girdi. Onursal Adıgüzel’in aleyhine açılan tazminat davası ve Altun’un evinin fotoğraflarının çekilmesine ilişkin "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmeye azmettirmek’’ iddiasıyla yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun da dava dosyasına sunulacak.
Hazırlanan Raporun ve haberin detaylarına link üzerinden bulabilirsiniz.