Bir ayda 14 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Ağustos ayında gazetecilerin uğradığı hak ihlalleriyle ilgili raporunu açıkladı

Bir ayda 14 gazeteci tutuklandı

GÜNCEL - Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, gazetecilerin Ağustos ayında maruz kaldığı baskı, sansür, kapatma ve tutuklamalara ilişkin hazırladığı hak ihlallerini raporunu, İHD Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Raporun Kürtçesini Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, Ağustos ayında gazetecilere yönelik baskı ve hak ihlallerinin ivme kazandığına dikkat çekti. Boltan'ın verdiği bilgilere göre, Ağustos ayında 30 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı, 1 gazetecinin pasaportuna el konularak yurt dışı yasağı getirildi.

Raporun Türkçesini okuyan KHK ile kapatılan Gazete Şûjin Editörü Sibel Yükler, dünya liderleri artık Türkiye'de gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleriyle, cezaevindeki gazetecilerin durumlarıyla ilgilenmediğini söyledi.

Avrupa sadece Türkiye'de tutuklanan kendi vatandaşı olan gazetecilerle ilgilendiğini kaydeden Yükler, onların serbest bırakılmaları için diplomatik inisiyatif kullandıklarını söyledi.

Bir ayda 14 gazeteci tutuklandı - Resim : 1

'TÜRKİYE'DE 180 GAZETECİ, GAZETECİLİK YAPTIĞI İÇİN TUTUKLU'

Türkiye'de 180 gazetecinin cezaevinde olduğunu belirten Yükler, bu tablonun iktidar için utanılacak bir durum olarak görülmesi gerektiğini ancak tersine iktidarın bunu başarı olarak gördüğünü söyledi. Yükler, "Buna rağmen biz tekrar ifade edelim; gazetecilik suç değildir ve biz gazeteciyiz. Bizleri yakalamak gazeteciliği ne bitirir ve ne de azaltır; tersine artırır. Bu durum mevcut Türkiye'nin tablosunda da açık ve ortadadır" diye konuştu.

'GAZETECİLERE BASKI BU AY DA DEĞİŞMEDİ'

"Temmuz ayı raporunda baskıların Kürt medyasına yoğunlaştığını hatırlatan Gazete Şûjin Editörü Sibel Yükler, tablonun bu ay da değişmediğini söyledi:

"ByLock operasyonu çerçevesinde yakalanan gazetecilerin dışında tutuklanan gazeteciler Kürt ve Kürt gazeteciliği ile bağlantılı olanlardır. Kapatılan basın kurumlarının hepsi Kürt basın kurumlarıdır. Türkiye'de tek Kürtçe günlük gazeteye olan tahammülsüzlük bu ay tam dorukta kendini ortaya koymuş ve Kürtçe günlük Rojeva Medya gazetesini kapatmış. Kadın özgürlüğüne ve Kürt kadın gazeteciliğine olan düşmanlık Gazete Şûjin'i ve genel anlamda Kürt basın özgürlüğüne olan tahammülsüzlük ve düşmanlık da dihaber ajansını kapatmış."

RAKAMLARLA HAK İHLALLERİ

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Ağustos ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna göreyaşanan başlıca hak ihlalleri şunlar:

Ağustos ayı itibariyle 180 gazeteci halen tutuklu. 30 gazeteci gözaltına alındı, 14 gazeteci tutuklandı ve 2 gazeteci ise tahliye edildi, 1 gazetecinin pasaportuna el konularak yurt dışı yasağı getirildi. Ağustos ayında 4 haber sitesi 14 sefer BTK tarafından engellendi. (5 kez demokrasi, 5 kez sendika.org, 3 kez dihaber ve 1 kez Rojeva Medya)

(ETHA)

khk ohal Özgür Gazeteciler İnisiyatifi İHD Diyarbakır Şubesi