Birbirlerinden ayrılan siyam ikizleri iyileşti, taburcu oluyor
Cezayir’de yaşayan Kherkhar ailesinin 1,5 yaşındaki siyam ikizleri Safaa ve Shiffa, sadece hazırlık aşaması bile 6 ay süren büyük bir operasyonla, birbirlerinden ayrıldı. 4 aydır hastanedeki tedavileri süren ikizler, nihayet taburcu olma aşamasına geldi.
Artı Gerçek - İbrahim ve Elalia Kherkhar çifti, iki erkek çocuğun ardından 1,5 yı önce doğan bebekleri birbirine yapışık ikizler olarak dünyaya geldi. Safaa ve Shiffa adını verdikleri kız bebekleri, göğüs duvarı ve karnından yapışık doğmuştu, kalp ve akciğerleri ayrıydı ama karaciğerleri de yapışıktı.
Çocukların ameliyatı için pekçok ülke talip oldu. Cezayir hükümetinin de girişimiyle çocukların Türkiye'de ameliyat edilmesine karar verildi.
Haziran ayında yapılan ve 9 saat süren ameliyatla ayrılan ikizler, 4 ay daha hastanede tedavi gördü ve nihayet artık ülkelerine dönebilecek kadar sağlığına kavuştu.
HAYATİ ORGANLARINI KORUMAK İÇİN YENİ BİR TEKNİK GELİŞTİRDİLER
Bebeklerde doku kaybı olmadan ve ameliyattan sonra hayati organları açıkta kalmayacak şekilde ayrılması için en önemli aşamaların plastik cerrahi prosedürleri ile gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, pekçok ilklerle gerçekleştirdikleri operasyonun detaylarını anlattı.
Prof. Dr. Karaaltın, "Yapışık ikizlerde bizim temeldeki hedefimiz, ikisini de sağlıklı bir şekilde ayırmak. Bazen mecburiyet teşkil ediyor, birini feda etmek zorunda kalabiliyorsunuz tıpta. Bu çok ağır. Ama burada çok şükür, istediğimiz oldu.
Bu bir ekip işi, çok büyük bir ekiple başardık. Herkes canla başla çalıştı. Bu ameliyatta neden plastik cerrahinin önemi vardı? Siz bebekleri, yapışık organları (kalp karaciğer vs) ayırabilirsiniz ama ayırdıktan sonra o dokuların sağlıklı bir örtü ile kapatılması çok önemli.
Çünkü genellikle bu bebeklerin kaybı bundan oluyor. Bunu kapatabilmek için de önce dokuları genişletmemiz gerekiyordu (deri altına yerleştirilen) balonla. Belki de dünyada ilk defa farklı bir manevra ile her iki bebeğin dokularını ortak bir şekilde büyüterek, ying yang parçaları gibi, birbirlerinin bedeninde kullandık.
Bu sayede ayırma işlemindeki kesi hattı (hayati organların geçtiği göğüs hattına değil) yana kaydı. Hayati organların tümü de çok güvenli bir örtüyle örtülmüş oldu. Ön tarafta herhangi bir kesi olmadı" dedi.
PLASENTADAN ‘BİYOÇATI’ İLE DOKUNUN YENİDEN DAMARLANMASI SAĞLANDI
Bebeklerin yapışık olduğu hattan her ikisinin de derisinin altına denk gelecek şekilde bir balon yerleştirilerek yapılan işlem sırasında, yine ilk kez yapılan bir uygulama ile deri altına hücreden arındırılmış plasenta (biyoçatı) zarı da koyduklarını anlatan Prof. Dr. Karaaltın şunları söyledi: "Plastik cerrahide bir kavram var, prefabrikasyon, yani yeniden üretmek.
Biz bu dokuyu tek parçaymış gibi altına bir zar koyarak genişlettik. Bu zar da hücreden arındırılmış plasenta idi. Bunun görevi, dokunun her iki bebekte de ortak damarlanmasını sağlamaktı.
Dolayısıyla balonu da oraya koyup şişirince, o tek parça bir süre sonra dev bir doku haline geldi ve o dev doku ile tek bir kaydırma manipülasyonu yaparak, karmaşık cerrahilere gerek kalmadan işi çözdük ve göğüs duvarından kesmeden, hayati organları güvenle kapatabilecek şekilde ayırma ameliyatını yapmış olduk.
Plastik cerrahide yapışık ikiz ameliyatlarında, dünyada ilk defa yapılan bir prosedür oldu bu. Literatürde yok. Önümüzdeki günlerde bunu bir toplantıda da sunacağız.
'GERÇEĞİNDEN ÖNCE SANAL AMELİYAT YAPTIK'
Ameliyat sonrası sadece deride değil, göğüs ön duvarındaki kemikte de bir kayıp olacağı için ameliyatın planlaması sırasında en yüksek teknolojik imkanları kullandıklarını da vurgulayan Prof. Dr. Karaaltın, “3 boyutlu yazıcıda modelleme yaptık, ameliyat senaryosunu, simülasyonunu yaptık.
Biyo-eriyebilir, insanda kullanılabilen bir malzeme ile 3 boyutlu yazıcılarla göğüs ön duvarı ürettik. Bu da çok önemliydi, çünkü çocuğun vücudunda kalıcı cisim olmasından kaçındık. Gerçeğinden önce sanal cerrahi yaptık. Bu bebekleri ayırırsak ne gibi kayıplar söz konusu olacak, bunu önden görme şansımız oldu.
Özellikle doku anlamında (ciltte) olası kayıp ne kadar, bir alan hesabı yaptık. Ona göre de gerçek ameliyat planlamamızı yaptık. Bunda, diğer meslektaşlarımın da çok ciddi emeği vardı. Kalp Damar Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Genel Cerrahi, anetstezi, hepsi yer aldı bu planlamada. Aslında ameliyatı biz planlama aşamasında bitirmiştik" dedi.
'BEN 2 ÇOCUĞUMUN DOĞDUĞUNU AYRILDIKLARINDA HİSETTİM'
Anne Elalia Kherkhar ise "Ben 2 çocuğumun doğduğunu (ameliyatla) ayrıldıklarında hissettim. Artık 2 çocuğum doğdu, ondan önce 2 çocuğumun doğduğunu tam anlamıyla hissetmemiştim" diye konuştu. (DHA)