BirGün yöneticilerine Fuat Avni davası: Böyle bir yargılama bizim için zuldür
BirGün’e Fuat Avni haberleri nedeniyle açılan davanın ilk duruşmasında yargılanan yöneticiler, 'Gülen cemaati CIA tarafından komünizmle mücadele, yani bizimle mücadele için kuruldu' dedi.
Dönemin BirGün yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan Adliyesi 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Tutuksuz yargılanan dönemin BirGün yöneticilerinin hazır bulunduğu duruşmaya ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş da katıldı. Mahkeme başkanının iddianameyi özetlemesiyle başlayan duruşmada ilk olarak Barış İnce beyanda bulundu.
'SOL-SOSYALİST ÇİZGİDE BİR YAYINIZ VE BAHSİ GEÇEN YAPIYLA MÜCADELEMİZ ORTADADIR'
Savunmasında, ana akımda da bu tweet’lerin haber yapıldığını, kendilerinin de toplumun ilgisini çektiği için haber yapmaya başladıklarını belirten Barış İnce, iddianame hazırlandığı tarihte gazetenin yazı işleri müdürü olduğunu, 2014-2015 yıllarında Fuat Avni gibi hesapların durumunun berraklaşmadığını söyledi:
"Bu kişinin dediklerinin çıkmasıyla kim olduğu tartışması başladı. Cemaat-AKP arasındaki kavgada bilgi sızdırma kaynağı olabileceğini düşündük. BirGün de diğer gazeteler kadar internet sitesinden bu haberleri yaptı. Gazetemizin çizgisi ortadadır, sol-sosyalist çizgide bir yayınız ve bahsi geçen yapıyla da mücadelemiz ortadadır" diye konuştu. İnce, şöyle devam etti: "BirGün gibi diğer gazeteler de, örneğin Sabah gazetesi, Fuat Avni gibi kullanıcılar için ‘Twitter fenomeni’ adlandırmasını kullanıyor zaten."
Barış İnce'nin ardından savunmasına başlayan Bülent Yılmaz, "Hakkımda yapılan araştırmalar bahsi geçen örgütle uzaktan yakından bir ilgimin olmadığını gösteriyor. BirGün’ün 15 yıllık yayın çizisi de izlenerek görülebilir, yayın hayatı bu tür cemaatlerle mücadeleyle geçmiş bir gazetenin bu tür suçlarla itham edilmesini doğru bulmuyorum" dedi.
''CIA'İN KURDUĞU GÜLEN CEMAATİ, KOMÜNİZMLE YANİ BİZİMLE MÜCADELE İÇİN KURULDU'
Savunmasında, gazete kurulduğundan beri tarikat ve cemaat benzeri yapılarla mücadele içerisinde olduğunu vurgulayan Can Uğur, Fuat Avni haberlerine ilişkin, "Habercilik refleksiyle yaptığımız haberler, toplumu bilgilendirme amacıyla yaptık" ifadelerine yer verdi.
Can Uğur'un ardından söz alarak savunmasını yapan İbrahim Aydın, "BirGün gazetesi hiçbir tarikata, cemaate bağlı olmayan bir gazetedir. Emekten, ezilenlerden yana olan, sömürüye karşı, çevreci, şiddet ve savaş karşıtı olan bir gazetedir. Türkiye’de özellikle medyanın belirli tekellerin eline geçtikten sonra sermaye gruplarının devletten ihale alma aracı haline getirildikten sonra bağımsız gazete ihtiyacı ortaya çıkmıştı, bu gazeteyi kurduk.
Ben Devrimci Yol davasında yargılandım, tarikatlar, cemaatler, gladyo gibi yapılarla mücadele ettik. Tarihsel olarak bu tür yapılarla hep mücadelemiz oldu. Özellikle Gülen örgütlenmesi CIA’in örgütlediği cemaattir, direkt gladyo örgütlenmesidir, komünizmle mücadele, yani bizimle mücadele için kuruldular."
'ŞİMDİ BU ÖRGÜTE YARDIM ETTİK DİYE YARGILANMAK BİZİM İÇİN ZULDÜR'
"FETÖ gibi örgütlere destek olmakla suçlanmak utanç kaynağıdır" diyen İbrahim Aydın, "Temsil ettiğim gazete açısından da utanç kaynağıdır. Zaten başından beri de bize açtıkları davalarla çökertmeye çalıştılar. Şimdi bu örgüte yardım ettik diye yargılanmak bizim için züldür. Bu davayı siyasal saldırı olarak, kalan üç beş bağımsız medyaya saldırı olarak görüyorum. İtibarsızlaştırma çalışmasıdır. Biz gücümüz yettiği kadar bağımsız habercilik yapmaya devam edeceğiz."
DAVA 5 MART'A ERTELENDİ
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, eksiklerin giderilmesine ve esas hakkındaki mütalaa ve savunmalar için süre verilmesine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 5 Mart 2020 günü, saat 10.00'a erteledi. (HABER MERKEZİ)