'Biri ihraç mı dedi? Yine de Hayır'
Son yayınlanan KHK ile 330 akademisyen ihraç edildi. Tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiren akademisyenler geri adım atmayacakları mesajı verdi. GÜNCEL...
Son yayınlanan KHK ile 330 akademisyen ihraç edildi. Tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getiren akademisyenler geri adım atmayacakları mesajı verdi.
GÜNCEL – Olağanüstü Hâl (OHAL) kapsamında yayınlanan 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. D. İbrahim Kaboğlu da yer alıyor. En fazla ihraç Ankara Üniversitesi’nde gerçekleşti. Ankara Üniversitesi'nde Barış bildirisine imza atan 34, Marmara Üniversitesi'nde 22, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 15, Anadolu Üniversitesi’nden de 18 "barış akademisyeni" KHK ile ihraç edildi.
İhraçların ardından bazı akademisyenler, sosyal medya hesaplarından "geri adım atmayacakları" mesajını verdi. KHK ile bilimsel hayatlarından uzaklaştırılan bazı akademisyenlerin mesajları şöyle:
BU SİYASİ BİR TAFSİYEDİR
Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Prof. Dr. Yüksel Taşkın: "En son KHK ile meslekten ihraç edildim. Artık dersimizi yapamayacağız. Arkadaşlara bunu ilet. Bu siyasi bir tavsiyedir. Alnım ak, vicdanım temiz. Asla boyun eğmeyeceğim. Bu mesajımı da arkadaşlarına ilet."
BİR DE ‘HAYIR‘
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Emre Tansu Keten: "Ve Marmara Üniversitesi'nden ihraç edildim. En başından itibaren, düşüncelerini ifade ettikleri için üniversitelerden ihraç edilen hocalarım ve meslektaşlarımla aynı listede olmaktan onur duyuyorum. Kimseye verecek hesabımız yok. Ne yaptıysak, ne kazandıysak kendi emeğimiz sayesinde oldu. Birilerinin doktora tezlerini yazarak dekan olanlar, akp'li dayıları sayesinde kadro kapanlar bizim akademik niteliğimizi sorgulayamaz. Bir eğitim emekçisi olarak gasp edilen tüm haklarımın peşinde olacağım, dayanışmayla! Bir de Hayır!"
‘VARDIK, VARIZ, VAR OLACAĞIZ'
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Can Irmak Özinanır: "‘Eleştirimiz ne kendi sonuçlarından ne de var olan güçlerle düşeceği çelişkiden korkar' diyordu Karl Marx. Barış istediğim için bugün kendileriyle aynı listede yer almaktan onur duyduğum arkadaşlarım ve hocalarımla beraber üniversitedeki görevimden ihraç edildim. Bir gün geri döneceğimize eminim. Üstelik tarihe ufak da olsa bir not düşmek bile önemli. Bizi atanlar unutmasınlar. Biz barış, adalet ve özgürlük isteyenler tarihin her döneminde vardık, varız, var olacağız!"
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Jale Özata: "Demek ki artık sadece edebiyat var! Yaşasın mı ki?"
İSTİFA EDEN AKADEMİSYENLERDE İHRAÇ EDİLDİ
Son yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin 115'i ise "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atarak, barış çağrısı yapanlar. 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi'nde (AÜ) daha önce istifa eden akademisyenler dahi ihraç edildi.
Dün gece yayımlanan KHK ile ihraç edilen AÜ İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Mine Gencel Bek ve AÜ DTCF'de Doç. Dr. Levent Ünsaldı, daha önce istifa ettiklerini duyurmuştu. Prof. Dr. Bek, "Gecikmiş bir istifa" başlığıyla duyurduğu mesajında istifa nedenini "Hiçbir atılan arkadaşımın dersini vermeyeceğim" diye açıklamıştı.
Ünsaldı ise, "Ne muhafaza etmek ne beklemek ne de seyretmek istiyorum. Ataletimi yenmek istiyorum. Çatlaklarla çatlaklarda bilim yapmak, hem kendimi hem de başkalarını rahatsız etmek istiyorum. Eren Kırmızıaltın’ın yanında olmak istiyorum. Bugün istifamı verdim…" diyerek istifasını duyurmuştu.
İHRACA İLK TEPKİ: YİNE DE ‘HAYIR'
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 4 bin 464 memur arasında bulunan Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı, "Biri ihraç mı dedi? Yine de HAYIR" paylaşımı ile tepkisini dile getirdi.
İhraç edilenler arasında eşi Kayahan Sayyiğit’te bulunan Eşbaşkan Kaçmaz, daha önce çıkarılan KHK sonucu eşiyle birlikte açığa alınmıştı.
MARMARA HUKUK DERNEĞİ'NDEN KABOĞLU TEPKİSİ
Marmara Hukuk Derneği Yönetim Kurulu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun görevinden ihraç edilmesine tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, "İtiraz, denetim ve iade mekanizmalarının işletilmez durumda bulunduğu bu karar karşısında şahsi ve akademik desteklerini derneğimizden hiç bir zaman esirgememiş olan hocamıza elimizden gelen tüm desteği vermeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.