'Birlikte Yaşam ve Göç' paneli: 'Göçmen düşmanlığı üzerinden faşizm inşa edilmek isteniyor'
Esenyurt'ta "Birlikte Yaşam ve Göç" paneli düzenlendi. Gazeteci Ercüment Akdeniz, 21’inci yüzyılda yaşanan göçlerle göçmen düşmanlığı üzerinden faşizmin yeniden inşa edilmek istendiğini söyledi.
Artı Gerçek - Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER), mülteci ve göç politikalarına ilişkin Esenyurt Kültür Merkezi’nde “ Birlikte Yaşam ve Göç” paneli düzenledi. Panele, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hakkari Milletvekili Öznur Bartin, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Eşbaşkanı Kamile Kandal ve gazeteci Ercüment Akdeniz konuşmacı olarak katıldı.
'KENDİ ÜLKESİNDE GÖÇMEN'
Panelde ilk konuşan Kandal, “Göç politikalarının ortan kalkması için savaşa politikalarını barış politikalarına çevirmemiz gerekiyor. Bunun için mücadeleyi büyütmek ve bu ceberut sistemi değişime zorlamamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Dünyada iç ve dış göç meselesi olduğunu belirten Kandal, kendi ülkesinde göçmen durumuna düşürülenlerin asıl göçü yaşadığını söyledi. Kendi ülkelerinden iç göç yaşayanların başında Kürtlerin geldiğini ifade eden Kandal, “Devletler toplumları istedikleri gibi dizayn edemediklerinde yada istedikleri inanç sistemine entegre edemediklerinde bunu yaparlar. Ve şuana kadar yaşanan bütün göçertme politikalarında büyük katliamlar yaşanmıştır. Bu yüzden göç politikalarına baktığımızda zorla yerinden edilme olduğunu görüyoruz” diye belirtti.
'GÖÇ VE FAŞİZM'
Daha sonra söz alan gazeteci Ercüment Akdeniz, kısaca göç tarihine değinirken, göçlerin sadece bir göç olmadığını aynı zamanda göçmen düşmanlığı üzerinden faşizmin yeniden inşası olduğunu söyledi.
Akdeniz, “Yüz yıl önce ekonomik kriz vardı, kitleler açtı. Şimdi de insanlar aç buna ekolojik yıkımı da eklediğimizde her ekonomik kriz yeni savaşların habercisidir ve buralarda yabancı düşmanlığı her zaman kullanışlı bir aparattır” diye aktardı.
Son olarak konuşan DEM Parti Milletvekili Öznur Bartin, kayyım politikalarında dikkat çekerek bölgede fırsat eşitliğin olmadığını kaydetti. Bartin, şunları söyledi:
“Belki ülkenin birçok yerinde bu sorunlar yaşanıyor olabilir ama bölgede çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Sağlık alanında çok fazla göçlerin yaşandığını biliyoruz. 21’nci yüzyılda hala su sıkıntısı yaşıyoruz. Hakkari'ye üç dönemdir kayyım atanıyor ve orada hizmet yapılması bir şekilde engelleniyor. Özellikle kayyım politikalarıyla halkın iradesinin gasp edildikten sonra bu daha da derinleştiriliyor. Bu nedenle insanlar normal yaşamlarını dahi sürdüremiyor. Kayyımla üç dönemdir yönetemedikleri halde halka rağmen o koltukları gasp ederek halkı mağdur etmeye devam ediyorlar."
KÜRT İLLERİNDE NÜFUS AZALMASI
Uluslararası 2023 göç istatistiklerine göre yurt dışından Türkiye'ye 316 bin 554 kişini göç ettiğini belirten Bartin, Türkiye'den yurt dışına 714 bin 597 kişinin göç ettiğini söyledi. Bartin konuşmasını şu şekilde noktaladı:
“Kurdistan’a baktığımızda Van 1 milyon 127 bin nüfusa sahip ve bölgedeki en büyük kentlerden biridir. Son yıllarda bölge nüfusunda azalma yaşandığını görüyoruz. Kurdistan’daki göçlerin yaşanmasında en önemli etkenlerin başında bölgede yaşanan anti demokratik uygulamalar olduğunu görüyoruz. Maruz kaldıkları hukuksuzluklara çözüm bulunmaması özellikle genç kesimlerin göç etmesine neden oluyor.” (MA)