BM'de, Türkiye'de adalet ve gazetecilik tartışıldı

Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de binasında düzenlenen etkinlikte gazeteciler Türkiye’de gazetecilik ve adalet anlayışı masaya yatırdı. GÜNCEL –...

BM'de, Türkiye'de adalet ve gazetecilik tartışıldı

Birleşmiş Milletler’in Cenevre’de binasında düzenlenen etkinlikte gazeteciler Türkiye’de gazetecilik ve adalet anlayışı masaya yatırdı.

GÜNCEL – Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’de devam eden toplantılarına koşut olarak gerçekleşen ‘’Türkiye: Adalet ve Gazetecilik’’ konulu yan etkinlik, Article 19, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, Uluslararası İşkence Mağdurları Rehabilitasyon Konseyi, PEN International, P24 ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından düzenlendi.

Article 19 Avrupa ve Orta Asya Bölümü Başkanı Katie Morris’in yönettiği etkinlikte gazeteci Hasan Cemal, HRW Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb ve Güneydoğu Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Mahmut Bozarslan birer konuşma yaptılar. Etkinliğe Birleşmiş Milletler İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye’de video bağlantısıyla bağlandı.

"TÜRKİYE'DE HAPSEDİLEN İFADENİN KENDİSİDİR"

T24 yazarı ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün kurucu başkanı Hasan Cemal, etkinlikte yaptığı konuşmada, cezaevindeki gazetecilerin durumunu gündeme getirdi. Cemal, "Türkiye’de hapsedilen gazeteciliktir, ifadenin kendisidir’’ dedi. İfade özgürlüğünün üzerindeki baskılara karşı mücadelenin hukuk temelinde sonuna kadar kararlılıkla devam edeceğini de belirten Cemal, "Cumhurbaşkanı Anayasadaki tarafsızlık yeminini bir kez daha çiğneyerek ‘evet’ propagandası yapıyor. Büyük medya patronlarının kollarını bükebiliyor, sadece evet’e çalışmaları için… Çünkü Erdoğan, gazete ve televizyon kanallarını kendi propaganda bültenleri olarak görüyor. Bununla da yetinmiyor. ‘hayır' oyu verecek olanları da açıkça terörist olmakla, İslam düşmanı olmakla, darbeci olmakla suçlayabiliyor" dedi.

HRW Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb Türkiye’de gazeteciliğin genel durumunu anlatarak başladığı konuşmasında, ağırlıkla 15 Temmuz sonrasında gazetecilerin yaşadığı baskı ve sıkıntıları aktardı. Webb, "Türkiye’de gazetecilik iç açıcı bir noktada değil" dedi.

Güneydoğu Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Mahmut Bozarslan ise konuşmasında bölgede yaşanan hak ihlalleri ile gazetecilerin durumuna ilişkin bilgiler aktardı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşananlara ilişkin görüşlerini paylaşan Bozarslan, "Sur’da 23 bin insan evini terketmiş durumda. Bu insanların geleceği ne olacak belli değil" dedi. Bozarslan son iki yılda Kürt basınının yaşadığı baskıları dile getirerek habere ulaşamama konusundaki sıkıntılara değindi. Darbeden sonra çok kişinin işini kaybettiğini, basın-yayın organlarının kapatıldığını söyleyen Bozarslan, "Sorunların çözümü için uluslararası dayanışma önemlidir" dedi.

Etkinliğe video ile bağlanan Birleşmiş Milletler İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye de Türkiye’deki incelemeleri sırasındaki gözlemlerini paylaşarak gazetecilere yönelik uygulamaların ciddi sıkıntılara yol açtığını belirtti.

Hasan Cemal