Boğaziçi protestoları davasında 5 öğrenci için yakalama kararı

Boğaziçi protestoları davasında 5 öğrenci için yakalama kararı
Boğaziçi Üniversitesi'nde Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonra başlayan protestoların ardından gözaltına alınan 97 öğrenci mahkemeye çıktı, 5 öğrenci için yakalama kararı verildi.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan öğrencilerden bazıları ve avukatları katıldı. 

Mahkemede savunma yapan öğrenciler, olay tarihinde basın açıklamasına yapılan çağrıyı sosyal medyadan duyduklarını ve üniversitenin Güney Kampüs Kapısı önüne gittiklerini söylediler. Öğrencilerin avukatları ise müvekkillerinin beraatini talep etti.

'AVUKAT ARKADAŞLARLA ÖĞRENCİLERİN YANINDA OLALIM DEDİK'

Avukat sanık Ezgi Önalan ise mahkemedeki savunmasında, "1 Şubat günü eylem olacağını öğrendiğimizde avukat arkadaşlarla öğrencilerin yanında olalım dedik. Bir öğrencinin üzerinde birçok polis olduğunu görüp yanına gittiğimde ben de gözaltına alındım. Bizim suç duyurularımız soruşturmaya ve kovuşturmaya konu olmalıydı. Adli sicil ile ilgili olarak da devam eden soruşturmalar ve yargılamalar, hatta beraat ile sonuçlanan davalar bile, kanaat oluşturması için dosyaya konuluyor. Bunun hukuksuz olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

5 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI 

Mahkeme, 5 öğrenci hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca sanık avukatlarının beraat talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi. 

DAVA GEÇMİŞİ

Boğaziçi Üniversitesindeki eylemlerde, 1 Şubat günü basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere polis izin vermemiş ve yapılan müdahalede, Etiler, Bebek ve üniversitenin Güney Kampüsünde 108 kişi gözaltına alınmıştı.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 10 kişi serbest bırakılmış, 98'i ise İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmişti. Bir kişinin 18 yaşından küçük olması nedeniyle dosyası ayrılmış, 97 kişi hakkında ise iddianame hazırlanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 97 öğrenci için 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçundan 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti. (DHA)

Öne Çıkanlar