BTK'dan açıklama: Wikipedia erişime açılmadı, çalışmalar sürüyor
AYM Genel Kurulu'nun Wikipedia’ya erişimin engellenmesine yönelik verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi verilen ve Wikipedia'nın 3 yıl aradan sonra Türkiye'de erişime açılmasını sağlayacak karar bu sabah resmi gazetede yayımlanmıştı. Nitekim haber siteleri, kararın yayınlanması üzerine Wikipedia'nın erişime açıldığına dair başlıklarla yanılgılara neden oldular. BTK'ya ulaşıp sizin için en net bilgiyi aldık.
3 yıldır Türkiye'de erişime kapalı olan Wikipedia'nın yeniden açılmasını sağlayacak karar geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanmıştı. O karar 15 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı ve gözler BTK'ya döndü.
Erişim açıldığında ya da aksi yönde bir karar alındığında BTK'nın kamuoyuna bir açıklama yapacağı duyuruldu.
Türkiye’de erişime kapatılan Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, erişim yasağı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.
Bu başvuruyu geçen ay gündem toplantısında ele alan Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın Türkiye’de erişiminin engellenmesinin bir hak ihlali olduğuna hükmetmişti.
İhlal kararının 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındığı öğrenilmişti.
Mahkemenin kararı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletmesiyle birlikte Wikipedia erişime açılacak.
AYM kararında, şu ifadelere yer verildi:
"Başvurucunun erişimin engellenmesi kararına karşı yaptığı itiraz, içeriklerin ‘Devletin itibarını zedelemiş olması' gibi haklı sebeplerle ‘Milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' kapsamında ele alındığı anlaşılmayan bir gerekçeyle reddedilmiştir.
Bu durum söz konusu kavramların geniş yorumlandığını düşündürtmektedir.
Wikipedia'ya Türkiye'den erişimin engellenmiş olması sadece içerik sağlayıcı konumunda olan birinci, başvurucunun bilgi ve fikirleri yayma hakkına müdahale oluşturmamış, aynı zamanda Türkiye'deki kullanıcıların bilgi ve fikirlere erişime hakkını da sınırlandırmıştır."