Bursa’da 'bu fikir tutar' projesinde kaynaştırma öğrencisi dışlandı

Kaynaştırma öğrencisinin projede yer alması istenilmedi.

Bursa’da 'bu fikir tutar' projesinde kaynaştırma öğrencisi dışlandı

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Bu Fikir Tutar" projesine katılacak kaynaştırma öğrencisi, Mudanya Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nail Altınok tarafından dışlandığı iddia edildi.

Yaşanan olayla ilgili konuşan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Eğitim kurumlarına yönetici seçerken ‘yandaşlık’ kriteri yerine bilimsel ölçme yapılmasının zorunluluğunu ortaya koymaktadır" diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi.

Bursa Muhalif’ten Uğur Ökten’ in haberine göre "Bu Fikir Tutar" projesi için uygun olmadığı söylenen kaynaştırma öğrencisi için okul müdürü tarafından yazılan yazıda şu ibareler yer aldı: "Proje niteliklerine uymayan kriterlere sahip ve projenin sağlıklı yürümesini engelleyen BEP’li ve kaynaştırma öğrencisini proje grubuna vermeniz. Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları yönetmeliğinin Beceri Sınavları Madde 46/4 açık komisyon üyelerinin kimlerden oluştuğu yazmaktadır. Zümrenizle iletişimsiz hazırlamış olduğunuz 20/05/2021 tarihli beceri sınav komisyon oluşturma yazınız ilgili yönetmeliğinin ilgili maddesine uymamaktadır."

Bursa’da 'bu fikir tutar' projesinde kaynaştırma öğrencisi dışlandı - Resim : 1

‘AKRANLARINDAN DAHA ÖNCE AYRIMCILIĞA TABİ TUTTUKLARINI GÖRMEKTEYİZ’

Yaşanan olayı değerlendiren Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Milli Eğitim sisteminde, özel eğitim ihtiyacı olan çocukların, yaşıtları ile birlikte eğitim alması esastır. Bu uygulamanın nedeni, özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımızın bu farklılıkları nedeniyle ayrımcılığa uğramadan eğitim süreçlerini özel programlarla yürütmek, akranları ile sosyal etkileşimlerini sağlayarak sağlıklı kişisel gelişimlerini gözetmek. Ancak, eğitim bilimlerinden nasibini alamamış kimi yöneticilerin, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencileri, akranlarından daha önce ayrımcılığa tabi tuttuklarını görmekteyiz" dedi.

‘BURSA MİLLİ EĞİTİM’DE TUZ KOKMUŞTUR’

Mudanya Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nail Altınok’un özel eğitim gereksinimi olan kaynaştırma öğrencisini dışlayan tutumu, eğitim kurumlarına yönetici seçerken "yandaşlık" kriteri yerine bilimsel ölçme yapılmasının zorunluluğunu ortaya koyduğunu ifade eden Toy, "Bir okul müdürü, yeterlilik düzeyleri ne olursa olsun sorumlu olduğu okuldaki tüm çocukların fırsatlardan eşit olarak yararlanmasını sağlamak zorundadır.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Bu Fikir Tutar" proje çalışmasına katılacak öğrencilerin belirlenmesi hiçbir koşula bağlanmadığı halde, okul müdürünün özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciyi dışlayan tutumunu açıklayacak hiçbir pedagojik ilke bulamıyoruz. Bu projeyi, öğrencilerin gelişimleri açısından değerli bulmak yerine, kendisini hak etmediği müdürlük koltuğuna yandaşlık ölçütüyle atayan amirlerine yaranma kaygısı ile hareket eden okul müdürü Nail Altınok’un bir an önce müdürlük görevinden alınıp öğretmenlik yeterlilik testine tabi tutulması gerektiğine inanıyorum. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de, yıllardır göstermelik mülakatlarla yandaşlara koltuk dağıtmakla meşguldür.

Bu bakış açısı ile artık "Bursa Milli Eğitiminde Tuz Kokmuştur!" ifadelerini kullandı.

ayrımcılık