Büyükanıt’ın ‘iyi çocukları’ beraat etti

Yaşar Büyükanıt’ın ‘Tanırım, iyi çocuktur’ dediği Ali Kaya’nın da aralarında bulunduğu Umut Kitabevi davasında tutuklu yargılanan 3 sanık, 'örgüt kurmak' suçundan beraat etti.

Büyükanıt’ın ‘iyi çocukları’ beraat etti

HABER MERKEZİ – Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005 tarihinde Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’nin bombalanması ve bir kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin yeniden görülen davanın ilk duruşması Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu sanıklar astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yargılandığı davada beraat kararı çıktı. Mahkeme, tutuklu 3 sanığa ‘örgüt kurmak’ suçundan beraat verirken, ‘insan öldürmek ve yaralamaktan’ tutuklu halinin devamına ve dosyanın yeniden incelenmesine karar verdi. 2016’da tutuklu sanıkların yeniden yargılanma talebini değerlendiren Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in yeniden yargılanma başvurularını kabul etmişti.

İLGİLİ HABER: 'UMUT KİTABEVİ KARARI DÖNEMİN RUHUNA UYGUN'

ŞEMDİNLİ’DE NE OLMUŞTU?

9 Kasım 2005’te Şemdinli’de Seferi Yılmaz’a ait kitapçı bombalanmış, bir kişi hayatını kaybetmişti. Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi yakalanarak polise teslim edilmişti. Bu kişilerin üzerinden askeri kimlik, araçlarında kroki ve silahlar bulunmuştu. Kitabevinin önünde park halinde bulunan ve patlamanın faillerine ait olduğu belirtilen 30 AK 933 plakalı Renault 19 marka otomobilin de Hakkari Jandarma Komutanlığı’na ait olduğu ortaya çıkmıştı. Aracın bagajında ise 3 kalaşnikof tüfek, bunlara ait 10 şarjör, bomba malzemeleri, polis ve asker yelekleri ile krokiler ve infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu ajanda bulunmuştu.

Büyükanıt’ın ‘iyi çocukları’ beraat etti - Resim : 1Saldırıda kullanılan araçta çok sayıda silah ve krokiler çıkmıştı

YARGI SÜRECİ

Olayla ilgili başlatılan soruşturma sonucu Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan duruşmada, Sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek’, ‘Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama’ suçlarından 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verilmesine karar vermişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesine gelmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Astsubaylar İldeniz ve Kaya ile itirafçı Veysel Ateş’e adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onamış, suç işlemek için örgüt kurma suçundan verilen hükmü ise bozmuştu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtayın ‘bozma’ hükmüne direnerek, sanıkların, ‘Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak’ suçundan ayrı ayrı 1 yıl 10 ay 27 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. İtiraz üzerine dosya yeniden Yargıtay’a gelmişti. Mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulmuş ve dosyanın gönderildiği Askeri Mahkeme'de sanıklar ilk duruşmada tahliye edilmişti. 12 Eylül 2010 tarihinde referandumla gerçekleşen anayasa değişikliğinin ardından, dava askeri mahkemeden yeniden sivil mahkemeye taşındı ve dosya dört yıl sonra yeniden Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme, 8 Haziran 2011 tarihinde üç kişi için tutuklama kararı vermişti.

BÜYÜKANIT ‘TANIRIM İYİ ÇOCUKTUR’ DEMİŞTİ

Şemdinli saldırısının ardından Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Astsubay Ali Kaya için "Tanırım, iyi çocuktur" demiş, bir basın toplantısında astsubaylara 39’ar yıl hapis cezası verilmesini "hukuk cinayeti" şeklinde nitelendirmişti.

SAVCI SARIKAYA MESLEKTEN ATILMIŞTI

Dönemin Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan ilk iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’ın ismi geçmiş, ardından savcı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla meslekten men edilmişti. Savcı Sarıkaya, hazırladığı iddianamede Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tuğay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk için, Büyükanıt’ın Diyarbakır’da 7. Kolordu Komutanılığı yaptığı dönemde suç işlemek için çete kurduğuna yer vermişti. Sarıkaya, Büyükanıt hakkında ayrıca ‘sahte belge düzenlemek’ ve ‘görevi kötüye kullanmak’tan da soruşturma yürütülmesi istemişti.

SEFERİ YILMAZ TUTUKLANDI

Bombalı saldırının düzenlendiği Umut Kitapevi’nin sahibi Seferi Yılmaz ise yıllar sonra Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı seçilmişti. 3 Aralık 2016’da gözaltına alınan Yılmaz ‘örgüt üyesi’ olduğu iddiasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

Yaşar Büyükanıt şemdinli Umut Kitabevi Ferhat Sarıkaya