Çağlayan sınırlarında Gülmen ve Özakça adı yasak
Polis adliye önünde bekleyenlere 'Nuriye ve Semih'in adı geçerse müdahale ederiz' dedi. Duyurunun altından kaymakamın imzası çıktı. 41 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
HABER MERKEZİ - Gülmen ve Özakça için eylem yaparken gözaltına alınan insan hakları savunucuları için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde yapılması planlanan basın açıklaması, Kağıthane Kaymakamlığının kararıyla yasaklandı.
Beşiktaş'ta 5 Ağustos'ta düzenlenen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma eylemlerinde gözaltına alınan insan hakları savunucuları bugün adliyeye çıkarılacak. Aralarında İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri'nin de bulunduğu 41 kişi için İHD, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapacağını duyurmuştu.
ADLİYE ÇEVRESİ POLİS ABLUKASINDA
Adliye çevresi yoğun polis ablukasına alınırken, İHD üyeleri, saat 11.00'deki basın açıklamasını, üyelerinin adliyeye getiriliş saati olan 13.00'e çektiğini duyurmuştu
Bu bekleyiş devam ederken, polisten önce "Basın açıklaması yapabilirsiniz ancak Nuriye ve Semih'in adı geçerse müdahale ederiz. Valilik kararı var. Hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz" açıklaması geldi.
Bu açıklamadan kısa bir süre sonraysa Kağıthane Kaymakamlığı'nın kararı tebliğ edildi. Polisler, tebligatı İHD üyelerine okudu. Buna göre, Çağlayan sınırlarında tüm eylemlerin yasaklandığı bildirildi.
POLİS İSTEDİ KAYMAKAM YASAKLADI
Kağıthane İlçe Emniyet Müdürü Birol Taşkoparan imzasıyla Kaymakam'a gönderilen eylem yasağı talebi, Kaymakam Hasan Göç tarafından onaylandı.
Kağıthane sınırları içerisinde eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek eylemlerini yasaklayan kararda şunlar yer alıyor:
"Açıklanan KHK ile memuriyetten ihraç olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça isimli şahıslar KHK'ları protesto etmek amaçlı açlık grevine başlamış, açlık grevi eylemleri sırasında gözaltına alınmış ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından, 'Silahlı Terör Örgütü Üyeliği' suçundan tutuklanmışlardır. İdaremiz dahilinde yapılan çalışmalar ve sosyal medya üzerinden yapılan çalışmalar kapsamında, tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça isimli şahıslara destek vermek amacıyla, idaremiz dahilinde bulunan yerlerde (alanlarda) çeşitli eylem ve etkinliklerin düzenlendiği ve düzenlenebileceği yapılan çalışmalar sonucu anlaşılmıştır.
(...)
Ülkemizin içinde bulunduğu OHAL kapsamında konu değerlendirildiğinde 5402 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun 32/ç maddesinde belirtilen "ilçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" hükmü gereği ve 2911 sayılı kanun kapsamında yukarıda belirtilen gerekçeler doğrultusunda, idaremiz dahilinde Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'ya destek vermek amacıyla yapılmak istenen etkinliklerin (Basın açıklaması, yürüyüş, oturma eylemi, forum vb) toplumsal olaylara sebebiyet verebileceği, genel kamu düzenini bozabileceği öngörüldüğünden yapılması düşünülen etkinliklerin ilçemiz dahilinde bulunan tüm alanlarda yapılması müdürlüğümüzce uygun görülmekte ise de;
Takdir ve tensiplerinize arz ederim."
POLİS BİR KİŞİYİ GÖZALTINA ALDI
Eylem yasağıyla birlikte Çağlayan Adliyesi önünde bir kadın karga tulumba gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadının, çantasını aratmak istemediği iddia edildi.
41 KİŞİ ADLİ KONTROL ŞARTIYLA SERBEST BIRAKILDI
İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri'nin de bulunduğu 41 hak savunucusu, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan "adli kontrol şartıyla serbest bırakılmaları" talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 41 hak savunucusu da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.