Çayeli Bakır'ın işten attığı işçiler: AKP sözünü tutmadı, sendikamız bize sahip çıkmadı

'Hepimiz hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldık. Yaşadığımız bu süreçle ilgili sendikamız bize sahip çıkmadı bizi yarı yolda bıraktı.'

Çayeli Bakır'ın işten attığı işçiler: AKP sözünü tutmadı, sendikamız bize sahip çıkmadı

Gençağa KARAFAZLI

ARTI GERÇEK - Çayeli Bakır İşletmeleri Anonim Şirketi (ÇBİ), Toronto – Kanada merkezli uluslararası "First Quantum Minerals" (FQM) Firmasının sahibi olduğu madencilik şirketi, Sosyal haklarını almak için Greve giden ancak kanunsuz eylem Yaptıkları gerekçesiyle hiçbir sosyal hakları verilmeden işten çıkardığı 16 işçi haklarını arıyor.

Rize'de Çayeli Bakır İşletmelerinde çalışan Maden-İş üyesi maden işçileri, kıdem zamlarının ödenmesi ve sendika temsilcilerinin üzerindeki baskılara son verilmesi talebiyle 12 Mayıs 2020 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti.

İşçilerin bu eylemlerine Maden-İş sendikası sonradan destek vermeyince, Çayeli Bakır İşletmelerinin Kanadalı Fom Şirketi işçilerin eyleminin hukuksuz olduğunu öne sürerek sendika temsilcisi Mustafa Kara ve beraberinde 16 işçinin işine tazminatsız son vermişti.

Yasalara aykırı bir şekilde pandemi sürecinde işten çıkarıldıklarını ifade eden işçiler, "Aylardır maaş alamadıklarını, işsizlik ödeneği alamadıklarını ve kıdem tazminatlarının dahi verilmediğini" belirterek hakları için mücadele etmeye kararlı olduklarını belirttiler.

'SENDİKAMIZ BİZE SAHİP ÇIKMADI'

İşçiler adına konuşan Maden İş Sendikası eski temsilcisi Mustafa Kara, "Hepimiz hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldık. Yaşadığımız bu süreçle ilgili sendikamız bize sahip çıkmadı bizi yarı yolda bıraktı.

Biz burada 300 kişinin hakkını ve emeğini savunmak zorundayız. İşçi arkadaşlarımızın haklarını savunduk diye Çayeli bakır işletmeleri tarafından hiçbir sosyal hakkımız verilmeden kapı önüne konulduk.

'AKP SÖZ VERDİ 5 AY GEÇTİ BİZİ ARAMADILAR'

Bu güne kadar işçi kardeşlerimizle beraber Madenli Belediye başkanı, AKP Rize il başkanı ve AKP Rize Milletvekili Muhammet Avcı ile görüştük. Hepsi bize önce sorunu çözecekleri sözünü verdiler. Aradan beş ay geçti. Bu güne kadar bize bir dönüş yapmadılar. Verdikleri söz havada kaldı. Bizim hak arayışımızı her türlü platformda sürdüreceğiz haklarımızı alana kadar mücadele etmeye kararlıyız" dedi.

'ÇALIŞIRKEN KAZA GEÇİRDİM SAHİP ÇIKMADILAR İŞTEN ATTILAR'

Çayeli Bakır İşletmelerinde geçirdiği iş kazasından sonra işten çıkartılan Rahime Habipoğlu, "Beni sakat kadrosundan işe almışlardı. Bu durumu devletten gizlediler hakkımı aradığımda beni de kapı önüne koydular. Şirkette çalıştığım esnada kaza geçirdim kazadan sonra sadece hastaneye kaldırıldım olaydan sonra benimle şirketin hiçbir sorumlusu ilgilenmedi.

'YASADIŞI EYLEME KATILDIĞIM SÖYLENDİ ZORLA İMZA İSTEDİLER'

Beni işten çıkarmak için Çayeli Bakır’a çağırdılar. Önüme bir kâğıt koydular. İmzalamamı istediler. Kâğıtta ‘kazanın kendi hatasıyla olduğunu, şirketi sorumlu tutmayacağımı, şirket tarafından yasa dışı ilan edilen greve destek verdiğim’ yazılıydı.

Oysa ben o süreçte hastanedeydim. Hastaneden nasıl destek verebilirdim. Bu yazılanlara şerh koyarak kâğıdı imzaladım. Şimdi hem işten atıldım hem de sosyal haklarım verilmiyor" dedi.

'ÇAYELİ BAKIR HAK ARAYAN İŞÇİYİ KAPI DIŞARI EDİYOR'

Çayeli bakır işletmelerinde sosyal haklarını Almak için eylem yaptıkları için işten atılan işçilerden Süleyman Habipoğlu, "Şirketten tazminatımı alamadım. Beş aydır da bir kuruş maaş aldığım yok. İşsizlik maaşı bile alamıyorum. Her ay 3-4 bin lira kredi ödüyordum. Bu grevin Kanunsuz olduğunu iddia ediyorlar. Benim anladığım Çayeli Bakır hakkını aramak Isteyen işçiyi bir şekilde mazeret bulup kapının önüne koyuyorlar" dedi.

CHP: İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Çayeli Bakır İşletmelerinde geçmiş sosyal haklarını almadıkları için grev yapan Maden İş Sendikası üyesi işçiler haklarını aradıkları için işten atıldıklarını belirterek CHP Rize il teşkilatını ziyaret ederek destek istediler.

CHP Çayeli İlçe Başkanı Hızır Kadıoğlu, emek ve işçi haklarından sorumlu il başkan Yardımcısı Hüseyin Çiftçi'nin de hazır bulunduğu toplantıda işçilerin sorunlarını dinleyen CHP‘li yöneticiler işten hukuksuz bir şekilde atılan işçilerin mücadelesinin yanında olduklarını her türlü desteği vereceklerini açıkladılar.

NE OLMUŞTU?

Rize'de Çayeli Bakır İşletmelerinde çalışan Maden-İş üyesi işçiler, kıdem zamlarının ödenmesi ve sendika temsilcilerinin üzerindeki baskılara son verilmesi talebiyle iş bırakmıştı.

Çayeli Bakır İşletmelerinde Kanadalı Fom şirketine bağlı olarak çalışan 300’e yakın işçi, hakları için iş bırakma eylemine başladı. İşyeri Temsilcisi Mustafa Yazıcı, "Kıdem zamlarımız verilmiyordu, sendika temsilcilerine baskı uygulanıyordu. Bu sebeplerle iş bıraktık. Çayeli Bakır İşletmelerinde iş durmuş durumda" demişti.

7 aydır şirket yetkilileriyle görüşmeler yaptıklarını belirten Yazıcı, "Bugün de bir görüşme yaptık, 'düşüneceğiz' diyorlar. Haklarımız geri verilene kadar eyleme devam edeceğiz. Anlaşılıyor ki Çayeli Bakır İşletmeleri uzun bir süre kapalı kalacak" diye açıklama yapmıştı.

Yaşanan bu gelişmeler sonrası Maden iş Sendikası genel merkeziyle görüşen şirket yetkilileri sendikanın eyleme desteğini çekmesi sonrası şirkette sendika temsilcisi ile birlikte 16 işçinin işine son vermiş sendika iş yerine yeni bir temsilci atamıştı.

YILLARCA DİNAMİT PATLATILDI

Çayeli’nde ki Kanadalı maden şirketi, yıllardır burada gerçekleştirdiği dinamit patlatmaları nedeniyle madenli beldesine bulunan birçok yerleşim yerindeki evlerde çatlaklar oluşması nedeniyle burada yaşayan yurttaşlar tarafından tepki ile karşılanmış birçok yurttaş şirketi şikâyet etmişti.

DÜNYA ÇAPINDA BİR MADEN FİRMASI

Çayeli Bakır İşletmeleri Anonim Şirketi (ÇBİ), Toronto – Kanada merkezli uluslar arası "First Quantum Minerals" (FQM) firmasının sahibi olduğu bir madencilik şirketidir. Şirket, 1983 yılında Türk ve Yabancı sermaye ortak girişimi olarak kurulmuştur. 2004 yılında yapılan özelleştirmede Inmet Mining firması, Eti Maden İşletmeleri’ne ait hisseleri de satın alarak şirketin 100% sahibi olmuştur. 2013 yılında FQM’nin Inmet Mining firmasının hisselerini devralmasıyla beraber, Çayeli Bakır İşletmeleri FQM’nin %100 iştiraki olan bir firma olmuştur.

1967-1975 MTA sondaj ve araştırmalar gerçekleştirdi.

1983 Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. kuruldu.

1989 Phelps Dodge hisselerini daha sonra adı Inmet Madencilik olan Metall Madencilik'e sattı.

1992 ÇBİ'de maden geliştirme için yatırımlar ve yapım çalışmaları başladı.

1994 Konsantre üretimi başladı.

2004 Çayeli Bakır, Inmet Madencilik Firması'nın yüzde yüz iştirakli bir firması oldu.

2007 Yılda 1 milyon tonun üzerinde üretim yapılarak rekor kırıldı.

ÇBİ bugün Türkiye'nin en büyük metal madeni işletmesi olmanın gururunu yaşıyor.

2009 ÇBİ, vergi rekortmenleri sıralamasında Türkiye'nin devleri arasına girdi.

2011 Yıllık üretim 1,2 milyon tona ulaştı.

2013 Inmet Madencilik’in hisselerini First Quantum Minerals satın aldı.

sahip sendika Çayeli işletme işçileri çıkmadı işten bakır