‘ÇAYKUR daha çok çay satıyorsa neden zarar ediyor?’
ÇAYKUR’un 20 ton çayı küflettiği, bankalara yüksek miktarda borcu olduğu, üreticiden aldığı çayın bedelini banka kredileriyle ödediği Sayıştay raporlarına yansımıştı.
Gençağa KARAFAZLI
ARTI GERÇEK- DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, ÇAYKUR’un iki yıldır zarar açıklamasına anlam veremediğini belirterek, kurumun teftiş kurulu tarafından araştırılmasını istedi.
ÇAYKUR’un, 20 ton çayı küflettiği ve gelecek 3 ay içerisinde stoklarda olan tonlarca çayın küfleneceği ayrıca, bankalara yüksek miktarda borcu olduğu, banka faizlerini dahi ödeyemediği, yaş çay üreticisinden aldığı çayın bedelini banka kredileriyle ödediği, her yıl milyonlarca lira zarar ettiği geçen ay açıklanan Sayıştay raporlarına yansımıştı.
ÇAYKUR’un zarar etmesinden sorumlu tutulan Yusuf Ziya Alim’in, iki yıldır vekâleten yürüttüğü ÇAYKUR Genel Müdürlük görevine asaleten atanması tepkileri arttırdı.
DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu, "2 yıl vekâletle yönettiği ÇAYKUR’u iki yılda bir milyar 400 milyon zararla kapatan vekil müdürün asıl müdür olarak atanması biraz tuhaf değil mi?" diye sordu.
‘İKİ YIL ÜST ÜSTE ZARAR AÇIKLAYANLAR NEDENİNİ DE AÇIKLAMALI’
Ramazan Sarıoğlu, ÇAYKUR’un zarar etmesine dair ise şu değerlendirmeleri yaptı:
"ÇAYKUR neden zarar açıklıyor? Bu soru bana her gittiğim yerde defalarca soruldu ve bu soruya mantıklı bir cevap veremedim. Bir üretici, 30 yıl ÇAYKUR’da görev yapmış birisi olarak, 220 bin çay üreticisi, 11 bin çalışan adına ÇAYKUR yetkililerine soruyorum: ÇAYKUR’un zarara uğramasına sebep olan nedenler nelerdir? 2 yıl üst üste yaklaşık 1.500 milyar TL zarar açıklayanlar bunu açıklamalı.
‘DAHA ÇOK ÇAY SATIYORSA NEDEN ZARAR EDİYOR?’
"ÇAYKUR yetkilileri geçmiş yıllardan daha çok çay sattıklarını övünerek söylüyorlar. Kurumun ek tesis, yeni fabrika yapımı yok. Çay alım yerleri kira giderleri yok. Çalışan işçi ücretleri olması gerekenin çok çok altına inmiş, personel, işçi giderleri geçmiş yıllara nazaran düşmüş. Buna rağmen ÇAYKUR nasıl zarar açıklıyor?
"ÇAYKUR, 2020 yılı yaş çay kampanyasında yaş çay fire oranını yüzde 3’ten 1’lere düşürdü ve asıl sorumluluğu ekspere verdi. Fire oranını ÇAYKUR’un istediği gibi tutturmak için işten atılma korkusuyla, üreticilerden yüzde 2 ve 3 kesintiler yaparak fire sorununu ortadan kaldırdılar. Bu uygulama eksperleri de zor duruma soktu.
"ÇAYKUR’un her yıl açıkladığı bu zararın nedeninin Teftiş Kurulu tarafından araştırılmasını istiyorum. Bu, basite alınıp geçiştirilecek sıradan bir olay değildir. Çay alım yerlerinde çalışan eksperler 100 kg çay yakarsa, o parayı eksperden geri alıyor ve hakkında soruşturma açıyorsun da ÇAYKUR’un her yıl zarar etmesini nasıl geçiştirebilirsiniz. ÇAYKUR hiçbir zaman maliyetinin altına çay satışı yapmadığını açıklamasına rağmen milyarlarca zararın nedeni nedir? Birileri çıkıp bunu 220 bin çay üreticisi ve 11 çalışana açıklamalıdır."