'Cenazeye güvenlik soruşturması, düşman hukukunu da aşıyor'

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar cenazelerin defnedilmesine 'güvenlik soruşturması' gerekçesiyle engel çıkarılmasının yaygınlaştığı uyarısında bulundu.

'Cenazeye güvenlik soruşturması, düşman hukukunu da aşıyor'

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Nusaybin’de Fetullah Avcı adlı bir yurttaşın cenazesinin defnedilmesine "güvenlik soruşturması" gerekçesiyle engel çıkarılmasına ilişkin "Düşman hukukunu da aşan bir durum" yorumunda bulundu.

Dündar, bu uygulamanın yaygınlaşması tehlikesiyle karşı karşıya oldukları uyarısında da bulundu.

Mardin’de 30 Ağustos günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Fetullah Avcı adlı bir yurttaşın cenazesi yakınları tarafından memleketi Nusaybin’in Kışla Mahallesi’nde bulunan Hececa Mezarlığı’na defnedilmek istendi.

Ancak bu güne kadar karşılaşılmayan bir uygulama olarak polisler tarafından 'ölüye güvenlik soruşturması yapılması gerektiği' gerekçe gösterilerek ailenin cenazelerini defnetmelerine izin verilmedi.

Bu nedenle ailesi tarafından ilçedeki hastanenin morguna kaldırılan Avcı’nın cenazesi, ertesi gün Valilik ile yapılan görüşmenin ardından ancak defnedilebilindi.

CENAZEYE KATILAN HDP’Lİ DÜNDAR: MANTIK SINIRLARINI AŞAN BİR DURUM

Yaşanan olay sonrası konuyla ilgili girişimlerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, 7 yıldır yatalak ve hasta olan Avcı’nın cenazesinin söz konusu gerekçe ile defnedilmesinin engellenmesine dair şaşkınlığı uzun süre üzerlerinden atamadıklarını ifade etti.

Defin sırasında polislerin gelip, ‘Bu cenazeyi buraya defnedemezsiniz’ dediğini aktaran Dündar, o anları şu sözlerle anlattı: "Aileye cenazeyi Nusaybin dışında bir yere gömebileceklerini söylediler. Aile ise Nusaybinli olduklarını ve cenazelerinin burada defnedilmesinde ısrarcı olduklarını iletti. Meclis üzerinden Mardin Valiliği ile görüşmeler yaptık. Böylece cenazenin defnedilmesine izin çıktı. Ama cenazeye ‘güvenlik soruşturması’ yapıldığını da böylece öğrenmiş olduk. Mantık sınırlarını aşan bir durum. Kendileri de bunu görmüş oldular ki, defnin engellenmesinden vazgeçtiler."

‘FAŞİZMİN BOYUTUNU GÖSTERİYOR’

Son dönemde özellikle kamuya dair iş başvuruları sırasında uygulanan 'güvenlik soruşturması'nın ilk defa yaşamını yitiren bir kişi için uygulandığına dikkat çeken Dündar, "PKK’lilerin veya çatışmalarda yaşamını yitirenlerin cenazelerinin defnedilmesine izin verilmemesini daha önce yaşadık. Ancak bu defa sivil bir yurttaşın cenazesinde böyle bir şey ile karşılaştık. Faşizmin geldiği boyutu göstermesi açısından skandal bir uygulama. Bu sadece Nusaybin’de mi yapılıyor bilemiyoruz. Bu uygulama bize gösteriyor ki, Kürtlere bundan sonra ‘sizin cenazeniz de bizim istediğimiz yere defnedilecek’ denilmek isteniyor. Bu, Kürdün ölüsüne dahi tahammülsüzlüğün açık bir göstergesidir" dedi

‘DÜŞMAN HUKUKUNU AŞAN BİR DURUM’

HDP’li Dündar, hukuki bir boyutu olmayan bu yaşananların tamamen keyfi olduğunun altını özellikle çizdi. "Düşman hukukunda bile cenazeye saygı duyulur. Burada düşman hukukunu da aşan bir durum var" diyen Dündar, yaşananların intikam alma politikasının, Nusaybin’de yaşanan psikolojik çöküntünün sonucu olduğunu ifade etti.

Bu uygulamanın yaygınlaşması tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını da söyleyen Dündar, "Artık Kürtlerin cenazelerine her yerde ‘güvenlik soruşturması’ uygulanarak, zulüm etmek istiyorlar. Buna Nusaybin’deki yasaklar döneminde yaşamını yitiren 2 kişinin cenazesini örnek olarak gösterebiliriz. Aile, istedikleri yere defnetmelerine izin verilmeyen cenazelerini kimsesizler mezarlığından almıyor. Bu uygulamadan vazgeçilmesini bekliyoruz" dedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

nusaybin