Çevre Bakanlığı betonu seviyor
Bakanlık, Kadıköy Fikirtepe’de park yapılması için hazineye bırakılan 7 dönümlük parseli imar değişikliğiyle konut ve ticaret alanına çevirdi.
Kadıköy Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamında projelendirilen 20 dönümlük alanın 7 dönümü park için Hazine’ye bırakıldı. Ancak tüm mahallenin kullanımı için ayrılan alana tek bir ağaç dahi dikilmedi. Çevre Bakanlığı geçen şubatta plan notlarını değiştirerek bölgeyi konut ve ticaret alanına çevirdi. İtiraz üzerine ‘düzeltilen’ planın haziranda eski haline çevrilip alanın da Emlak Konut üzerinden 133 milyon TL’ye satıldığı öne sürüldü.
‘RANT YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR’
Hak sahiplerinin konuyu Danıştay’a taşımasına ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı bulunmasına rağmen park alanında inşaat başladı. Karar yazarı ve hukukçu Figen Çalıkuşu "Yeşil alan başka bir imar parseline dönüştürülemez. Bu anayasa ihlali. Mesele rant yaratma gayreti" dedi. TMMOB İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen de "Burada 8’de 8 kusur söz konusu. Dava kazanılırsa benzer durumdaki mağdurlar için önemli emsal olur" diye konuştu.
‘DOSYA YARGIDA KEPÇE MESAİDE’
Fikirtepelilerin Danıştay 6. Dairesi’ne açtığı dava daha sonuçlanmadan, park yapılması için devlete bırakılan arsada iki ay önce inşaat çalışmaları başladı.
‘YEŞİL ALAN İÇİN BAĞIŞ YAPILDI RANT ALANI OLDU’
İstanbul Fikirtepe’de vatandaşların park yapılması için Hazine’ye bağışladığı 7 dönümlük arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘konut ve ticaret’ alanı yapıldı. İtiraz üzerine ‘düzeltilen’ planın haziranda eski haline çevrilip alanın da Emlak Konut üzerinden 133 milyon TL’ye satıldığı öne sürüldü. Hak sahiplerinin konuyu Danıştay’a taşımasına ve ‘yürütmeyi durdurma’ kararı bulunmasına rağmen alanda inşaat başladı. Uzmanlar ise "Yeşil alan başka bir amaç için kullanılamaz. Bu anayasanın ihlali. Mesele rant yaratma gayreti" dedi.
İstanbul’da kentsel dönüşüm için ilk kepçenin vurulduğu yer olan ve yıllardan beri rant tartışmasının sürdüğü Kadıköy Fikirtepe’de yaklaşık 10 yıl önce özel proje alanı olarak başlayan 3416 adada bulunan 20 dönümlük alan kentsel dönüşüm kapsamında projelendirilip 2015 yılında inşaatına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapılacak inşaatta toplam alanın yüzde 28’ini yeşil alan olarak terk edilmesi karşılığında firmaya yapım izni verdi. 20 dönümlük arsanın 13 dönümüne içinde 2 bin 800 kişinin oturduğu 3 bloklu bir site yapıldı. 7 dönümlük alanda yeşillendirilerek park yapılması için Hazineye terk edildi. 2018 yılında mülk sahipleri evlerine taşındı. Fakat tüm Fikirtepe mahallesinin kullanımı için yeşil alan olarak terk edilen sitenin önündeki boş arsaya tek bir ağaç dahi dikilmedi.
‘İKİ KERE KONUT ALANI İLAN EDİLDİ’
2021 yılının Şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeşil alan olarak tescili yapılan bu alanın plan notları değiştirildi. Yeni planda konut ve ticaret alanı yapılan arsa için site sakinleri yani hak sahipleri itiraz dilekçesi verdi. Vatandaşların itirazlarını kabul eden Bakanlık Mayıs ayında yeniden 7 dönümlük arsayı yeşil alan olarak onayladı. Fakat arsanın Haziran ayında yeniden konut ve ticaret alanına dönüştürüldüğü ve Emlak Konut aracılığı ile Torkam İnşaat yatırım A.Ş.’ye 133.900.0000 TL bedelle satıldığı iddia edildi. Fikirtepe’de daha önce açıklanan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), İstanbul Fikirtepe Kentsel Tasarım Projesi 3419/1 parsel inşaatı işinin sözleşmesinin yüklenici Siyahkalem Müh. İnş. San. ve Tic. AŞ ile 3 Haziran’da imzalandığını duyuruldu.
‘BAŞKA BİR ŞEY İÇİN KULLANILAMAZ’
Hak sahiplerinin Danıştay 6. Dairesi’ne 2021/7614 dosya numarası ile açtığı dava daha sonuçlanmadan Fikirtepelilerin yeşil alan olarak bıraktıkları kendi arsalarında Haziran ayı içinde inşaat çalışmaları başladı. Başlayan inşaat için ivedilikle yürütmeyi durdurma davası açılmasına rağmen bölgede inşaat devam ediyor. Yaşanan bu durumu KARAR gazetesi yazarı avukat Figen Çalıkuşu, TMMOB İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ve Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltuk Yüceer KARAR’a değerlendirdi. Esin Köymen "Burada imar planlamasında sosyal donatı alanı olarak ayrılmış yerler, imar kanununa göre hiç bir şekilde yeniden yapılaşmaya konu edilemez. Çünkü o donatı alanları kamuya terk edildiği için tüm halkın kullanımına açıktır.
‘BAŞINDAN BERİ USULSÜZLÜK VAR’
Yeşil alanlarda parsel numarası olmaz eğer Bakanlık yeni bir düzenleme yaparak yeşil alana parsel numarası vermiş ise bu da usulsüz bir işlemdir. Bu dava kazanıldıktan sonra doğrudan yüklenici firmaya ve Bakanlığa yapılan bu işlemin ortadan kaldırılması yönünde de davayı devam ettirmek gerekir. Yani dava süresince mevcut yapılan inşaat ne seviyeye gelmiş ise eski şekline dönüştürülmesi istenebilir. Çünkü bu şöyle bir şey değil imar planı vardı da yarısında sonra iptal ettirildi değil burada firma hadi bakalım ben yasal olarak başladım siz sonrasında iptal ettirdiniz diyemez. Burada başından beri bir usulsüzlük mevcut. Bu son derece önemli bir dava burada başarı kazanılırsa bu müthiş bir emsal olur. Burada 8’e 8 kusurlu diyebileceğimiz bir durum var. Davayı yapılan usulsüz inşaatı durdurma ve alanı eski haline getirme davası olarak genişletmek gerekir. Biz daha önce Fenerbahçe Parkı’ndaki piramiti yıktırdık. Gökkafes’in belli bölümleri yıktırıldı. Burası da yıktırılabilir."
‘CİDDİ BİR EMSAL ARTIŞI YAPILMIŞ’
Yapılan işlemin Anayasa’nın 56. Maddesi’ne ve 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. Maddesi’ne aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Andığımız madde; ortaklık payı adıyla kesilen ya da bedelsiz terk edilen yerlerin,"umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarda kullanılamayacağını" emreder. Bu ne demektir?
Örneğimizde olduğu gibi, insanların 20 dönüm tapulu alanından, park alanı olarak ayrılan 7 dönüm başka maksatla kullanılamaz. Başka bir imar parseline de asla dönüştürülemez. Fikirtepe’de 3416 ada 2 nolu parselden, 7 dönüm park alanı olarak ayrılmış. Ama… Geride kalan 13 dönümde yapılan inşaata baktığımızda ise toplam 3 blokta 785 daire ve 2800 kişinin yaşadığı bir konut alanı yaratılmış. Bu ne demek 7 dönüm yeşil alana ayrılmış karşılığında ciddi bir emsal artışı yapılmış demek. Yeşil alan asla ve asla imar parseline dönüştürülemez. 5 yıl süre ile amacına uygun kullanılmayan böylesi alanları tapu maliklerinin geri alma hakkı vardır. Anayasal ve yasal zorunluluğa rağmen, yeşil alanda inşaata başlamak, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının da ihlali anlamına gelir. Bu kabul edilemez bir durumdur. Yeşil alan asla ve asla imar parseline dönüştürülemez."
BAKANLIK SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI
Yargıya intikal eden iddialar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da değerlendirme almak için talepte bulunduk. Ancak Çevre Bakanlığı Basın Müşavirliği’nin yönlendirmesi üzerine konuya ilişkin attığımız e-posta’ya gazetemizin basıldığı saate kadar geri dönüş yapılmadı.
BELEDİYELER SİSTEMDEN ÇIKARILDI
Mimarlar Odası Kadıköy Temsilcisi Saltuk Yüceer de "Burada asıl sorun kentlerdeki imar planlarının parça parça yapılmasıdır" vrgusu yaptrı. Ve ekledi: "İmar planları kentin belediyelerinin de dahil olduğu bir çalışma ile belirlenmesi gerekirken artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından parça parça istediği şekilde yapıyor. Burada yerel yönetimlerinde dahil edileceği bütüncül planlamayı savunmak gerekiyor. Şimdi normalde 3 bin-5 bin ölçekli imar palanlarını ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri yapıyor. Ama Fikirtepe gibi yerlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçe ve büyükşehir belediyesini devre dışı bırakarak bütün planlama sürecini kendisi yapıyor. Fikirtepe’de değişiklik planları daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden geçen kararlarla yapılıyordu. Belediye el değiştirince doğrudan bakanlık yapmaya başladı. Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı istediği her yerde parsel bazına kadar inerek planlama yapıyor. Böyle bir imar planlama şekli dünyada yok."