Çevre derneklerinden TBMM Başkanlığı hakkında dava

Hukukçu Atal: Halkın bağını bahçesini, suyunu, toprağını, köyünü yok edecek enerji ve maden şirketlerinin önünü açan kanun, anayasaya aykırıdır ve iptali gerekir.

Çevre derneklerinden TBMM Başkanlığı hakkında dava

Ordu’daki çevre dernekleri, Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü TBMM Alt Komisyonu’nda usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı hakkında Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Ekoloji Birliği teklifin görüşüldüğü komisyona görüş bildirme taleplerinin 13 Ekim 2020 tarihinde reddedilmesini mahkemeye taşıdı. TBMM Başkanlığı hakkında Ankara İdare Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunan çevre dernekleri, görüş bildirme haklarının ellerinden alındığını ve usulsüzlük yapıldığını bildirerek, kanunun iptalini istedi.

‘HALKIN SUYUNU TOPRAĞINI YOK EDECEK KANUN ANAYASAYA AYKIRIDIR’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre açılan davaya ilişkin konuşan derneklerin avukatı İsmail Atal, Meclis’in iç tüzüğüne göre dernek ve oda temsilcilerinin de bu toplantıya katılma haklarının olduğunu belirtti. Açılan davada Komisyon Başkanı olan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın da müdahil sıfatıyla yer aldığını söyleyen Atal, TBMM Başkanlığı hakkında dava açıldığını aktardı. Anayasa’nın 10’uncu maddesinde yer alan "Herkes kanun önünde eşittir. Hiçbir sınıfa, zümreye imtiyaz tanınamaz" ifadesini hatırlatan Atal, "Meclis’in 13.10.2020 tarihli Enerji Torba Yasa Alt Komisyon Toplantısı’nda enerji ve maden şirketleri temsilcilerine imtiyaz tanınmış, kanun önünde eşitlik ilkesi çiğnenmiştir. Dava konusu, hukuken yok hükmünde olan komisyon toplantısı ve toplantı sonrasında yasalaşan, halkın bağını, bahçesini, suyunu, toprağını, köyünü yok edecek enerji ve maden şirketlerinin önünü açan Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, anayasaya aykırıdır ve iptali gerekir" dedi.

ORDU ÇEVRE DERNEĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Konuya dair yazılı açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu ise, yasayla maden ve enerji şirketlerine doğayı daha kolay talan edeceği izni verildiği belirtilerek, komisyon görüşmelerine katılmamalarını "hukuksuzluk" olarak nitelendirdi. Derneğin açıklamasında "Ekolojik yıkımlara karşı fiili ve meşru mücadelemizi verirken Anayasa’dan ve yasalardan kaynaklanan haklarımızı kullanmak için hukuksal yolları kullanmaktan da geri durmayacağız" ifadelerine yer verildi.

dava TBMM Başkanlığı