CHP Ekonomi Masası Nevşehir'de: Dünyanın en yüksek 10. faizini ödüyoruz

CHP Ekonomi Masası adına Nevşehir'de iş dünyası temsilcilerine seslenen Öztrak, 'Neden bugün ben yüzde 17 ile dünyanın en yüksek 10. faizini ödüyorum?’ diye sordu.

CHP Ekonomi Masası Nevşehir'de: Dünyanın en yüksek 10. faizini ödüyoruz

CHP Ekonomi Masası Heyeti Nevşehir'e gelerek esnaf, sanayici ve ticaret örgütlerinin temsilcileri ile bir araya geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Bankası rezervleri ile ilgili tartışmaya değindi ve '90 milyar dolar rezervimiz var' açıklamasına yanıt verdi: "Merkez Bankası rezervi eksi 60 milyar olmuş yani Merkez Bankası’na borç verenler şu borcumu ver dediğinde bizim Merkez Bankası’nda o borcun tamamını ödeyecek paramız yok" dedi.

Nevşehir’de ekonomi dünyasının temsilcilerine bir sunum yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

‘MİLLETİ KUCAKLAYAN CUMHURBAŞKANI AÇIĞI VAR’

"Tek adam vesayet rejimi dediğimiz rejim üzerinde durmak istiyorum. 2014 yılında seçimle ilk defa Cumhurbaşkanı işbaşına geldi. Şunu söyledi: Ben sizin alıştığınız gibi bir Cumhurbaşkanı olmayacağım. O günden itibaren yalpalamalar başladı. Özellikle iş aleminden ben bunu çok duydum. ‘Derdimizi kime anlatacağız?’ Dert anlatma seviyesi giderek en üst seviyeye çıktı. Bakana dert anlatıyorsunuz bakan çözemiyor. Eskiden genel müdür çözerdi şimdi Cumhurbaşkanı’na kadar gitmeden meseleler çözülmüyor. Bu ‘tek adam parti devleti’ dediğimiz sistem devreye girdi. İlk seçim yapıldı. Bu seçim yapılmadan şöyle bir vaat vardı: ‘Verin kardeşinize yetkiyi faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz.’ Gördük. Bugün Türkiye’nin cari açık sorunu var, bütçe açığı problemi var ama hepsinden önemlisi Türkiye’nin milleti kucaklayan bir Cumhurbaşkanı açığı var.

‘2023 HEDEFLERİNİN YARISINI BİLE TUTTURAMAYACAĞIZ’

2011 yılında TOBB’un da katılımıyla 2023 hedefleri açıklanmıştı. Güzel de filmler yapılmıştı. O zaman biz de demiştik ki bu hedefler hayal değil. Türkiye’nin potansiyeli bu hedefleri gerçekleştirmeye müsait. Hatta bu hedefler parti olarak bize göre düşük. Ama öyle görünüyor ki bugün gelinen noktada o hedeflerin yarısını bile tutturamayacağız.

‘GELİR ADİL PAYLAŞILMIYOR’

Bir başka önemli sorunumuz gelirimiz. Artmıyor, artmadığı gibi adil de paylaşamıyoruz. Türkiye ilk defa açlığı konuşuyor. Dünya diyor zaten: Bu salgın bizim gördüğümüz dünya savaşlarından, şundan bundan, hepsinden kötü diyor. Biz bu salgına yakalanırken bir de bizim elimizde devlet krizimiz ve ekonomik krizimiz vardı. Bizim yaşadığımız hepsinden kötü. Okulları açacağız diyorlar, resmi okullar haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapacakmış özel okullar 5 gün. Özel okuldan mezun olacak çocukla devlet okulundan mezun olacak çocuk arasındaki fırsat eşitliği nerde kaldı? Salgını biz çok kötü yönettik ve milleti canıyla cüzdanı arasına sıkıştırdık.

‘128 MİLYAR DOLAR BUHAR OLDU’

Geçenlerde beni turizmciler ziyaret etmişti. Dediler ki bu sene arı yoktu çiçek vardı bal yapamadık ama önümüzdeki yıllarda arılar olacak, çiçek olmayacak yine bal yapamayacağız. Oraya doğru gidiyoruz. Seyahat acentası yoksa, iş adamı yoksa, esnaf yoksa, çiftçi yoksa biz nasıl üretim yapacağız? Faiz mi enflasyonu belirler enflasyon mu faizi belirler gibi aslında ekonomi literatüründe olmayan hangi ilişkinin nasıl olduğu belli olan bir iddia yüzünden 128 milyar dolarımız buhar oldu gitti. Bu 128 milyar dolar nereye gitti? Herhalde Nevşehirli iş adamlarımıza gitmedi. Nevşehirli esnafımıza da gitmedi, çiftçinin cebine de gitmedi. Har vurduk harman savurduk. Bir kere bu 128 milyar dolar Türkiye’de uygulanan serbest döviz kuru çerçevesinde satılmadı. Kullanılmaması gereken arka kapı yöntemleri kullanıldı. Bundan kim faydalandı bunu görmemiz lazım. Merkez Bankası rezervi eksi 60 milyar olmuş yani Merkez Bankası’na borç verenler ‘şu borcumu ver’ dediğinde bizim Merkez Bankası’nda o borcun tamamını ödeyecek paramız yok. Hani 5 cent’e muhtaç olduk diyorlar ya, işte o durumdayız. 90 milyar rezervimiz varsa bugün mevduat karşılık oranlarını neden 2 puan birden arttırdınız? Neden bugün ben yüzde 17 ile dünyanın en yüksek 10. faizini ödüyorum? Bu kötü yönetim Türkiye’yi faizle değersiz Türk lirası arasına sıkıştırmıştır.

‘YENİ KURALLARA İHTİYAÇ VAR’

Bu arada Nevşehirli patates üreticilerine bir müjdemiz var. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak, buradan 250 ton patates alacağı ile ilgili taahhüdünü sizlere bildirmemizi istedi. Ziraat Odası Başkanıma bildiriyorum. Ben gübre fiyatında böyle bir artış görmedim. Eskiden bizim Zirai Donatım Kurumumuz vardı, gübre ucuz olduğu dönem gübreyi stoklardı ondan sonra çiftçiye aynı fiyattan satardı. Şimdi bıraktık piyasaya, Tarım Kredi Kooperatiflerinin elinde gübre fabrikaları var ama onlar da piyasaya uymuş vaziyette çiftçiye bindirdikçe bindiriyor. Bu gübre fiyatıyla, bu yem fiyatıyla ne hayvancılık olur ne çiftçilik olur. Türkiye’nin içine düştüğü bu buhrandan çıkabilmesi için yeni kurallara, güvene, yeni kurumlara ve yeni kadrolara ihtiyacı var."

chp nevşehir