CHP'den çağrı: Gazetecilerin yıpranma hakkı düzenlemesi genişletilsin
'Medya büyük oranda Saray'ın kontrolünde. Biz, AKP iktidarını destekleyen arkadaşlarımızın haklarını da AKP'ye karşı savunmak zorunda kalıyoruz.'
CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç basın emekçilerinin yıpranma hakkını basın kartı şartına bağlanmasının mağduriyet yaratacağı uyarısında bulunarak, yapılacak düzenlemenin kapsamının genişletilmesini istedi. Basın emekçilerinin sahip oldukları hakların saray tarafından bloke edildiğini belirten Kılınç, aslında AKP iktidarını destekleyen gazetecilerin de haklarını savunduklarını söyledi.
Anayasa Mahkemesi’nin, gazetecilerin yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammı hakkını yitirmemesi için tanıdığı 9 aylık sürenin bitmesine üç hafta kaldı. CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç, bu hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak kanun teklifiyle, gazetecilere yıpranma hakkının eksik de olsa verilmesini sağlayacak maddeyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Milletvekilleri, gazetecilere yönelik yıpranma hakkına ilişkin maddenin kapsamının genişletilmesini istedi.
TBMM GAZETECİLERİ GÖRMÜYOR
Sertel, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde, basın emekçilerine yönelik yıpranma hakkının sadece basın kartı sahiplerine tanınmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Türkiye’de gazetecilik mesleğinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Sertel, Anayasa Mahkemesi’nin, gazetecilerin özlük haklarıyla ilgili yasa çıkarılmasına yönelik karar aldığını, ancak Meclis’in bütün kötü kanunları gündeme alıp yasalaştırdığını, gazetecileri ilgilendiren bu konuyu ise gündeme getirmemesine tepki gösterdi.
İNTERNET MEDYASI ÇALIŞANLARI DA MAĞDUR
Çakırözer de "İnternet gazeteciliği yapan arkadaşlarımız da basın kartları olmadığı için yıpranma hakkından yararlanamayacak. Basın mensuplarının yanı sıra 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan basın emekçileri de kapsama dahil edilmeli" dedi.
AKP’Yİ DESTEKLEYENLERİN DE HAKKINI SAVUNUYORUZ
Kılınç, basın emekçilerinin sahip oldukları hakların saray tarafından bloke edildiğini, TBMM'den yeni düzenlemeler beklediğini, ancak sahip oldukları hakların da ellerinden alındığını belirterek, "Medya büyük oranda sarayın kontrolünde. Bu medya kuruluşlarının çalışanlarının bir kısmı AKP iktidarını destekleyen insanlar. Biz, AKP iktidarını destekleyen arkadaşlarımızın haklarını da AKP'ye karşı savunmak zorunda kalıyoruz. Bütçe görüşmeleri başlamadan yıpranma payı düzenlemesinin Meclis'ten bir an önce geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.