CHP'li Başkan Bozbey nasıl yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu?

CHP'li Başkan Bozbey nasıl yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu?
CHP’nin Bursa adayı Mustafa Bozbey, belediye başkanlığı döneminde kardeşine verdiği yapı ruhsatıyla imara açtığı arazilerin 2020’de sahibi oldu, müteahhit Emin Adanur'la anlaşıp yüz milyonlarca liralık mülkü elde etti. Bozbey, "Herkes imar alabilir" dedi.

Osman ÇAKLI


İSTANBUL – Bursa'da Ergünkent inşaatın yaptığı Bulvar Plus projesine dair Emin Adanur hakkında açılan 'nitelikli dolandırıcılık' davası 12 Eylül'deki duruşmayla devam etti. Birden fazla kişiye satılan konutların yapıldığı arazinin ruhsat izinleri Nilüfer Belediye Başkanı'yken Mustafa Bozbey'in verdiği ortaya çıktı. Bozbey'in Bulvar Plus projesinin yapıldığı araziye verdiği yapı ruhsatının başvurusunu ise kardeşi Hüseyin Bozbey'in yapması dikkat çekti.

CHP’li Nilüfer Belediyesi’nin eski başkanı olan Mustafa Bozbey, başkanlığı döneminde kardeşi Hüseyin Bozbey’in yapı ruhsatı başvurularına onay verdi. Daha sonra iki kardeş, dar gelirlilere konut üretmek için kurulan EMİRKOOP’un satışa çıkardığı araziyi sadece 6 milyon TL’ye satın aldı. Ancak EMİRKOOP’un yönetiminde Hüseyin Bozbey de bulunuyordu. 31 Mart 2019 yılında belediye başkanlığı görevi sona eren Mustafa Bozbey, 2020 yılında iki kardeşiyle birlikte Perçem İnşaat’ı kurdu. EMİRKOOP’tan satın alınan arazi için müteahhit Emin Adanur ile şirketi kurduktan bir hafta sonra noter huzurunda kat karşılığı anlaşma yapıp yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu.

Projeden kendi payını alan Emin Adanur, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla Bursa 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Mağdurların sorumlu tuttuğu isimlerden biri olan Mustafa Bozbey’e kendi belediye başkanlığı döneminde, kardeşinin yapı ruhsatı başvurusuna verdiği onayın ve daha sonra yapılan anlaşmalarla elde ettikleri mülkün ne kadar etik olduğunu sorduk. Bozbey, konunun kendisi dışında olduğunu ortada proje ortaklığı olmadığını belirterek, bu durumun defalarca gündeme getirilmesinin doğru olmadığını öne sürdü. Bozbey, "Her yer sahibi ya da müteahhit imar şartlarına uygun olmak koşulu ile inşaat ruhsatını alabilir" dedi.

Peki, Mustafa Bozbey, belediye başkanlığı döneminde kardeşi Hüseyin Bozbey ile nasıl yüz milyonlarca liralık mülkün sahibi oldu? İşte belgeleriyle 2017'deki yapı ruhsat onayıyla başlayan sürecin detayları...

ÖNCE SATIŞA ÇIKARILDI SONRA YÖNETİMİNDE OLDUKLARI KOOPERATİFLERLE ARAZİLERİ SATIN ALDILAR

Nilüfer’in Balkan Mahallesi, Naim Süleymanoğlu Caddesi tapu alanı 18 bin 621 metrekare olan arazi için Hüseyin Bozbey, dönemin Nilüfer Belediye Başkanı ağabeyi Mustafa Bozbey’den inşaat yapı ruhsatı izinlerini 2017 yılında aldı.

Arazinin sahibi olan EMİRKOOP 2017 yılında Naim Süleymanoğlu Caddesi 125 ada 6 parselde bulunan araziyi dörde bölerek satışa çıkardı. Kooperatifin yönetim kurulu üyeleri arasında Hüseyin Bozbey de yer alıyordu. Yapı ruhsatı bulunan arazileri Mustafa Bozbey ve yakınlarının yer aldığı, Hanem, Taşpınar, Efeevler ve Anılkent kooperatifleri iki yıl boyunca taksit ödeyerek toplam 6 milyon TL’ye satın aldı.

BELEDİYE BAŞKANIYKEN YAPI RUHSATI VERDİĞİ ARAZİNİN DAHA SONRA SAHİBİ OLDU

31 Mart 2019 yılında Nilüfer Belediye Başkanlığı görevi biten ve CHP’den Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne aday olan ancak kazanamayan Mustafa Bozbey, 17 Aralık’ta diğer iki kardeşi ile Perçem İnşaatı kurdu. Perçem İnşaat firması ile yönetimlerinde Bozbey ailesi ve yakınlarının olduğu Efeevler, Taşpınar kooperatifleri, EMİRKOOP’tan satın aldıkları arazi için Ergünkent firması ile 24 Aralık 2020’de anlaşma yaptı.

Yani Perçem İnşaat firması müteahhitlik anlaşması yapılmadan 7 gün önce kurulmuştu. Anlaşmaya göre Bozbey ailesi, Ergünkent firmasının sahibi ve eski Bursaspor Başkanı Emin Adanur’un müteahhitliğini yaptığı Bulvar Plus projesinin mülkiyetinin yüzde 50’sine sahip olacaktı.

YÜZ MİLYONLARCA LİRA DEĞERİNDE

Bulvar Plus projesi toplamda 8 blok 264 konuttan oluşuyor. Bunların 222 tanesi 3+1 daire, 42 adeti ise 3+1 dubleks daire olarak yapıldı. İzinlerini Belediye Başkanlığı döneminde Mustafa Bozbey’in verdiği projeden Bozbey ailesi en az 66 daire, 15 dükkân ve 2 ofis aldı. Nilüfer, Bursa’nın gayrimenkul satışlarında en pahalı olan ilçelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bugün Nilüfer’de ortalama 200 metrekare bir dükkân satın almak isteyenlerden yaklaşık 9 milyon TL talep ediliyor. Fiyatlar ilçe konumuna göre değişse de alt sınır 2 milyon TL bandında.

DAR GELİRLİYE KONUT YAPACAKTI KÂR ORTAKLIĞINA DÖNÜŞTÜ

Kooperatiflerin üye sayısı ise en alt sınır olan 7 kişiden oluşuyordu. Oysa EMİRKOOP, 1985 yılında dar gelirlilere konut üretmek için kurulmuştu. Böylelikle üretilen konutların sahibi Bozbey ile ailesi ve yakınları oldu. Üretilen projelerden 7’den fazla daire alan kooperatiflerin, üye sayısının 7 olması ise EMİRKOOP’un amacından saptığı yönündeki eleştirilere neden olmuştu.

Ergünkent inşaatın yaptığı Bulvar Plus projesinin Emin Adanur’a ait olan bölümlerinde birden fazla satış yapıldığı gerekçesiyle parasını ödediği halde tapusunu alamayanlar süreci yargıya taşıdı. Emin Adanur’dan şikâyetçi olan onlarca mağdurun şikâyeti Bursa 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Adanur, nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanıyor.

‘YER SAHİBİ İMAR ŞARTLARINA UYGUN OLMAK KOŞULUYLA İMAR ALABİLİR’

Konuyla ilgili ulaştığımız ve bu süreçlerin etik olup olmadığına dair sorular yönelttiğimiz Mustafa Bozbey, “Sadece kat karşılığı yapılmış bir iş var. Yani Emin Bey (Adanur) ile iletişim sadece bir yerin kat karşılığı verilmesi ile ilgili bir konu. Sözleşmeleri olan bir durum. Ayrıca bu konu defalarca gündeme geldi ve aynı konu ilgili defalarca bilgilendirme yapmama rağmen halen ifade edilmeye çalışılması doğru değil. Ruhsatın benim dönemimde alınmasına gelince. Her yer sahibi ya da müteahhit imar şartlarına uygun olmak koşulu ile inşaat ruhsatını alabilir ve o inşaat ruhsatına göre inşaatını yapmak zorundadır. Bağımsız Yapı denetim kurumları tarafından denetlenen bu yapıların sorumluluğu denetim kuruluşundadır. Yapı denetim kuruluşları belediye dışındaki Bakanlık tarafından ataması yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘KASIT ARANIYOR’

Mustafa Bozbey, EMİRKOOP’tan araziyi alan alt kooperatiflerin de kardeşinin ve kendisine yakın isimler olmasının ne kadar etik olduğunu sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Sanıyorum anlaşılmadı. EMİRKOOP’un iznini yasal olarak nasıl ben veririm? Ayrıca EMİRKOOP’un yönetimi, başkanı var. Sanıyorum size aktarılan bilgiler yanlış ya da kasıt aranıyor. Eğer detaylı bilgi edinmek isterseniz (ki ihtiyacınız var) EMİRKOOP’a gider orada ne kadar kooperatif olduğunu ve arsaların nasıl pay edildiğini öğrenebilirsiniz. Benim EMİRKOOP ile asla ilişkim olmadığını bilmenizde fayda var. Ayrıca imar durumları ise uzun yıllara dayanıyor ve üst ölçekli planları büyükşehirden geçmeden ilçeler asla plan yapamaz. Plan şartlarını da kanun belirlemektedir."

Öne Çıkanlar