Cumhur İttifakı'nda 'seçim barajı' krizi; Destici talebini Erdoğan'a iletti
BBP lideri Destici, AKP ve MHP'nin uzlaştığı yüzde 7'lik seçim barajından memnun olmadığını ve 3'e indirilmesi talebini bizzat Erdoğan'a iletti.
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP Genel Merkezi'nde 1 saat 20 dakika süren bir görüşme yaptı. İkilinin görüşmesine Destici, seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi talebini Erdoğan'a iletti.
Cumhur İttifakı’nın ortaklarından olan Büyük Birlik Partisi, seçim barajı meselesinde diğer ortakları AKP ve MHP'yle anlaşma sağlayamadı. Mustafa Destici barajın yüzde 3'e indirilmesini isterken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçim barajının yüzde 7 olmasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 5’e indirilmesini istiyor. AKP ve MHP liderlerinin düşüncelerini kamuoyu ile paylaşmasının ardından seçim barajı için yüzde 7'ye indirilmesine karar verildi.
DESTİCİ, MEMNUN DEĞİL
Yeniçağ'da yer alan habere göre, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, yüzde 7’lik karardan memnun değil. Öte yandan Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan, Cumhur İttifakı içerisindeki son günlerde yaşanan baraj tartışmalarına ilişkin net açıklamalarda bulundu.
‘BARAJIN SIFIR OLMASI GEREKİR’
Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan şu ifadeleri kullandı:
"Toplantının içeriğini henüz Sayın Genel Başkan ile görüşemedim fakat öteden beri hem bunu birebir görüşmelerimizde hem de kamuya açık olarak televizyonlarda, diğer mecralarda hep şunu ifade ettik. Barajın sıfır olması gerekiyor. Hele hele yeni sistemle beraber kesinlik böyle olması gerekiyor. Çünkü önceden şöyle bir kaygı vardı. Temsilde adalet ve yönetimde istikrar… Bir yandan adaleti sağlamaya çalışırken bir yandan da yönetimde bir istikrarsızlık olmasın diye kaygı vardı. Fakat yeni sistemle birlikte yürütme ve yasama artık birbirinden tamamen ayrılmış durumda. Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanı ayrı seçiliyor, Meclis ayrı seçiliyor. Dolayısıyla bizim bu savunduğumuz barajın sıfır olması tezi aslında temsilde adalet ve yönetimde istikrar kaygısı ortadan kalkmış olduğu için daha da güçlü oldu. Biz şunu savunuyoruz, diyoruz ki demokrasinin en temel özelliklerinden toplumdaki her kesimin sesini duyurması ve temsil edilmesi aslolandır. Toplumdaki her kesimin aldığı oy nispetinde temsil edileceği bir sistemin kurulması lazım. Bunun yolu da barajın sıfırlanmasından geçiyor.
‘EN FAZLA YÜZDE 3 OLMALIDIR’
Yine de efendim Meclis’teki çoğunluk yürütmenin zihniyetiyle ters düşer, dolayısıyla karışıklık meydana gelir kaygısı taşınıyorsa orada da en fazla şu olabilir yüzde 3 olabilir. Yüzde 3 ‘ün üzerindeki her baraj temsilde adalet ilkesini zedeleyecek, onu ortadan kaldıracak bir mahiyete düşürür. Dolayısıyla biz bunu savunduk. Toplantının içeriğinde Sayın Genel Başkan mutlaka aktarmıştır ama karşı cevaptan bununla ilgili nasıl bir cevap geldi henüz bilgi yok. Görüşme öncesinde zaten bu konuda istişarede bulunduk. Bu talebimizin tekrar gündeme geleceğini konuştuk zaten."