DEM Parti, TİP ve EMEP’ten NATO protestosu sonrası 6 maddelik çağrı
Ankara'da NATO'ya Hayır Koordinasyonu'nun protestosuna yönelik polis müdahalesinin ardından açıklama yapan DEM Parti, TİP ve EMEP milletvekilleri, NATO karşıtı mesajlar vererek 6 maddelik ortak talep sıraladı
Artı Gerçek - NATO'ya Hayır Koordinasyonu'nun NATO zirvesini protesto çağrısıyla Kurtuluş Parkı'na yürümek isteyen kitle örgütlerine polis müdahale ederek çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Parka yürümek isteyen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emek Partisi (EMEP) milletvekilleri de ablukaya alınarak parka girmelerine izin verilmedi. Bunun üzerine milletvekilleri Kurtuluş Parkı'na yakın Ahmetler Postanesi önünde basın açıklaması yaptı.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Bizim Trump'ın kırmızı halılarla karşılanıp bir kahramanmış gibi ağırlanmasına, misafir edilmesine onayımız, tahammülümüz yoktur. Bizim Filistin'de çocukları katledenlerin, İran'da çocukları, halkı bombalayanların Türkiye'de kahraman gibi karşılanmasına tahammülümüz yoktur" dedi.
EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ise NATO Zirvesi öncesinde yapılan gözaltı ve tutuklamalara değinerek Ankara'nın "açık hava hapishanesine çevrildiğini" söyledi.
Karaca, "Emperyalist efendilerine şirin görünmek için milyarlarca liranın harcandığı zirve kanlı hesaplarıyla başladı. Zirve, yeni savaş cephelerini yaratmaya hazırlanıyor. Yeni sürümüyle pazarlanmak istenen NATO'yu, eski sürümlerinden de gayet iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.
TALEPLER SIRALANDI
Karaca, taleplerini şöyle sıraladı:
"Tüm NATO üsleri kapatılsın. NATO'dan derhal çıkılmalıdır. Dünyanın en büyük savaş ve saldırganlık örgütü olan NATO dağıtılmalıdır. Dünyanın kanlı paylaşım savaşlarının hazırlığı olan silahlanma yarışı durdurulmalıdır. Eğitimden sağlığa, barınmadan sosyal haklara kadar emekçi halka dönük en temel ihtiyaçlarından kesilerek silahlanmaya aktarılan devasa bütçelere son verilmelidir. NATO'ya ve emperyalizme karşı çıkmak suç değildir. Ülkenin dört bir yanında tutuklanan sosyalist, devrimci, ileri, yurtseverler derhal serbest bırakılmalıdır."
'DEMOKRATİK CUMHURİYET' VURGUSU
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da konuşmasında, "Bugün burada tüm bu engellemelere ve yasaklamalara karşı olduğumuz OHAL durumuna karşı NATO defol bu memleket bizim demek için bir araya geldik. Bugün buradan dünyanın en büyük suç örgütü, terör örgütüne karşı bağımsızlık, eşitlik, özgürlük ve demokratik bir cumhuriyetin imkanına yürümek için bir araya geldik. Onlar ABD'nin Trump'ın icazet alanı içerisinde toplantısından meşruiyet alabilirler. Ancak bizler bu memleketin esas sahipleri olarak memleketimizin NATO için dikensiz bir gül bahçesi yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
ÇHD'DEN GÖZALTILARA TEPKİ
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, NATO protestoları sırasında yapılan gözaltılara sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi.
Açıklamada, 22 Türkiye İşçi Partili (TİP) öğrencinin işkence ile gözaltına alındığı belirtildi.
ÇHD, avukatlar Döndü Kurşunoğlu, Ece Ünsal, Şevval Sarı ile Halkevleri Genel Başkanı avukat Sevinç Hocaoğulları'nın da gözaltına alındığını belirterek, "Valiliğin 13 günlük yasak kararı bir 'kalkan' gibi kullanılarak, temel anayasal haklar yok sayılıyor" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)
Ankara’da NATO protestosu: Çok sayıda gözaltıPolitika