DEM Parti'den Meclis'e 'Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulsun' önergesi
DEM Parti Milletvekili Newroz Uysal Aslan, gözaltında kaybettirilenlerin akıbetinin açığa çıkarılması ve faili meçhul cinayetlerinin aydınlatılması talebiyle Meclis’te komisyon kurulması talebiyle önerge verdi.

Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, 1995 yılından bu yana her yıl 17-31 Mayıs tarihleri arasında anılan “Kayıplar Haftası” dolayısıyla Meclis Başkanlığı’na bir önerge sundu.
Newroz Uysal Aslan, özellikle 1980’li yıllardan bu yana Şırnak ve ilçelerinde yoğun şekilde yaşanan zorla kaybetme ve faili meçhul cinayetlerin tüm yönleriyle araştırılması ve devletin bu vakalardaki hukuki-siyasi sorumluluğunun açığa çıkarılması amacıyla Hakikat ve Adalet Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
'DEVLETİN İNKARI EN BÜYÜK HAK İHLALİ'
Önergede zorla kaybetmelerin, kişilerin kamu görevlileri veya bağlantılı yapılar eliyle özgürlüklerinden yoksun bırakıldıktan sonra akıbetlerine dair bilgi verilmemesi ve inkar edilmesiyle tanımlanan ağır bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekildi. Bu uygulamaların yalnızca özgürlük hakkını değil, yaşam hakkı, işkence yasağı, adil yargılanma ve özel hayatın gizliliği gibi birçok temel hakkı da ihlal ettiğine vurgu yapıldı.
AİHM KARARLARI VE CEZASIZLIK PRATİĞİ
Önergede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye’ye ilişkin verdiği çok sayıda kararında yaşam hakkı ihlali ve etkili soruşturma yükümlülüğünün yerine getirilmemesine dikkat çekildiği ancak buna rağmen iç hukukta gerekli düzenlemelerin yapılmadığı belirtildi. Ayrıca soruşturmaların çoğu zaman zamanaşımı gerekçesiyle kapatıldığı, sorumluların ise yargı önüne çıkarılmadığına işaret edildi.
SERDAR TANIŞ VE EBUBEKİR DENİZ ÖRNEĞİ
Şırnak ve ilçelerinde yüzlerce kişinin gözaltı süreçlerinin hemen ardından kaybedildiği ya da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği vurgulanan önergede, 2001 yılında Silopi’de gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) yöneticileri Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz vakası örnek gösterildi.
'TOPLUMSAL YÜZLEŞME VE BARIŞ İÇİN ZORUNLU'
Önergede, “Kayıplar Haftası” boyunca Galatasaray Meydanı’nda 1050 haftadır adalet arayan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının mücadelesine dikkat çekilerek, Meclis’in bu sese kayıtsız kalmaması gerektiği belirtildi. Uysal Aslan, kurulacak komisyonun hem mağdur yakınlarının hakikat ve adalet arayışına yanıt vereceğini hem de toplumsal barışın ve hukukun tesisi açısından yaşamsal bir rol oynayacağını ifade etti. (HABER MERKEZİ)