Deprem bölgelerinde Çocuk Koordinasyon Merkezi kuruldu

Deprem bölgelerinde Çocuk Koordinasyon Merkezi kuruldu
Maraş depreminin yıkıma sebep olduğu 10 ilde avukatlar, psikologlar ve çocuk hakları savunucuları Çocuk Koordinasyon Merkezi'ni kurdu. Merkez, ilk etapta çocukların ailelerine ulaşmasını daha sonra da onlara güvenli alanlar yaratmayı hedefliyor.

Artı Gerçek - Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli iki depremin ardından enkaz çalışmaları devam ederken enkazların arasında gezen çocuklar cesetler ve ambulans sirenlerine maruz kalıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının verilerine göre, 162 çocuk depremde vefat etti. Binlerce çocuk hastanelerde tedavi altına alırken, yüzlercesi de ailesinin tamamını ya da bir kısmını kaybetti.

Bir kısım çocuğa ise aileleri tarafından ulaşılamıyor. Çocukların yaşadığı sorunlara ve ailesine ulaşamayan çocuklara ilişkin ise deprem bölgelerinde gönüllüler tarafından Çocuk Koordinasyon Merkezi kuruldu. Bu merkez içerisinde psikolog, çocuk hakları savunucuları, sağlık çalışanları, eğitimciler ve avukatlar bulunuyor. İlk etapta ailesine ulaşamayan çocukları tespit ederek ailelerine ulaştırmayı hedefleyen merkez, daha sonrasında çocukların psikolojik durumlarına dair çalışmalar yürütecektir.

KAYIP ÇOCUK TESPİTİ

Çocuk Koordinasyon Merkezi gönüllerinden psikolog Hatice Göz, merkezin daha önceki depremlerde de çalışma yürüten yaklaşık 200 gönüllüden oluştuğunu söyledi. Göz, “Deprem bölgesi çok geniş bir alan olduğu için çocukların bulunduğu alanları tespit ederek onların ihtiyaçlarını öncelemek, ailelerini bulamayan çocukları ailelerine kavuşturmak amacıyla görev bölüşümü yaptık. Özellikle kayıp çocuklarla ilgili çok fazla bildirim geliyor. Arkadaşlarımız deprem bölgesinden giden bilgilerle hastane kayıtlarını karşılaştırmaya çalışıyor. Daha sonra da mümkün olduğu kadar ailelere ulaşılmaya çalışılacak” dedi.

ÇOCUKLAR LİSTELENİYOR

Mümkün olduğunca çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Göz, çocukların afet ortamlarında daha fazla zarar gördüğünü ya da kaybolduğunu söyledi. Ailesinin ulaşamadığı çocuklarla ilgili geniş bir liste olduğunu dile getiren Göz, “Bunların bir kısmı sosyal medya hesapları üzerinden takip ediliyor. Koordinasyonun içerisinde kayıp çocuk birimi kuruldu. Bu birim gelen bilgilerin tamamını sürekli olarak tarıyor. Daha sonra da bu bilgilerle hastanelerdeki bilgileri karşılaştırmaya çalışıyor. Çocukların kaçırıldığına dair çeşitli spekülasyonlar oluyor. Ama bizim bildiğimiz böyle bir durum yok. Diyelim ki enkaz da bir çocuğa ulaşanlar etrafında yakını olmadan en yakın hastaneye kaldırılıyor. Eğer çocuk konuşabilecek durumda değilse aile çocuğun bulamıyor” diye belirtti.

‘ÇOCUK KAÇIRMAYA İTİBAR EDİLMESİN’

Şu ana kadar 170’e yakın çocuk için kayıp ihbarı geldiğini kaydeden Göz, şöyle devam etti: “Bu çocuklar içerisinden bulunanlar da var. Şu an bulunduğumuz Antakya Armutlu Mahallesi’nde de 4 çocuk kayıp. Biz tüm aileleri etraflarında kayıp çocuk varsa bize bildirmeleri konusunda bilgilendirdik. Depremler devam ettiği için çocukların kaybolma riski devam ediyor. Çocuklar akşamları tek başlarına alanda dolaşıyorlar. Bizde kaybolma riskine karşı ceplerine ailelerinin telefon numaralarını koyuyoruz. Ailelerin kaçırılma gibi durumlara itibar etmeden bu birime ulaşmasını talep ediyoruz.”

ÇOCUKLARDA KORKU VE KAYGI

Bulunduğu bölgede çocuklarla tanışma ve konuşma şansı bulduğunu belirten Göz, çoğunluğunun korku ve kaygı içinde olduğunu aktardı. Çocukların yaşanan olayı algılama noktasında zorlandıklarını vurgulayan Göz, “Ancak öne çıkan ihtiyaçlar olarak fiziksel ihtiyaçlar bulunuyor. Bulunduğumuz yerde hiçbir çadır yok. Bu çok zorlayıcı. Aileler gece boyunca çocuklarını ısıtmaya çalışıyor. Mesela ayakkabı, çorap, eldiven gibi ihtiyaçları var. İlk etapta bunları sağlamaya çalışıyoruz. İkincisi de kaybı anlama noktasında yüzeysel bir durum yok ama. Eğer ailesinden birisini kaybettiyse duygusal olduğunu anlayabiliyoruz. Bunun için üzerine gitmeden konuşmaya çalışıyoruz ve yerimizi gösterip gelmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ACİL İHTİYAÇLAR

Çocukların okul arkadaşlarını ve evcil hayvanlarını merak edip sorduğunu kaydeden Göz, bir kısım çocuğunda olayın farkında olarak yetişkinler gibi sohbet ettiğini, durum sorduğunu belirtti. Çocukların da dayanışmaya yardımcı olmak istediklerini aktaran Göz, “Aslında şu ana kadar çoktan çadır bölgelerinin kurulması gerekiyordu. Ama daha kurulmuş değil ve insanlar enkaz diplerinde, parklarda ya da gezerek barınacak yer arıyor. Bu durum çocukları da etkiliyor. Biz burada bir tane çocuklar için çadır kurduk. Ama yetersiz. Bunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Hastanelere çok fazla çocuk gönderildi. Oradaki sağlık çalışanlarının gelen çocukların bilgileri hızlıca sisteme girmelerini istiyoruz. Onlar ne kadar hızlı girerse, ailelerine kavuşturabiliriz. Özellikle de çocukların kendisini güvende hissedebileceği alanlara acilen geçirilmesi lazım” diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar