Deprem bölgesinde 200 bini aşkın hamile kadın var: Barınma ve beslenme koşulları kötü

Deprem bölgesinde çadır kentte kalan hamile kadınların barınma koşulları ve beslenme koşulların kötü olduğu belirtildi. Kadınlar, tuvalete ve banyoya erişemiyor.

Deprem bölgesinde 200 bini aşkın hamile kadın var: Barınma ve beslenme koşulları kötü

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) geçen ay yayımladığı rapora göre deprem bölgesinde tahmini olarak 226 bin hamile olduğu belirtiliyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Sağlığı Kolu’ndan doktor Seda Kuzucu ve Kadın Savunma Ağı’ndan Esma Çağlak, deprem bölgesinde hamile kadınların yaşadıkları sorunları anlattı.

Kuzucu, “Gebe sağlığı ise daha büyük sorun. Çok fazla gebe var. Barınma ve tuvalet sorunu çözülememiş durumda. Bu büyük bir sıkıntı” derken, Çağlak da, “Hamile olmak bu koşullarda çok zor. Artçılar devam ediyor ve kadınlar bu durumdan dolayı stres yaşıyor” dedi.

TUVALET SORUNU DEVAM EDİYOR

Cumhuriyet’te yer alan Rengin Temoçin’in haberine göre doktor Seda Kuzucu, “Kadın sağlığı şu an deprem bölgesinde büyük sorun. Gebe sağlığı ise daha büyük sorun” diyerek şunları söyledi:

“Çok fazla gebe var. Barınma ve tuvalet sorunu çözülememiş durumda. Bu büyük bir sıkıntı. Ben gebeyi muayene ettiğimde bol su tüketmesi gerektiğini söylüyorum. Ancak bana tuvalet sorunundan dolayı su içemediklerini söylüyorlar.”

‘GEBELİK ENFEKSİYONA ZEMİN HAZIRLYAN BİR SÜREÇ’

“Mesela kronik hastalığı olan gebeler var. Bunların takipleri yapılamıyor. Bir diğeri de tabii ki enfeksiyon. Gebelik zaten enfeksiyona zemin hazırlayan bir süreç. Bu barınma koşulları ve beslenme koşullarıyla kötü bir hal alıyor. Yine hem gebelik için hem de hemen doğum sonrası dönem için bunlar sıkıntılı şeyler. Rutin kontrole gelen bir gebeye, süreç hakkında bilgi veriyorduk. Ancak gebeler gittikleri hastanelere bazen bir daha gidemiyorlar. Kronik hastalık gibi gebelik gibi süreçlerde takibe ihtiyacı olan insanların işi çok zor şu an orada.”

‘TUVALETE VE BANYOYA ERİŞİM O KADAR ZOR Kİ’

Kadın Savunma Ağı’ndan Esma Çağlak bölgeden bilgiler verdi. Çağlak, “Hamile kadın sayısı bölgede çok fazla olduğu belirterek şunları söyledi:

“Son dönemde TTB’nin kadın sağlığı çadırı var. Orada kadın doğumcu oluyor. Orada biraz doğrudan destek alabiliyorlar. Bizler de gittiğimiz çadırlarda sağlık sorunları olup olmadığını soruyoruz. Ancak bunun bir de psiko-sosyal kısmı var. Hamile olmak bu koşullarda çok zor. Artçılar devam ediyor ve kadınlar bu durumdan dolayı stres yaşıyor. Tuvalete ve banyoya erişim o kadar zor ki.”(Kaynak)