Deprem yerel basını vurdu
Depremin ilk aylarında şehir merkezinde internetin düzenli olmaması nedeniyle kalıcı bir işyerinden yayın yapamayan TV kanalları ve radyo istasyonları ilk etapta çadırlarından yayın yaptı. Kanallar şimdilerde ise ayakta kalabilmek için mücadele ediyor.
Artı Gerçek - Maraş merkezli 6 Şubat depremleri sonrasında ayakta kalabilmek için gecesini gündüzlerine katan Adıyaman basını, şimdilerde konteynır kentteki bürolarından haber yaparken, Gözde TV ise depremde ağır hasarlı olan binasından çıkarak çadır stüdyolarından yayın veriyor.
6 Şubat depremlerinden sonra zor günler geçiren Adıyaman basını bürolarını kaybettiği günden bu yana haberlerini servis edebilmek için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Munzur Press'in haberine göre, depremin ilk aylarında şehir merkezinde internet akışının düzenli olmaması nedeniyle kalıcı bir işyerinden yayın yapamayan TV kanalları ve radyo istasyonları ilk etapta çadırlarından yayın yaparken şimdi ise ayakta kalabilmek için mücadele ediyor.
Adıyaman’da şehir merkezinde çarşı merkezi adına bir esnafın kalmamasından sonra elektrik faturalarını ödemekte güçlük çeken radyo sahipleri neredeyse yayınlarını durdurma derecesine geldi.
Kağıt fiyatlarına gelen zamlarla birlikte giderlerinin karşılanamaz hale dönüştüğünü vurgulayan haftalık gazete sahipleri, resmi ilan alamadıkları için giderlerini ceplerinden ödediklerini bildirdi.
'BASKI YAPAMAZ DURUMA GELDİK'
6 Şubat depreminden sonra kurmuş olduğu çadırda aylarca yayın veren Radyo Tek FM sahibi ve Medya Tek Gazetesi sahibi Zeynal Selahattin Alptekin, şunları söyledi:
“6 Şubat depremlerinde işyerimizi kaybettik. Birçok meslektaşım işyeri olmadığı için uzun süre radyo yayınını veremedi. Bu süreçte halkımız ile yetkililer arasında köprü vazifesi görevini görebilmek için kurmuş olduğumuz çadırdan yayınımızı verdik. Bu şekilde halkımızın sesi olmaya çalıştık.
Fakat hem merkezden hem de dağda bulunan vericilerimizin cihazları elektrikle çalıştığı için bizlere elektrik faturası kesildi. Halen de bu yüksek rakamlarda yazılan faturaları ödemekteyiz. Deprem sonrasında Adıyaman’da esnaf olmadığı için reklam bulmamızda mümkün değil. Deprem bölgesinde bulunan bir basın yayın organı olarak bizlere indirimli elektrik tarifesi uygulana bilinirdi. Ancak böylesine bir uygulama yerine her ay yüksek rakamlarda faturamızı ödemekteyiz.
Ne kadar ayakta kalacağız. Bunu da bilemiyoruz. Ayrıca haftalık olarak çıkarmış olduğumuz Medya Tek Gazetemizin baskı ücretlerine yüzde 500 oranında zam gelmesinden sonra neredeyse baskı yapamaz duruma geldik. Zaten bizler ilan alan gazeteler değiliz. Depremden sonra yetkililerin basının ayakta kalabilmesi için bizlere destek vermesi gerekir. Yoksa işyerimizi ayakta tutabilme şansımız yoktur. Zaten depremde bütün ekipmanlarımızı kaybettik.”