Depremlerin devam ettiği Adana'da tadilattan geçirilen az hasarlı konutlar hem kiralanıyor hem satılıyor
Maraş depremlerinde hasar alan illerden biri olan ve daha bu sabah 3.7 büyüklüğünde bir artçı ile sallanan Adana'da, konut krizi nedeniyle az hasarlı binalar da yeniden 'piyasaya çıktı'. Tadilat yapılan binalarda kiralama ve satış başladı.
Artı Gerçek - Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından az hasarlı konutların tercih edilmediğini ancak konut sıkıntısı nedeniyle buralardaki dairelere de yönelme başladığını söyledi. Uçar, "Ciddi anlamda bir konut sıkıntısı ortaya çıktığı için az hasarlı bina, kolonlarında bir sıkıntı yoksa iç ve dış tadilatları yapılmaya başlandı. Şu anda hem kiraya veriliyor hem de satışı yapılabiliyor" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülke genelinde 2022 yılı Ocak-Nisan döneminde 453 bin 121 konut satıldı. Bu yıl da aynı döneme göre, yüzde 19 azalma ile satılan konut sayısı 368 bin 867 oldu. İkinci el konut satışları da yüzde 20 azaldı. Türkiye genelinde nisan ayında 85 bin 652 konut satılırken, bu rakam Adana'da bin 369 olarak gerçekleşti.
'KİRA KRİZİ BEKLİYORUZ'
Konut satışına ilişkin konuşan Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Uçar ise geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 132'lik artış yaşandığını söyledi. Konut stokundaki azalma, girdi fiyatlarındaki artış ve kredili alımdan kaynaklanan zorluklar nedeniyle fiyatların arttığını vurgulayan Uçar, kira krizi beklediklerini söyledi. Depremzedelerin dönüşü ve okulların açılması ile hem satılık hem de kiralık fiyatlarında artış olacağını vurguladı.
'TOKİ DAHA ÇOK KONUT YAPMALI'
TOKİ vasıtasıyla daha çok konut yapılması gerektiğini belirten Uçar, 6 Şubat'taki depremlerin ardından konutta da tercihlerin değiştiğini belirtti. Uçar, "Adana'da 15-20 katlı hatta 30 katlı binalarımız var. Bu binalarda artık ışıklar yanmaya başladı. İnsanlar, ilk zamanlardaki deprem korkusunu aşıp, evlerine dönmeye başladı" dedi.
"Az hasarlı binaları ise depremin ardından insanlar tercih etmiyordu" diyen Uçar, şöyle devam etti: "Ancak konutların hasar durumları netleşti. Ciddi anlamda bir konut sıkıntısı ortaya çıktığı için; az hasarlı bina, kolonlarında bir sıkıntı yoksa iç ve dış tadilatları yapılmaya başlandı. Şu anda hem kiraya veriliyor hem de satışı yapılabiliyor." (DHA)
Maraş, Antep ve Adana ve Akdeniz'de deprem
Hacettepe'nin deprem raporu açıklandı: Beton dayanımı el ile ufalanabilecek kadar düşük
Obruk sayısı artıyor, depremlerden sonra 10 yeni obruk oluştu
Maraş, bayramın ikinci gününde peş peşe sallandı
Maraş'ta 4.3 büyüklüğünde deprem
Prof. Dr. Naci Görür'den yerel yöneticilere depreme karşı beş maddelik çağrı