Devlet tiyatrolarındaki kıyım Meclis gündemine taşındı
Devlet Opera ve Balesi, Devlet Tiyatroları ile Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ndeki 150 sanatçının işine son verilmesi CHP Milletvekili Özgür Karabat tarafından Meclis gündemine taşındı.
Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Müdürlüğü’nde 150 sözleşmeli sanatçının işine son verilmesini Meclis gündemine getiren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, kıyımın devam edeceğini söyledi.
Sanatçı kıyımını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP'li Karabat, sanatçılar hakkında kesinleşmiş yargı kararı ya da şikayet dahi olmamasına rağmen işlerine son verilmesinin adalet mekanizmasını yok etmek anlamına geldiğini ifade etti.
Sanat kurumlarının kapatıldığı, sanatçıların işsiz kaldığı, tiyatro oyunlarının yasaklandığı, sansürün her alanda yaygınlaştığı bir ülkede, demokrasiden, çağdaşlaşmadan ve kalkınmadan söz edilemeyeceğini belirten Karabat, "Sanatçısı özgür olmayan, sanatçısı kendini güvende hissetmeyen bir ülkede hiçbir yurttaş özgür değildir" dedi.
SANATÇISI İŞSİZLİK TEHDİDİ ALTINDA ÇALIŞAN BİR ÜLKEDE DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKTEN BAHSEDİLEBİLİR Mİ?
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sanatçı kıyımını Meclis'e taşıdığı soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:
- Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatrolarında kadrolu, misafir, sözleşmeli kaç çalışan vardır?
- Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Müdürlüğü son kadro alımı sınavını ne zaman açmıştır?
- Yeni bir sınav açılması konusunda herhangi bir planlama söz konusu mudur?
- Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Müdürlüğü’nün kurumsal devamlılığı açısından tam kadro elzemdir Ancak bu sitem yerine neden 4-b pozisyonu tercih edilmektedir?
- Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile Güzel Sanatlar Müdürlüğü kurumlarının açıklamalarında yeni kadroya alınan sözleşmelilerin 'özlük haklarına kavuştuğu' belirtildiği halde 4-b maddesine istinaden çalışan personelin 'özlük hakları' açısından sıkıntılar yaşadığı bilinmektedir. Bakanlık bu sıkıntıları gidermek yönünde herhangi bir çalışma yapmakta mıdır? Özlük haklarının tesisi konusunda herhangi bir adım atılmış mıdır?
- Sanatçının işinden olması aynı zamanda icra edilecek eserlerin de sergilenmesinde eksiklik yaratmayacak mıdır? Bu açıkça sanata müdahale değil midir?
- 2019 yılında eksik sanatçı kadrosuyla oynanan kaç oyun vardır?
- Sanat kurumlarında sözleşmeli çalışmaya son vermeyi düşünüyor musunuz?
- Sanatçısı işsiz kalan ya da sürekli işsizlik tehdidi altında çalışılan bir ülkede demokrasi ve özgürlüklerden söz edilebilir mi?