Dışişleri: İsveç ve Finlandiya heyetleriyle NATO başvurusunu görüşeceğiz
Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin açıklama yaptı.
Bakanlığın açıklamasında, NATO'ya üyelik başvurusu yapan iki ülkeden heyetlerle, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında yarın Ankara’da istişarelerde bulunulacağı bildirildi.
Bakanlığın sitesinden yapılan açıklama şöyle:
"İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurularına ilişkin istişareler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz ile İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara’nın başkanlığındaki İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında 25 Mayıs 2022 Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilecektir."
NE OLMUŞTU?
Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrası NATO’ya üye olma başvurusu yapan Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğine onay vermek için belli şartlar öne süren Türkiye, İsveç'ten "somut garantiler" istemişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsveç hükümetinin, Türkiye'ye yönelik silah ambargosu uygulama kararı aldığı hatırlatılarak, Türkiye'nin NATO üyesi tüm devletlerden destek beklediği belirtilmişti. Ayrıca "Adaylık başvurusunda bulunan İsveç tarafından Türkiye'nin güvenlik kaygılarına ilişkin ilkesel adımlar ve somut garantilerin sunulması beklenmektedir. Türkiye, terör örgütlerini destekleyen İsveç'ten NATO'nun kolektif güvenlik prensibi çerçevesinde somut garantiler beklemektedir" ifadeleri kullanılmıştı.
Finlandiya cephesinden ise Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine "evet" diyeceğine inandığını açıklayan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, "Türkiye'ye kesinlikle böyle bir güvenceyi verebiliriz" yanıtı gelmişti. Haavisto bununla birlikte, Finlandiya'nın Ankara’nın PKK veya örgütle bağlantılı olduğunu iddia ettiği isimleri Türkiye'ye iade etmeyeceklerini belirterek "Hukukun üstünlüğü ilkesini netleştirmekte fayda var. Siyasi kararlar, yargı sisteminin işleyişini etkilememeli" açıklaması yapmıştı. Türkiye'ye yönelik genel bir silah ambargosu olmadığını belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, ambargonun vaka bazında uygulandığını belirterek "Silahlarımızın, bilgimiz dışında herhangi bir savaşın parçası olmaması önemli" vurgusu yapmıştı.
NATO üyeliği sürecinde İsveç ile kol kola ilerleyeceklerini ifade eden Haavisto, Türkiye açısından İsveç ve Finlandiya arasındaki farkın İsveç parlamentosunda Kürt milletvekillerinin varlığı olabileceğini belirtmiş, "Kürt olmanız PKK'yı desteklediğiniz ve onlar için çalıştığınız anlamına gelmiyor" diyerek, örgüt bağlantılı olduğu iddia edilen isimlerin iade etmeyeceklerini ilan etmişti.
Dış politika uzmanları, AKP hükümeti açısından asıl sorunun Finlandiya değil İsveç olduğunu belirtiyor.
(HABER MERKEZİ)