DİSK hükümete seslendi: İşten çıkarmaları durdurun
Çalışanların salgından korunması için hükümeti uyaran DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, evde kalmanın tek yolunun işlerin durdurulması olduğunu söyledi.
İş yerlerinde, fabrikalardan art arda gelen koronavirüs (Covid-19) vakalarına rağmen siyasi iktidar, sokağa çıkma yasağı ilan etmeyerek milyonlarca çalışanı tehlikeye atmaya devam ediyor.
Milyonlarca işçinin salgından korunması için alınması gereken önlemler konusunda hükümeti "İşçiler ve ailelerini gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz" diyerek uyaran DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK'in Twitter hesabından yaptığı görüntülü basın açıklamasında evde kalmanın tek yolunun işlerin durdurulması olduğunu söyledi.
'TARİHİN EN BÜYÜK İŞSİZLİK FELAKETİ İLE YÜZ YÜZEYİZ'
Koronavirüsle (Covid-19) mücadelenin bir halk sağlığı mücadelesi olduğunu vurgulayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tarihin en büyük işsizlik felaketi ile yüz yüze olunduğunu söyledi:
"Öncelik halkın sağlığının korunmasıdır ve en baştan hatırlatmamız gerekirse milyonlarca işçi ve ailesi de halkın büyük kısmını oluşturmaktadır. Ancak başından beri vurguladığımız gibi salgınla mücadele tıbbi olduğu kadar sosyal bir mücadeleyi de gerektiriyor."
Çarkların dönmesi daha çok işçinin hasta olması demek, çarkların dönmesi demek daha fazla temas demek, daha fazla risk demek. pic.twitter.com/UUcP4L2qwm
— DİSK (@diskinsesi) April 6, 2020
'İKTİDAR MİLYONLARCA ÇALIŞANI İŞE GİTMEYE ZORLUYOR'
Hükümetin salgına karşı önlemler almakta geç kalması nedeniyle her gün tehlikenin büyüdüğünü belirten Çerkezoğlu, salgına karşı tek çözümün evde kalmak olduğunu vurgularken iktidarın aklın ve n-bilimin yaptığı bu uyarıyı dinlemeyerek milyonlarca çalışanı işe gitmek zorunda biraktığını söyledi:
"Salgınla mücadelenin en etkin yolunun evde kalmak ve teması kesmek olduğu artık herkes tarafından biliniyor ve ısrarla söyleniyor. Evde kalmak tek çözüm. Aklın ve bilimin gösterdiği çözüm bu. Kesinlikle evde kalmak! Ancak aklın ve bilimin gösterdiği yol ısrarla takip edilmiyor. Milyonlarca işçi halen işe gitmek zorunda bırakılıyor. Milyonlarca işçi her gün servise biniyor, toplu taşıma kullanıyor. İşyerlerinde diğer işçilerle yan yana çalışıyor, yemekhanelerde yemek yiyor, soyunuyor, giyiniyor. Sonra evine, ailelerinin yanına gidiyor."
'İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN'
Başta sağlık çalışanları olmak üzere zorunlu olarak çalışan tüm emekçilere ayrımsız olarak, eksiksiz ve nitelikli kişisel koruyucu ekipmanın sağlanması, düzenli test ve sağlık taramasının yapılması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerin durdurmasını ve işten çıkarmaların yasaklanmasını talep etti:
"Ancak maalesef işveren örgütleri bilimin gösterdiği yolu göz ardı ediyor. İnsanlar can derdindeyken, işçiler ve aileleri risk altındayken 'Üretim ve hizmet kapasitemizi koruyarak üretmeye devam edelim' diyorlar. Bu yaklaşım, ölen ölür kalan sağlar bizimdir demekten farklı değildir. Bu zincirlerinden boşalmış kapitalist zihniyeti reddediyoruz."
DİSKİN TALEPLERİNİ AÇIKLADI
Koronavirüs salgının ilk gününden itibaren alınması gereken tedbirler konusunda hükükümeti uyardıklarını ancak dikkate alınmadıklarını belirten DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, hükümetin alması gereken önlemleri ve taleplerini açıkladı:
- İşten çıkarmalar yasaklanmalı
- Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında ücretli izin uygulanmalı
- Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı
- İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı
- Fatura ve kredi borçları ertelenmeli
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli."
HÜKÜMETİN ATMASI GEREKEN ADIMLARI AÇIKLADI
Hükümete tarafından atılması gereken acil adımları da açıklayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, başta büyükkentlerde etkili bir karantina uygulaması talep ederken, karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi de hatırlattı:
- Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.
- İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.
- Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalı
- Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.
- Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
- Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
(HABER MERKEZİ)