Diyanet, insan saçından peruk takmayı caiz görmedi

Diyanet’in hazırladığı ‘Fetvalar’ kitabında, ‘Biri, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir’ ifadesi dikkat çekti.

Diyanet, insan saçından peruk takmayı caiz görmedi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun hazırladığı 2018 yılında "Fetvalar" kitabında saç ektirmek ve peruk kullanmakla ilgili ilginç bir tespit yer aldı. Fetvalar kitabı sık sık kitapta kullandığı ifadelerle gündeme gelmekte. Sözcü’de yer alan haberde "Saç ektirmek ve peruk kullanmak caiz midir? sorusuna, "zorunlu hâller dışında caiz değildir." cevabını verdi.

‘BAŞKASININ SAÇINDAN İMAL EDİLEN PERUĞU TAKMASINI CAİZ GÖRMEMİŞLERDİR’

Fetvalar kitabında perukla ilgili olan kısımda, "İslam âlimleri, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu hâller dışında caiz değildir. Ancak insan saçı dışında ipek, iplik, yün gibi maddelerden yapılan peruğun takılmasını, fakihlerin çoğunluğu caiz görmektedir" ifadeleri yer aldı.

SAÇ EKİMİ YASAK KAPSAMINDA DEĞİL

Saç ekimi konusundaki fetva ise şöyle: "Günümüzde cerrahi bir operasyon olarak yapılan saç ekimi uygulaması ise kişinin kendi saçının alınıp saç kaybına uğrayan bölgeye nakledilmesi şeklinde olduğundan söz konusu yasak kapsamında değildir."

Son yıllarda giderek hız kazanan botoksun da mecbur kalmadıkça caiz olmadığını vurgulayan Din İşleri Yüksek Kurulu'nun bu konudaki görüşü de şöyle: "Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için, yapılan ‘botoks' da genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple, beden ya da ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça uygulanması caiz değildir."

diyanet fetva