'Diyarbakır’da 14 kişi Koranavirüs nedeni ile hayatını kaybetti'

Amed Sağlık Platformu Koranavirüs raporunu açıkladı. Rapora göre, sağlık çalışanları risk altında. Kentte test sayısı yetersiz.

'Diyarbakır’da 14 kişi Koranavirüs nedeni ile hayatını kaybetti'

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ardından Dünya’da hızla yayılan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) riski devam ediyor. Kısa bir sürede birçok ülkede yayılan salgın, Türkiye’yi de etkiledi. Salgından dolayı Türkiye genelinde her gün vaka ve can kaybı sayıları artıyor.

DİYARBAKIR’DA 14 KİŞİ KORONAVİRÜS’TEN DOLAYI HAYATINI KAYBETTİ

Amed Sağlık Platformu, Koronavirüs (Covid-19) ile ilgili hazırladığı raporu açıkladı. Koranavirüs’ün 18 Mart’tan beri Diyarbakır’da da görülmeye başlandığının belirtildiği raporda, kent genelinde Koronavirüs salgını nedeni ile 14 yurttaşın hayatını kaybettiği, 80 yurttaşın ise tedavi gördüğü aktarıldı. Diyarbakır’da 150’den fazla yurttaşın hastanelerde tedavilerinin devam ettiğinin belirtildiği rapora göre kentte 300’den fazla yurttaş evlerinde karantinaya alınmış dorumda.

Raporda sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara da yer verildi. Bu süreçte 10’dan fazla Sağlık çalışanı efekte olduğu, bunlardan bir kısmının tedavilerin hala devam ettiğinin belirtildiği raporda, birçok sağlık çalışanı da tedbir amacıyla evlerinde karantinada olduğu aktarıldı.

HASTANELERDE ÇALIŞAN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE HALA TEST YAPILMADI

Sürecin yürütülme biçimi ve bilgi paylaşımındaki gizliliğin, verilere ilişkin şüphe oluşturduğunun belirtildiği raporda, hastanelerde yaşanan sorunlar şu sözlerle aktarıldı: "Sağlık emekçileri koruyucu ekipmanlara ulaşmada sıkıntılar yaşıyor. Hastanelerde Tiriyaj uygulamaları pandemik salgına uygun ve yeterli düzeyde değildir. Salgında en çok risk altında bulunan sağlık emekçilerine hala covid-19 testlerinin yapılmadığı öğrenilmiştir. Sağlık emekçileri yoğun iş saatlerinde çalışmakta, bilgilendirme ve eğitimlerin yeterli düzeyde olmamasından kaynaklı korku ve motivasyon düşüklüğünü beraberinde getirmektedir. Yemekhanelerin doluluk oranı bulaşın artmasında büyük risk taşımaktadır. Koruyucu ekipmanların kullanımı ile ilgili bilgi yetersizliği vardır."

HASTANELERDE TÜM BİRİMLERE KORUYUCU EKİPMANLAR DAĞITILMALI

Bilgilendirmelerin yeterli düzeyde olmamasının bilgi kirliliğine sebep olduğunun vurgulandığı raporda, bu öneriler sıralandı:

-Artan vaka sayıları ve de virüsün ayakta geçirilebileceği ancak bulaşın gerçekliği göz önünde bulundurulup; Koruyucu ekipmanların tüm birimlere dağıtılması, gerekli durumlarda kullanılması için bilgilendirilmelerin yapılması, Triyajın hasta başvurularına göre uygulanması, Hasta ve personel girişlerinin ayrılması, Hastanelerin tüm birimlerinin riskli alan olarak ayrılması gerekmektedir.

-Bulaşın en çok yayıldığı yerler hastanelerdir dolayısıyla tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılmalıdır. Yanıltıcı sonuçların engellenmesi büyük önem arz etmektedir, covid testlerinin işin ehli ve bu konuda eğitim almış kişilerce yapılması, Virüsün yayılımı tehdidine karşın sağlıkçı alımı hızlandırılması ve bu yönlü sağlık bakanlığı ile görüşmeler yapılmalıdır.

-İlimizde KHK ile ihraç olan 137 deneyimli sağlık emekçileri bulunmaktadır, bu sağlıkçıların sahadan uzak tutulmaması ve geri alımları ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır.

TEST SAYISI ARTTIRILMALI

-Dünya ülkelerindeki örneklere bakıldığında yaygın test yapan ülkelerde bulaşın gerilediği ve can kayıplarının en aza indirildiği görülmektedir. Bunun için ülke genelinde olması gerektiği gibi ilimizde de test sayısı yaygınlaştırılmalıdır. Aile sağlığı merkezleri ciddi risk altındadır, buralarda da koruyucu ekipman ve gerekli önlemlerin biran önce başlatılmalıdır.

-Test birimlerinin hastaneler dışındaki yerlerde de yapılması için çalışmaların hızlandırılması, ilimizde kaç vaka olduğu, kaçının yoğun bakım ünitelerinde yattığı, kaçının taburcu olduğu vb bilgilerin şeffaf ve belirli periyodlarla halka sunumunun yapılarak güven sorununu ve karmaşanın giderilmesi gerekmektedir.

KRONİK HASTALIĞI OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLAR İDARİ İZİNE ÇIKARILMALI

-Kronik hastalığı olanlar ve engelli sağlık emekçilerinin biran önce idari izne çıkarılmalı. İleriki dönemlerde sağlık emekçilerinin evlerine gidememe olasılığına karşın, çalıştıkları kurumlara yakın misafirhaneler, otel, yurt vb. yerlerin konaklama ve yemek ihtiyaçlarını gidermeye uygun bir şekilde düzenlenmesi, ulaşımın ticari taksi ya da özel servislerle yapılması gerekmektedir.

-İş yerlerindeki yemekhanelerin kapatılarak çalışan tüm sağlık emekçilerinin yemeklerinin kapalı tabldotlarda birimlerinde servis yapılması, olası salgın artışı için Covid kliniklerinin arttırılması, hastanelerde oluşturulan kriz masalarında sendika temsilcilerinin katılımı sağlanmalı.

BAKIM MERKEZLERİNDE VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlarda; Yaşlı ve Engelli Bakım Merkezlerinde çalışan ve hizmet alanların, salgından etkilenme riskinin en aza indirilmesi amacıyla oluşturulan vardiya sisteminin yeniden planlanması ve vardiyadan çıkan çalışanlara ücretsiz kalabilecekleri yurt, otel, pansiyon v.b. konaklama yerleri ayarlanmalı.

KADINLARA ŞİDDET ARTIYOR

-Salgın nedeniyle ilan edilen sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte evde Şiddete daha fazla maruz kalan Kadınların Kadın Konukevlerine yaptıkları müracaatlarının hassasiyetle değerlendirilmesi ve Kent Dinamikleriyle birlikte hareket edilmesi, kayyumların gelmesiyle kapatılan Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyelerine ait Kadın Sığınma Evlerinin ivedilikle yeniden aktifleştirilmedir.

ÇOCUKLARIYLA BİRLİKTE MAHPUS OLAN KADINLAR KOŞULSUZ TAHLİYE EDİLMELİ

-Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin koşulları düşünüldüğünde, virüsün bulaşı riskinin en fazla olduğu alanlardır. Bu nedenle öncelikli olarak yaşlı, kronik hastalığı olan, çocuklarıyla birlikte mahpus olan Kadın tutuklu/hükümlülerin, ivedilikle koşulsuz olarak tahliyelerinin yapılması toplumsal barış ve halk sağlığı bakımından hayati önemde olacaktır.

diyarbakır rapor Amed koronavirüs